Сийка Милева за поредната трагедия с полицай: България не може да си позволи да губи толкова много млади хора

27 септември 2022 13:54   1 коментар   3381 прочита


България не може да си позволи да губи толкова много млади хора, служители на реда, чието призвание е да опазват реда и спокойствието на гражданите.

Това заяви пред БЛИЦ говорителят на главния прокурор Сийка Милева по повод на поредния полицай, който загуби живота си в изпълнение на служебния си дълг.

"Съболезнования към неговите близки и колеги. България не може да си позволи да губи толкова много млади хора, служители на реда, чието призвание е да опазват реда и спокойствието на гражданите. Очевидно този случай е поредното доказателство, че има системен проблем. В него се преплитат двете основни тревожни тенденции - засиленият мигрантски натиск и убийствата по пътищата в страната ни, извършени от пияни и дрогирани шофьори", каза още Милева.

"Крайно време е декларираното взаимодействие между институциите да прерасне в реални и бързи действия. На всички ни е ясно, че трябва промяна в законодателството и тежки наказания за пияните и дрогирани шофьори. Отдавна главният прокурор внесе експертни предложения за изменение и допълнение на Наказателния кодекс в частта за престъпленията по транспорта.

Част от законодателните предложения включват увеличаване размера на наказанията за този вид деяния, включително при управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества да се отнема превозното средство в полза на държавата, ако е собственост на дееца", каза още тя и подчерта:

Прокуратурата на Република България многократно е напомняла, че очаква реакция от институциите по внесените предложения за изменения на НК и че всяко забавяне при предприемане на конкретни действия срещу престъпленията по транспорта би довело до все по-голям брой на жертвите на пътнотранспортни произшествие.

"Водещи сме в Европа в поредната черна класация за пътнотранспортни произшествия и пътен травматизъм и това трябва да спре", каза още говорителят на главния прокурор Сийка Милева.


Още за: полицай   катастрофа   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
1 коментар
27 Септември 2022 14:27 | mi6
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

сийчето от ГРАДА
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар