РегистрацияЗабравена парола

В Struma.com! Афери в Спортното училище в Сандански! Разследване на РУО, министерството на образованието и общината


11 февруари 2018 12:30  60 коментара   19999 прочита



Констатациите: Ученици се водят на общежитие, но няма следи от тях, хранят се много по-малко от водените по списък и още...


Писмо до Министерството на образованието за съмнителни действия на ръководството на Спортното училище в Сандански, изстреля експерти на инспектората по образованието на изненадваща проверка.

В сигнала до министерството се твърди, че в училището цари истински хаос при изхранването на децата и настаняването им в общежитие, и двете дейности са финансирани сериозно, а случващото се говори за финансови злоупотреби, научи Struma.com. Според проверяващи, които от седмици, вече ровят в училището, е констатирано, че по документи на общежитие се водят повече деца, отколкото реално са настанени в него.

Противно на всякаква логика в общежитието живеят и деца от Сандански, записани в документите, а при проверка се оказало, че леглата им са празни, няма възглавници, няма постелки, а децата в подобни стаи, твърдели, че са сами и, че посочените в списъка, въобще не живеят в общежитието. Освен това е констатирано, че при 72 деца по списък, сутрин на закуска се явяват едва 25, някои от децата въобще ги няма, други са открити в стаите си да спят, което е против всякакъв режим в едно спортно училище.

Проверката все още не е приключила, но констатациите са сериозни. С тях е започнато и ръководството на община Сандански, в лицето на кмета Кирил Котев, директора на инспектората по образование в Благоевград Ивайло Златанов и е изпратен и отговор на проверяващите до образователното министерство.

Тази седмица предстои снемане на обяснение по констатациите от директора на училището, след които ще бъде преценено има ли вина той за случващото се и кой ще понесе последствията около констатациите, подклаждащи съмнения за финансови злоупотреби. Struma.com следи случая вече седмица и ще съобщим тези дни окончателното решение -ще има ли уволнения в Спортното училище, очаквайте подробности.

Симона Костова

Още за: училище  проверка  дейности  документи Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


60 коментара

11 февруари 2018 12:35 | санданчанин от спорта
Оценка:
14
 (
14
 гласа)

е откога го чакаме това, мислехме, че ще го скриете, пълен хаос е в това школо, директора е за уволнение, ровете, душете ще излязат още неща


11 февруари 2018 12:40 | maя
Оценка:
12
 (
12
 гласа)

Браво Николайчо, трябва да отговаря за случващото се


11 февруари 2018 12:45 | ккк
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

В алеята на преписвачите това ще влезе утре, както и ЮЗДП, както и сделката в Симитли, както и кметското решение, като и палежа в Петрич, ареста на Асико и още ! Да живее доставчикът на новини ....


11 февруари 2018 13:40 | Делегиран бюджет
Оценка:
16
 (
16
 гласа)

Само не пипайте училищата с много ромчета, че там е страшно. Нито ги има налице, нито знаят нещо, ако идват на училище. Возят се в автобуса, папкат и играят сварка. Ама директорите ги броят като най-примерни ученици. Отсъствия не се пишат. Забранено е! Иначе... няма заплата! И не е нужно да пътувате далеч- в Благоевград е образователно чудо!


11 февруари 2018 16:31 | Мите
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Особено Пето СОУ. Златановото! Роми на лист, а ги няма. Все приема Пето СОУ да облагодетелства. Ама всичко започна от него. Слаб директор и оп началник на РИО.


11 февруари 2018 17:01 | Иван
Оценка:
14
 (
14
 гласа)

"Ще бъде преценено има ли вина за случващото се директора"
Е, кой бе, уважаеми, има вина, чистачката ли?! Тоя комунист Николай Марков от кога го намърдаха там да краде! Да откраднеш ти на 50 деца храната какъв човек си ти, бе? !


11 февруари 2018 18:55 | Методи
Оценка:
14
 (
14
 гласа)

Ръководството на училището (Марков, Хъркова), включително и тези, дето им лижат задниците-Илияна Стоянова, Р. Булакиева, М. Удева, Илиян Илиев, А. Чепандов и мн. други са отдавна за махане...


11 февруари 2018 19:35 | Тони
Оценка:
-8
 (
14
 гласа)

Тези клевети не са ли от Метката? !Тоя се изяжда от злоба


11 февруари 2018 20:19 | Людмил Карамитов
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

Има за решаване по-важен въпрос, и като се реши той ще се изчистят и другите проблеми до колко ги има. Училищното ръководство, общинското ръководство в лицето на ресорния отдел, трябва да “извадят главите”от пясъка и да дадат реална оценка, колко е “спортно”спортното училище в Сандански, ама от”а”до”я”. Не трябва да е безучастен и областния инспекторат по образование, още повече, четам работи бившия директор на училището. Не ние нужно самозаблуждаване, че се развиваме добре. На какво ниво са качествените характеристики на кадрите? От друга страна, на ниво ли е техния икономически и социален статус? Системата на работа в училището достатъчно ли е ефикасна и ефективна? До колко са налице качествени специалисти, развиващи собствените си умения и компетенции в непрекъснато професионално развитие? Необходимо е партньорство между родители, учители и местна власт. Заслужаваме и може да имаме най-доброто спортно училище.


11 февруари 2018 21:12 | Любо
Оценка:
-4
 (
10
 гласа)

Сега стана интересно. Метката има на бързо набиране телефона на Златанов. Метката подава информация на бившия директор и пишат общи жалби и дали бившия директор, сега инспектор, лъсва да прави проверки. Блестяща тактика. Пишеш си жалби и ходиш да проверяваш. Метка, затри климатичното, сега ровиш пак. И доклади всеки път на високо. Дано след делото ти излезнеш на улицата.


11 февруари 2018 22:51 | 04565
Оценка:
13
 (
13
 гласа)

Тоя некадърник Николай Марков съсипа цялото училище, това смешно директорче е толкова просто и тъпо, колко хора е изгонил не им дава шанс да кандидатстват за учители, той си назначава без конкурс, тоя е най-големия лъжец и безсрамник, нагъл. Уволнение за този.


12 февруари 2018 00:19 | Зари
Оценка:
13
 (
13
 гласа)

От както е там тоя плъх Марков прилага тея схеми. Мъртви души в общежитието, в стола, в училището. Що пари крадат тея от едно училище селско. Е как да не съм ЗА затваряне на всички такива измислени училища, дето функционират само някой да краде и да седи там на заплатка.


12 февруари 2018 00:26 | Родител
Оценка:
11
 (
11
 гласа)

Даже на талантливите деца, които искат да тренират футбол, не ги пускат да играят в школата на Вихрен, ако не учат в уникалното спортно училище. Отвратиха и децата от спорта, а спорт сме щели да развиваме в Сандански. Да ви се п. кам и на управата и на директорите алчни, па и на кмета. Дали не е запознат той, а? Или си трайка, че така му е по-изгодно. .


12 февруари 2018 00:29 | I.
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Заради такива алчни дребни душици ще се затворят много институции и после ще ви питам като трябва да пътувате до съседния град на училище -щот всички крадът от всякъде. Не се наядоха. С откраднатите пари не измислиха някой свестен бизнес, че и собствената си община да облагородят. Кой ще мисли за поколенията напред само да попитам?! Или след вас и потоп...?!?!!!


12 февруари 2018 00:35 | Авер
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Ей, не се наяде бе, комуне алчно, Марков.
Още като беше футболен съдия лижеше топките на оня Ристосков да се уредиш да папкаш. Сега на кой ги ближкаш да си крадете не обезпокоени от училището? И ти и оная селска пръчка Хъркова сте за затвора. И оня плъх фъфлек Илиянчо и той е в кюпа, върши ви мръсните работи, ама и той ще обере пешкира.


12 февруари 2018 00:50 | Георги
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Сега искам всички, дето четат тая статия, да ви питам виждате ли защо бесепарите реват на умрело да не се затварят училища. За да седат техните хорица и да крадат грешни пари на народа. И после искате качествено образование и ви лъжат, че се съсипва образованието като се затварят училища. Къде са журналистите от телевизиите, тоя случай не трябва да се подминава, а трябва да се даде гласност. Да знаят такива крадци, че който злоупотребява си получава заслуженото. Само така ще се стреснат. Ако беше това в някоя бела държава не само че ще има няколко уволнени, ами ще лежат и на топло.


12 февруари 2018 01:58 | Оля
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Методи да си трайка защото като нощен възпитател нищо не работи, само спинка.


12 февруари 2018 02:08 | Mitko
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Този палячо Марков още ли не са го изгонили. Срещу него има много оплаквания в МО. Пък се е научил и да краде това лукаво същество. Срам няма. Вън от системата, да ходи да си свири на селските мачове, там ще го оправят.


12 февруари 2018 02:10 | Тодоров
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Методи мисли, че колектива е длъжен да му търпи простотиите, защото е член на ГЕРБ.


12 февруари 2018 02:21 | Лидия
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Думата ПАЛЯЧО е от речника на един човек, който се прави на председател на една партия без членове.


12 февруари 2018 10:38 | Страхо
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

А в плувния интернат от години наред има ученици фантоми, които се водят на общежитие, но няма и следа от тях.


12 февруари 2018 12:32 | брей
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Тая държава е пропита от корупция от горе до долу и обратно


12 февруари 2018 12:39 | К.Т.
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Методи е в конфликт с Марков, заради настоящата на Христов и бивша любовница на Марков... Всички знаят коя е.


12 февруари 2018 13:50 | Тина
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Марков, защо позволяваш на Хъкова да те води за носа ? Проблемите ти идват от нея (най-вече) и да не омаловажаваме „лягащите за нисък старт„ „връзвачи на обувки”.


12 февруари 2018 14:28 | лили
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

когато има финансови злоупотреби този който ги е позволил трябва да си носи отговорността а че спортното почти не е спортно всеки го знаеиначе 50 закуски на ден остатък никак не е малко добре са се охраили по интересното какво следва


12 февруари 2018 15:29 | Х
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Освен това училище има и още други такива в града за същите проверки- ученици, общежитие, храна и т. н. Има и други такива господа като този, които си правят безнаказано каквото си искат. За една бучка сирене и човек ще убият, нали си спомняте, че случващото се не е от вчера... А иначе се представят за образцови ръководители и просветители. И като се оплачат хората, почват да се правят на светци и да обвиняват другите, че били тролове и им плащали пари, за да говорят така и, че казаното не е истина... Смешни циркове и сценки.


12 февруари 2018 15:39 | Ванката
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Не е важно кой е натопил убитака Марков, кви любовници, кви 5 лв. Я го него я и жена му да се оправат (макар че тя си знае, горката ).
Важното е, че тоя заедно със свитата си придворни плъхове, барабар Хъркова, фъфлека Илиян, та и счетоводителката /за къде без нея! /са крали до безпаметност и сега трябва да си понесат последствията. Тоя случай хората от Сандански нема да го оставиме така. ВъН крадливата сган от държавни постове, да ходят да мият тоалетни. За това единствено стават.


12 февруари 2018 15:54 | Гражданин
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Та да беха крали само пари от закуски за децата. Ми колко са прибирали на месец от повече бройки деца на обещежитие? Вие знаете ли за какви разходи на месец става въпрос? За отопление, за поддържане, за закупуване на климатици първоначално .... И да ги уволнят пак им е малко. Крадливи некадърници, нагаждачи и лизачи. ..Ама те тая работа- да го духат на некой, я умеят най-добре. Та нали цял живот само това правят, свикнали са и хем им харесва, хем па им приляга. Пууу, плюя на такива отрепки и мошеници, това не са хора.


12 февруари 2018 17:51 | .
Оценка:
3
 (
15
 гласа)

...ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ЗЕМЕДЕЛСКАТА ГИМНАЗИЯ... УЖАСССС..!!!!!


12 февруари 2018 18:20 | Узунков
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

Методи, веднъж те уволниха дисциплинарно, сега като те осъдят къде бе брат, Ами ако жена ти разбере какви си ги вършил с даскаличките. И без работа и без дом. Спри да се сопваш. Осъден никой няма да вземе после на работа,


12 февруари 2018 19:19 | до точката
Оценка:
3
 (
13
 гласа)

И какъв е УЖАСССА в Земеделската гимназия! Че учениците обикаляме по цяла Европа, че се храниме за по 1лев в ученическия стол, че учиме при все по добри и добри условия, че побеждаваме на състезания елитни математически и езикови гимназии и още куп други хубави неща, които се случват в нашето училище! Елате и сам ще се убедите! Но се съмняваме-в завистта и злобата сте се снишили до една обикновена ТОЧКА!
от великолепната седморка


12 февруари 2018 19:30 | лизка
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

що не отидеш да олижат и твоя бе ... не мога да намеря точната дума за теб... НЕЩАСТНИК е много нежно... ама първо им научи имената


12 февруари 2018 20:43 | До животновъдите
Оценка:
3
 (
13
 гласа)

Всички знаят какви са ви успехите, но от учтивост не ви го казват, а вие много се въодушевихте излишно. В днешни дни е известно какви са успехите в състезанията- не са такива, каквито бяха едно време, а всичко е фалшиво и измислено, за да се оправдаят финансирането и усвояването на средствата. Същите хубави неща днес се случват във всяко едно училище, не само във вашето. И..... се пише учим, не учимЕ, защото всеки път го пишете така и с разни други грешки. Вие някой от преподавателите ли сте, и пишете така?! Как така сте седморка, вие не бяхте ли номер едно?


12 февруари 2018 22:31 | великолепната седморка
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

Вижте този линк и ще разберете http://sandanski1.com/sandanski1.php?subaction=showfull&id=1518294259&archive=&start_from=&ucat=7
Правите ни забележка как се пише, а Вашето възпитание какво е? Нормално ли е да ни наричате животновъди или такава Ви е професията?


13 февруари 2018 08:17 | Стоянов
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Е какво да се очаква от директор който по същия начин получи и своето образование. Без да се появява в университета. Носеше вино и ягнища на Цветков, тъпия съдийски от ЮЗУ и му пробутаха дипломата. Сега действа по същия начин, води учениците на списък и до там.


13 февруари 2018 10:01 | Андон Тотев
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Драги читатели на в-к "Струма",
Аз нося цялата отговорност за случващото се!
Аз съсипах оздравителното училище, вината е моя, признавам си. Аз нарочно закрих това учреждение, защото исках да го приватизирам докато бях кмет, за да го направя хотел. Но дойде финансовата криза и намеренията ми се осуетиха. Планът ми минаваше през превръщането му в спортно училище за да остане без деца и след това лесно да го прилапкам. За целта назначих най-напред за директор другарката Мая Чочукова да фалира климатичното, а след нея и другаря Марков, който да обезлюди преобразуваното в спортно училище. Простете ми! На стари години се разкайвам за стореното от мен!


13 февруари 2018 11:11 | Люси
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

За информация на лъжите! Марков е завършил ВИ, а не ЮЗУ. Преди него директор на спортното беше сегашният инспектор по физическо. Може би тази информация целенасочено се пропуска.


13 февруари 2018 11:14 | Буда от БанкИ
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Коя ли мишка се крие зад псевдонима Андон Тотев. Пък и претендира да е осведомена. Е, да ти кажа-не си.
Истината е, че във всички училища без значение дали са основни или гимназиални са превърнати в хранилки на педагози и непедагози. Същите не се интересуват дали въобще учениците ходят на училище или не, грамотни ли са или не... Качеството на полученото образование е под критичната точка за съществуването на хомо сапиенс.
Естествено е да са вдигнали мерника на Кольо Марков и ще го отстрелят, защото продажен партиен функционер от шайката ГРОБ изтърка плочките на стълбите на кметството за да се моли на кметчето Котев да го назначи на работа.


13 февруари 2018 12:44 | ВИ или вЪй
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Е сега ми стана интересно. "Марков е завършил ВИ, а не ЮЗУ", пише Люси. И... вероятно е институт. Обаче това В ме озадачи: Висш, Ветеринарен, Връзкарски... Или пък ВИ е "винарска изба".... Моля Люси да поясни. Ако може. А ако е ВПИ... изобщо няма работа в спортното училище.


13 февруари 2018 12:58 | Андон Тотев до Буда
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Изобщо не се крия, серсемино. И не съм мишка, а съм ПРАСЕ. ..и ти това много добре го знаеш. Да, аз съм и не се крия.. както казах - разкайвам се за стореното. ако не ми вярваш, питай другарката Мая Чучукова.


13 февруари 2018 13:04 | кака Бонка
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

На всички им е ясно че Доньо Левунски съсипа това училище чрез подставеното от него партийно лице за директор - тежката комунистка Мая Чучукова. Именно чрез нея училището бе ликвидирано Какво се правите на луди? Социалистът - Кольо Марков също бе подставено лице на левунския крадец.


13 февруари 2018 13:12 | Т. Живков
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Лошо, Коле! Лошо! Един наш партиен кадър си имаме в тоя град на ръководен пост и той е на път да бъде махнат. Лошо! Лошо! Оставаме без никакви началници и директори в Сандански. Лошо! Само Снежето Бубова дето остава секретарка в общинския съвет, друго си немаме.


13 февруари 2018 16:08 | До седморката
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Вие първи започнахте с обидите, Вие ни нарекохте злобни и завистливи, а сега и невъзпитани. Спомнете си какво сте писали! И някакви професии предполагате, че имаме, но няма как да познаете. Животновъд не е обида, защото е вярно, че през годините при вас имаше такъв профил и в това не знам какво виждате лошо. Сигурно и земеделци, че сте ще, Ви обиди, но така се казва училището, нали? Или се взехте за Сорбоната? Тогава си решете проблема с имената и професиите, другите не са Ви виновни. Няма защо да ни каните да идваме при вас и да гледаме постиженията Ви. И друг път казах, ние сме при вас и знаем как точно стоят нещата. Или искате да запознаем и другите с някои подробности, които не са чак толкова еуфорични и лицеприятни?


13 февруари 2018 16:42 | Буда от БанкИ
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

До:Андон Тотев
Мишка си ти, мишка презряна.....


13 февруари 2018 18:41 | Агент Слави
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Николай Марков бе назначен за шеф на спортното у-ще през 2013 г. когато бях председател на БСП-Сандански и когато на власт беше нашето правителство на Пламен Орешарски. Така че, заслугата за директорското място на Марков не е само на бившия кмет - Андон Тотев, а и моя. За него ходатайства също така и бившия депутат от столетницата, моя най-добър приятел Емил Костадинов. На последните местни избори обаче, Марков събираше гласове за кметската кандидатура на Андон Тотев, а не за мен.. и това няма как да му го простя.
Като дългогодишен сътрудник на IV-то и VI-то Главно управление на ДС, можех да се застъпя сега за него и да запази мястото си, но няма да направя този жест. Той ме предаде. Нека сега колегата ми Агент Келнер да го спасява.


13 февруари 2018 20:37 | Андон Тотев
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

До: Буда от БанкИ

Слушай бе шиле, няма да ме наричаш мишка, ясно ли ти е? Аз съм едро ПРАСЕ, при това добре угоено и мазно бише. Ти на дядо ти Доньо можеш само да целуваш свинския му дърт задник, разбра ли? Даже по писането ти личи, че вече си го правил. И, понеже се осъмни в самоличността ми, взе да пишеш простотии. Спокойно, аз съм това. И не се притеснявай, докато бях кмет много като теб са лизали пухкавите ми задни бузки. Е, вече не съм градоначалник, но ако си се затъжил за вкуса на свинските ми изпражнения, знаеш къде да ме намериш.


13 февруари 2018 20:45 | Пухи
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Предлагам следващия директор на спортно училище да бъде от квотата на ДПС!


13 февруари 2018 20:55 | Снежето Бубова
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Другари,
нека не се замеряме взаимно с л... на!
Като истински комунисти трябва да се поддържаме и за това сме длъжни да помогнем на Ники!
Да живее БСП! Да живее Корнелия Нинова!


13 февруари 2018 21:09 | Яне Янев
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Групата общински съветници на РЗС е втора по численост в местния парламент, а вече трета година лапаме само мухи. Крайно време е нещичко да подадат и на нас от общинската баница. в опозиция не се живее, умираме от глад. За тва, нека следващия директор на спортното училище да бъде наш човек. така е най-справедливо.


13 февруари 2018 22:01 | 123
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Тия не се спреха. По 7-8 деца има в клас, но разврата между учителите е на ниво.


13 февруари 2018 22:57 | Кондьо
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Искам да попитам: Колко класни състезатели с постижения на национално ниво това сдухано спортно училище е изградило????


13 февруари 2018 23:17 | Жоро Батев
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Ако трябва да сме обективни, аз съм човекът, който най-често е завирал езика си в задника на чичо Дончо. И не съжалявам за това.


13 февруари 2018 23:49 | Пепи
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

В това даскало влизат да "учат" само дебили и излизат пълни олигофрени.


14 февруари 2018 03:11 | 789
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Айде, и последния болшевишки кадър го отстраниха. Поздравления!


14 февруари 2018 09:02 | Киро Тилев
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Абе от прайте лабави маабети (немали сме децА с постижения). Знаете ли колко пати наш'те дЕца се фрълят за кръсто на Йордановден. Що гуми са измакнале за Сирници, апа на Сурва са одили чак на „Спартак”. От сте толко прости и не глеате истината


14 февруари 2018 09:36 | бсп
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Не закачайте Марков. Той основа училището. Докато има деца само той трябва да е директор. Как така пишете против училище когато нищо не е доказано. Да остане на мостика на титаник да закрие училището. С кръв я взимаме с кръв я даваме. По добър имитатор и комбинатор няма да намериме в Сандански.


14 февруари 2018 14:43 | Баба Гицка
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Чучуковата Мая му такова майката на това даскало!!


14 февруари 2018 16:56 | запозната
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Метката е пич, това е ясно. Вигенин шибаше Колето Марков. Това е доказано. Честит Свети Валентин на Кольо-Магарето, най-некадърното директорче влизало в директорска стая.


15 февруари 2018 12:47 | Шопова
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Трябва и ХЕИ да ги погнат, как достъп до храната може да има педофилът Илиянчо Илиев ? Зъбите му никога не са виждали четка, а за баня да не говорим. ПЪРХУТЪТ му е полепен по мазната коса, иначе закача момичета 7-8 клас. Гнусар...


15 февруари 2018 22:21 | Светкавицата
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Илиян Илиев е най-точното, честно и коректно момче, което познавам. Момче, което се бори цял живот, за да оцелее. Стига му петните името като пишете такива глупости и тъпотии и го замесвате с афери, измами и т. н. Всички знаят, че Спортното училище си отива заради Хъркова, Марков и треньорът Чепандов!




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар

Име



Коментар





Въведете кода от картинката

 



Реклама

   
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.