Първи жесток удар за скандалната полицайка Любка от катастрофата с Поршето

07 октомври 2022 14:20   1 коментар   4417 прочита


Полицаите, съпричастни към инцидента с Любенов, са с отнети служебни карти и оръжие

В много бърз порядък ще бъдат проведени дисциплинарни производства срещу двамата полицаи, съпричастни към катастрофата, причинена на Околовръстното шосе от Димитър Любенов. Това увери вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Вече са отнети служебните им карти и личното им оръжие, предаде БЛИЦ.бг.

"Изключително бързо "Вътрешна сигурност" направи всичко необходимо. Първо стана ясно от медиите, че вероятно има съпричастност или странно поведение на полицейски служители на място, визираше се една служителка особено, за която имаше данни, че се е държала по неадекватен начин.

Събрахме доказателства. Установи се, че е имало патрул с двама полицаи, този патрул е нарушил служебните си задължения и е процедирал по начин, неприемлив от наша гледна точка".

Няма данни, няма камери, които да са заснели предаване на сума пари. Има установено паралелно движение за определен период от време, уточни вътрешният министър.

Иван Демерджиев отбеляза, че разбиранията им "за скорост с прокуратурата са различни" и "те доста често подхождат по-лежерно" и упрекна Темида в изкуствено създаване на проблеми.

"Как да градим доверие в тази ситуация? Как да градим взаимодействие в тази ситуация? Ако хората си взаимодействат, те не се подвеждат с цел да бъде дискредитирана едната страна", каза той по повод разследването на катастрофата и размяната на реплики с прокуратурата.

Демерджиев отправи въпрос кога друга система в държавата ще последва МВР и "ще идентифицира хората, които не изпълняват служебните се задължения или ги нарушават" и "колко години трябва да чакаме за това".

"В другите системи тези неща се случват в не по-малък обем. МВР не може да дава храна, да е на прицел, след като МВР ежедневно се чисти от тези хора. (…) Г-н Гешев иска това положение да продължи. То е много комфортно за следствие, за прокуратура, за съд. Не е комфортно за обществото обаче, не е комфортно за държавата. В момента основно се прекрачват етични граници".

МВР е честен партньор. Всичко, което знае, своевременно стига до прокуратурата, подчерта вътрешният министър. Той е дал указания на шефовете на областните дирекции да му се докладват случаи, в които действията на МВР се саботират.

По темата с изборните нарушения министърът на вътрешните работи каза:

"Традиционно има лица, готови да продадат гласа си, въпреки машините. Този път обаче много по-малко бяха тези, които проявиха желание да купуват такива гласове.

Голямата част от тях бяха следени от полицията по места до последния момент – дали ще посегнат към тези гласове. В огромната си част те не посегнаха към тези гласове.

Предполагам, че е комплекс от причини. Вероятно не са имали толкова голям интерес, осъзнавайки ситуацията, в която се провеждат тези избори. На това повлияха и много интензивните действия, които бяхме предприели. Техният ефект се видя, включително с ниската избирателна активност на места, където при купен вот тя нараства лавинообразно". 

Демерджиев изтъкна, че МВР е установило "парите коя политическа сила ги дава".

"Прокуратурата не обича да разследва хората, които управляваха България допреди известно време, преди да започнат служебните кабинети. С такова впечатление оставам аз."

1 коментар
08 Октомври 2022 13:04 | ку4е
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

СРАМ ЗА УНИФОРМАТА!!!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар