Явор Колев: Хакерската атака срещу български институции не беше успешна

16 октомври 2022 11:20   1 коментар   2317 прочита


Групата „KillNet” се контролира от руските служби, добави той

Хакерската атака, осъществена в събота срещу български институции, не беше успешна. Това коментира в студиото на „Събуди се” бившият шеф на „Киберсигурност” в ГДБОП Явор Колев. По думите му основната идея на атаката е да компрометира съответната институция, че не се грижи достатъчно добре за дигиталния си образ, предаде NOVA.

„KillNet работи от началото на войната на Русия срещу Украйна. И е атакувала над 50 държави, членки на НАТО и обекти от значение. Нейните атаки имат повече пропаганден ефект. Дойде ред и на България, но са атакувани и държави от ЕС. Вероятно една от причините е по-голямата активност в българския политически живот”, добави той.

Колев уточни, че „KillNet” е поела отговорност за атака към сайтовете на щатски летища, а преди това са атакували американска оръжейна компания. „Познавайки работата на Федералното бюро за разследване, съм сигурен, че тази група е известна на американските служби до последния ѝ член. Очаквам в кратки срокове да бъдат задържани, когато са извън Русия”, посочи той.

Това, по думите му, е хакерска група, която се контролира от руските служби. „В една тоталитарна държава няма как една такава група да не бъде контролирана. Ако тя е самостоятелна, на петата минута ще бъдат пред вратите им. Ясно е, че задачите ѝ се поставят. А и самата риторика е присъща на режима в Кремъл. Няма съмнение, че са покровителствани и направлявани от службите на Русия”, подчерта Колев.


Още за: хакери   Атака   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
1 коментар
16 Октомври 2022 21:03 | НИК
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

РУСИЯ Е ПРОПАДНАЛА ДЪРЖАВА
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар