Благоевград е №1 по кадри от чужбина! НОИ плаща на 4000, съкратени в други страни  

29 февруари 2024 10:40   10 коментара   11053 прочита


  
Благоевград е първенец по регистрирани в „Бюрото по труда“, които са заявили, че са работили в чужбина. 

Това показват данните от регистъра на търсещите работа, предоставени от Агенцията по заетостта (АЗ)  за вестник „Телеграф“. Повече от 22% от всички безработни със стаж зад граница, които са се записали на борсата, са били концентрирани в Югозапада. В Благоевград и останалите населени места от областта през 2023 година общо 5063 души са поискали помощи или съдействие при намирането на нова работа, след като преди това са били наети в други страни. Общата бройка за страната по данните на АЗ е 22 935 души. 

Области 
Разпределението показва, че лидерът по кадри с опит в други държави превъзхожда с повече от три пъти следващия областен център (виж таблицата). Според данните на второ място по този показател е Пазарджик с 1509 бивши гастарбайтери. Тройката се допълва от Кърджали (1416 души), а над 1000 регистрирани има в областите Търговище и Пловдив. В столицата, където безработицата е традиционно много ниска – едва 559 души от записаните в бюрата по труда са декларирали, че са работили в чужбина. За София-област бройката е още по-малка – 297, или близо 20 пъти по-малко в сравнение с Благоевградския регион. 

 
Не всички от регистрираните получават обезщения за безработица, което се отнася и за тези със стаж зад граница. 4066 са хората, работили в чужбина и завърнали се в страната, на които след одобрение от Националния осигурителен институт (НОИ) се изплащат ежемесечно суми по европейски регламенти. От ведомството уточниха пред „Телеграф“, че данните са към ноември 2023 година. Повод за проверката ни са все по-честите сигнали, че хора на помощи искат все по-високи дневни надници и предпочитат да получават парите си на ръка за работа в туристическия сектор, в производството и земеделието. 

Отпускането на парично обезщетение е свързано с определени условия. Без значение къде са останали без работа, заявителите трябва имат най-малко 12 месеца осигурителен стаж през последните 18 месеца преди прекратяване на осигуряването, както и регистрация като безработни в Агенцията по заетостта. Такива помощи не се отпускат на лица, които получават какъвто и да е тип пенсия за осигурителен стаж и възраст. Сред изискванията е и това кандидатите да не упражняват трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване по българското законодателство или законодателството на друга държава. 

Регламенти 
Когато лицето е работило в държава – членка на Европейския съюз, (ЕС) /Европейското икономическо пространство (ЕИП) и Швейцария освен разпоредбите на националното ни законодателство приложение намират и правилата на два европейски регламента от 2004 и 2009 г. Според тях компетентна да отпусне парично обезщетение за безработица по правило е държавата, в която съответното лице е било наето, като безработният може да ползва осигурителния си стаж, придобит по законодателството на другите държави членки, за да натрупа необходимите 12 месеца в рамките на последната година и половина. Именно това на практика увеличава размера на обезщетенията на хора, които работят срещу доста по-сериозни възнаграждения като сезонни работници в Западна Европа, а след това се регистрират като безработни у нас. По-високите суми, на които са осигурявани им помагат съответно да получават повече пари от борсата у нас. 

При тези случаи трябва да се отчете и важното изключение, което позволява обезщетението да не се получава в държавата по последна заетост. Съгласно него безработното лице се поставя на разположение на службите по заетостта в държавата по пребиваване. Реално тогава то получава обезщетения в съответствие със законодателството на страната, в която избира да живее. По-ниските разходи за жилище и достъпът до здравеопазване са основният мотив, които карат хората в подобна ситуация да се завръщат в България, докато не си намерят нова работа в чужбина. 

Документи 
От НОИ уточняват, че необходимите документи, без които не може да се кандидатства за обезщетение за безработица наред със заявлението за отпуск са: акт за прекратяване на правоотношението (за справка); документи, удостоверяващи осигурителен стаж, придобит по законодателството на държава, с която се прилага международен договор, по който България е страна, или европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност, както и други документи от значение за правото, размера и срока на обезщетението за безработица. 

ФАЛШИФИКАТ ОТ ИСПАНИЯ: В Смолян разкриха документна измама за близо милион лева 

Един от най-фрапиращите случаи, свързани със злоупотреби с помощи за безработица на лица, работели в чужбина е разкрит от териториалното поделение на НОИ в Смолян през 2022 година. Във връзка с доказано фиктивно осигуряване на 57 лица в испански осигурител е установено, че на 40 лица неправомерно са изплатени парични обезщетения за безработица в размер на 264 157 лв. Впоследствие се установяват и още 9 души, депозирали заявление в други градове. На всички са постановени разпореждания за възстановяване на неоснователно получени суми. 

„Цялостната предотвратена щета на бюджета на ДОО за тези 66 лица в резултат на извършената документна измама, установена в системата на НОИ, се доближава до един милион лева“, съобщават от НОИ в един от своите информационни бюлетини. 


Още от: Общество

Принтирай статия
10 коментара
29 Февруари 2024 11:31 | мизерия
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Град на гастарбайтери. Сещайте се защо е така


29 Февруари 2024 12:24 | saroian
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

???Защо статията няма пълнота, в случай, че греша корегирайте. Защо не е записано ЗАКОНОВОТО ИЗИСКВАНЕ, че ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА и РАЗМЕРА им се изплащат когато СТРАНАТА в която е положен законово труда и са внесени осигуровки - преведе същите в пълен размер на СТРАНАТА/бюрата/ където се изплащат.


29 Февруари 2024 12:29 | saroian
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

В този случай - Смолян/сигурно и други/, е напълно умишлено извършено и със знанието на вътрешно лице/може и на високо ниво-комбина/ - разследвайте.


29 Февруари 2024 12:30 | saroian
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

В този случай - Смолян/сигурно и други/, е напълно умишлено извършено и със знанието на вътрешно лице/може и на високо ниво-комбина/ - разследвайте.


29 Февруари 2024 12:58 | saroian
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Защо не разкарате тази измислена АЗ и БТ както и МТ-без такъв статут. Дайте списък нта колко хора са намерили работа, или по заявка на измислени фирми, ръсат пари за заплати на работещи и излишен транспорт/от бюджета/. Без решение от НОИ нямат права. НОИ може да върши всичко това при наличния персонал. Не че и НОИ са цвете-миришат отсекаде, колко злоупотреби откриха и там. Колко нарушители Освободиха и от двете структури. А в структури като МВР и Прокуратура, все пак взеха адекватни решения при издънки.


29 Февруари 2024 14:24 | Опа
Оценка:
-3
 (
5
 гласа)

Едни искат да вземат обезщетение... други не искат..... едни се трудят.... други мързелуват и само умуват.... истината е, че докато имат възможност хората ще използват дадената им възможност..... на коментара за града.... не е само Благоевград тази бройка.... невежа!


29 Февруари 2024 14:25 | Добри
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Много фирми не плащат отпуск, а пращат хората си на борсата или болнични.
Лесно е да се провери.


29 Февруари 2024 16:26 | Смех
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

нормално всички от благоев бягат в чужбина


29 Февруари 2024 20:52 | ...
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Френска безработица


29 Февруари 2024 21:11 | Чука
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

От статията става ясно, че мюслитата са станали големи Гяволи.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар