Извънредно! България пред епидемия от коклюш! Доц. Кунчев обявява до края на седмицата

23 април 2024 19:57   8 коментара   12684 прочита
сн. БТА
сн. БТА


сн. БТА

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш. Това каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Доц. Кунчев участва в семинар, посветен на ваксините, в рамките на отбелязването на Европейската имунизационна седмица. По думите му заболеваемостта от коклюш в страната продължава да нараства. 

Целта на обявяването на епидемията е, за да може да се издаде и заповед на министъра, чрез която да започне ваксинирането на новородените по-рано, а не както досега – след навършване на двумесечна възраст. По този начин ваксинирането на бебетата ще може да се извършва и на възраст месец и половина, каза още той.   

Коклюш, познат и като магарешка кашлица, е остра респираторна инфекция, което протича с характерна конвулсивна кашлица, посочиха от сайта "Плюс мен", създаден от Министерството на здравеопазването с цел популяризиране на имунизациите. 

Причинителите на коклюш се отделят с пръски и капчици секрет от ларинкса, трахеята и бронхите, които при дишане, кашляне и говор попадат във въздуха. За изолиране на причинителя Bordetella pertussis в началото на заболяването от болния се взема назофарингеален секрет (за предпочитане сутрин на гладно). 

С по-висока чувствителност е изследването по метода PCR. Инкубационен период е средно 7-10 дни. Най-честите усложнения засягат дихателните пътища и централната нервна система, като е възможно и развитие на пневмония, която може да доведе до летален изход. 

По-рано днес пред парламентарната комисия по здравеопазването служебният министър д-р Галя Кондева съобщи, че в склада на Министерството на здравеопазване (МЗ) има достатъчно ваксини срещу коклюш за деца на възраст от два месеца до две годни, които са най-уязвими от заболяването.  Обявяването на епидемия от коклюш е отделно за всяка област на страната - 60-70 % от заболелите са в София, като засега няма основания за обявяването на епидемия, коментира Кондева. 

До понеделник у нас има добро имунизационно покритие за коклюш - 92, 4 % през последната година, допълни здравият служебен министър.  Служебният министър подчерта, че Министерството на здравеопазването наблюдава постоянно заболяването. 

От началото на годината са регистрирани общо 314 случая, положителни за коклюш, като заболяването поставя в риск новородени през първата година от раждането им. Най-голямо е разпространението в град София – 214 случая.   


Още за: коклюш   епидемия   България   Още от: Общество

Принтирай статия
8 коментара
23 Април 2024 20:06 | НАГЛИ,АЛЧНИ,НЕГРАМОТНИ...
Оценка:
6
 (
10
 гласа)

Боклуциии! Това го играхте! Избори идват!!!


23 Април 2024 20:47 | Zagan
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Propaganda zaradi vaksinata!
Ne vzimaite taq otrova!


23 Април 2024 22:10 | Мърши
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Бегай бе престъпник. Ти си за затвора. Айде имаме ваксини да праскаме.


24 Април 2024 06:43 | До аматьорчетата
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Стършел, до кога ще стресирате хората? Аматьори.


24 Април 2024 07:19 | Запознат
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Ковида мина са е нова мода


24 Април 2024 09:03 | ПРОПАГАНДА
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

ВСИЧКИ ДЕЦА С КОКЛЮШ СА ВАКСИНИРАНИ!!! МАГАРЕШКА КАШЛИЦА КАШЛЯШ И МИНАВА СЛЕД ВРЕМЕ, С АНТИБИОТИЦИ СТАВА ПО ЗЛЕ. ПРИТИСКА СЕ КАШЛИЦАТА И ДЕТЕТО ДУША ТРУДНО. КУНЧЕВ ДЕТО СЛЕД 4 ДОЗИ ВАКСИНИ И ЕДВАМ ГО СПАСИХА ДА НЕ УМРЕ ОТ КОВИД.


24 Април 2024 09:53 | Блг
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Поредната схема на фармацевтичната мафия


24 Април 2024 15:25 | кОр
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

а някой дали контролира какви неизвестни болести още носят всички пришълци, черните, арабите, жълтите?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар