Скандално! Опасна "чистка" на заразени пациенти от столичната клиника "Св. Иван Рилски" към Пиринско !

07 май 2020 15:34   12 коментара   25008 прочита


Пациенти с доказана коронаинфекция, изписвани без да бъдат уведомявани медицинските власти и РЗИ .Директорът на МБАЛ" Югозападна болница" д-р Илия Тонев: Не бяхме уведомени за пациента в реанимацията на Петрич, наричам това поведение на колегите от София, безотговорно и неколегиално...

Тревожно и опасно поведение на работещи в столичната клиника "Св. Иван Рилски ",в която върлуваше зараза от коронавирус и бяха установени 10 заразени медици, шокира лекарите  от Петрич и Сандански .

Първият пациент с коронавирус в Петрич, който в момента е в реанимацията на местната болница, е изписан от столичната клиника, заразен с коронавриус, без за това да са уведомени РЗИ, местните медицински власти и институциите ,които водят неистова битка с разпространението на заразата.

Пациентът е претърпял мозъчна операция и изписан от столичната болница на 28 април,независимо ,че е заразоносител . Два дни по-късно се почувствал зле и само благодарение на високия професионализъм на лекарите в Петрич, бе установено по проявените симптоми, че пациентът е с коронавирус.

Никаква информация от "Св. Иван Рилски" не съобщавала за заразата.. Репортерско разследване на struma.com установи, че мъжът  от Петрич е бил изследван за коронавирус на 24 април и PCR тестът е бил положителен.

Въпреки този категоричен резултат, клиника "Св. Иван Рилски" се освоождава от него, изчерпвайки лимита по клиничната пътека и си го праща у дома в Петрич, без да предупреди колегите си в "Югозападна болница", или регионалната здравна инспекция за заразения пациент.

Безотговорното поведение на клиниката, застраши здравето на медиците от Спешно отделение в Петрич, които реагирали на сигнал за тежко състояние на опериран мъж, без да знаят, че този човек е с доказана коронавирусна инфекция.

Правейки преглед и като вземат предвид симптомите на пациента, лекарите в Петрич установили коронавирус и разследването тръгнало по обратния ред ,докато се стигне до първоизточника на заразата, а именно клиника "Св.. Иван Рилски", в която по това време бяха установени 10 медици с положителни проби за КОВИД -19. За коментар по темата потърсихме директора на МБАЛ " Югозападна болница " д-р Ил. Тонев .

Ето какво заяви той: За коронавирус при пациента в Петрич никой не ни уведоми, колегите установиха, че той е с типичните симптоми на коронавирус и изследванията потвърдиха това.

Пристигна един протокол ,като медицински документ от клиниката ,в който се съобщава ,че на 24 април пациентът е дал положителен резултат за коронавирус, но никой от столичното здравно заведение не ни информира навреме за това, нито екипите, които превозваха пациент с мозъчна операция бяха информирани. Това застраши здравето им, но слава богу няма заразен сред тях.  В клиниката на 24 -ти установяват заразата, а на 28 -ми го изписват и го пращат в Петрич, при това у дома му,а не на болнично лечение заради вируса. .

Той постъпва в болницата  на 30 април, заради влошено здравословно състояние. Смятам, че подобно поведение е непрофесионално, неколегиално ,тъй като застраши здравето и живота на медицински работници и не само ,на всички ,които са контактували с болния, без да знаят за наличието на вируса, каза д-р Тонев.

Петричкият случай не е изолиран, заразени и изписани от клиника Св. Иван Рилски има и в благоевградското инфекциозно отделение, където преди 10 дни постъпи семейство с коронавирус. Жената е била пациент на клиниката, а съпруга и  почина след коронаинфекция преди дни в реанимация на МБАЛ Благоевград. Има и други пациенти, които са донесли заразата от Св. Иван Рилски в нашия регион,твърдят запознати..

Явно е, че столичното заведение е бързало да се освободи от заразените пациенти, разпръсквайки ги по родните им места, без да уведомят органите . Умишлено скриване на заразата ли е това, или грубо нарушаване на правилата и медицинската етика между колеги от столицата и провинцията?!Продължаваме да питаме ,очаквайте подробности .

П. Костадинов 

12 коментара
07 Май 2020 15:48 | МЧ
Оценка:
20
 (
20
 гласа)

Ако се потвърди този случай на действие в тази болница Иван Рилски от отговорните затова контролни институции. На тази болница трябва да и се отнеме лиценза, и задължително да следват дисциплинарни наказания на ръководните лица в болницата.


07 Май 2020 15:54 | �������
Оценка:
18
 (
18
 гласа)

наказателна отговорност трябва да има за лекарите от тази софийска болница


07 Май 2020 15:56 | гражданка
Оценка:
23
 (
23
 гласа)

Как не ги е срам, да изписват човека толкова бързо и то заразен! Хайде сега ръкопляскайте им силно, те заслужават наказание и то много отговорно.


07 Май 2020 17:42 | Лекар
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Нали до сега всички търчаха в София, че там били. светилата и само там могли да лекуват. Да не говорим за сумите плащани над и под масата за това “лечение”. От снощи пътят към София и софийските болници е отново свободен. Действайте!


07 Май 2020 18:20 | ѝ-й
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Искам отговор от болницата - те имат право на такъв. Просто така да се хвърля нещо в пространството не бива, дори да е 100 % истина.


07 Май 2020 22:23 | Анонимен
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Срамота безотговорни лекари защо няма никакви наказания срам и позор ама нека ни защото нашите лекари ги подценяваме и търчим към софия били по кадърни друг път


07 Май 2020 22:24 | Анонимен
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Срамота безотговорни лекари защо няма никакви наказания срам и позор ама нека ни защото нашите лекари ги подценяваме и търчим към софия били по кадърни друг път


07 Май 2020 22:27 | питане
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Кой е заразения лекар в Петрич ? И от този ли пациент е тръгнала заразата и към него ? Трябва да знаем, защото той е преглеждал и много други, нуждаещи се от помощ.


07 Май 2020 23:13 | отговор
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Началнико на спешното е доктора и любовницата му и она е с вирус


08 Май 2020 08:21 | 1000
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

ОТГОВОРИ ДЪЛЖАТ ОЩЕ И ЛАБОРАТОРИЯТА, ПРОВЕЛА ИЗСЛЕДВАНЕТО, СТОЛИЧНА РЗИ И НЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО И НАЦИОНАЛНИЯТ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ, ТЪЙ КАТО ТОВА НЕ СТАВА БЕЗ ТЯХНО ЗНАНИЕ!!!


08 Май 2020 11:21 | �������
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

нарочно ги пускат заразени, защото в нашия край нямаше заразени хора


08 Май 2020 12:41 | O����
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Лъсна ефикасността на българското здравеопазване А колко тупане в гърдите колко сме добри колко сме ефикасни Не е важно дали си излекуван ВАЖНО Е да се вземат парите от клиничната пътека и после дано поне Бог е милостив
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар