За първи път! Записи със сеанси на Баба Ванга излизат на бял свят

26 май 2023 16:30   2 коментара   9135 прочита


Записи със сеанси на Ванга ще бъдат дигитализирани в рамките на проект на Държавна агенция „Архиви“ за дигитализация на фондовете. Проектът е съфинансиран по европейска програма. Записите са от някогашния Институт по сугестология, каза за БНР директорът на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев. „Изключително любопитни са тези фонозаписи на Баба Ванга, правени от някогашния Институт по сугестология, те се намират при нас. Там има записани нейни сеанси. Някои от тях са слушани, но малка част само... Не са свалени всички, трябва да видим каква част от тях е запазена и какво съдържат... “, поясни доц. Груев. 

Записите може да станат публични най-рано есента, когато приключва и проектът. От ДА „Архиви“ отбелязват, че благодарение на проекта вече разполагат с възможност за дигитализиране на киноленти, видеокасети, грамофонни плочи. Те идват предимно от частни колекции, архиви на закрити заводи и кинохроники на държавни учреждения. 

„Един от най-ценните записи на VHS касетки е фондът на Ванче Михайлов“, споделиха още от отдела по дигитализация. Достъпни за хората ще бъдат и стихове на Веселин Ханчев в негово изпълнение. 
Благодарение на частен дарител в Държавната агенция „Архиви“ се намират негативите и броеве от вестници на софийско предприятие, които също ще бъдат сканирани. 

Директорът на доц. д-р Михаил Груев допълва, че именно от мултимедийната колекция очаква да излязат и полезни за изследване теми. Но и това ще стане ясно след септември. 

От Държавната агенция „Архиви“ посочиха още, че дигитализираните документи, видео и аудио ще бъдат достъпни през т. нар. държавен сървър. Отделно копия се правят и на защитено място, без връзка с интернет. 
Общата стойност на проекта е около пет и половина милиона лева. А парите освен за техника са отишли и за обучение на хората. 


Още за: Баба Ванга   хора   записи   Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
27 Май 2023 06:08 | $
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Стига с тоя дедо ванго


27 Май 2023 07:13 | Васо
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

обаче някоѝ ще нагуши 5 милиона.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар