Решено: Правят ревизия на управлението на Борисов, голяма драма при гласуването

16 април 2021 14:21   9 коментара   9709 прочита


При броенето на гласовете настана хаос, обсъждането на проекта мина през много дебати

Депутатите гласуваха със 120 гласа "За" създаването на Комисия по ревизия на изразходването на държавни средства при управлението на правителствата на Борисов за период от 10 години. 

25 народни представители гласуваха "Против", а 60 се въздържаха. При броенето на гласовете се получи голямо объркване и хаос, тъй като депутатите трябваше да дадат своя глас с вдигане на ръка, предаде Блиц. Наложи се прегласуване. 

Това бе втора точка в дневния ред на първото редовно заседание на 45-ото Народно събрание.

Обсъждането на проекта за създаване на Временна комисия по ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните 4 години мина през много дебати. 

Временната комисия се създава на паритетен прицип - по трима представители от всяка парламентарна група. Срокът на действие е три месеца.

„Искането за създаване на временна комисия, която да провери законността на разпределението на държавни средства през последните четири години, е продиктуване от ангажимент към нашите избиратели, които искат да знаят как са изразходват техните данъци. Това се касае и за избирателите на всички останали парии в парламента“, заяви вносителят на проекта Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“.

Проверката ще обхване „40 сектора с висок корупционен риск“ – „черни каси, в които обилно се наливаха пари и те отиваха в джобовете на приятели по карти и партньори по тенис на премиера“, каза Манолова.

Комисията ще е отворена за сигнали от всички български граждани и тяхната безопасност ще е гарантирана от българския парламент. Резултатите от проверката ще бъдат предадени на прокуратурата.

ДПС ще подкрепи създаването на такава комисия, съобщи депутатът Йордан Цонев, но поиска от проверката да бъдат изключени пенсионните фондове, защото те са минали "сериозен одит“. Той предложи някои редакционни поправки в името й – комисията да бъде не по ревизията, а по проверка.

„Парламента не е одитен орган“, посочи той.

„В обхвата на комисията има допуснати фактически грешки, които могат да доведат до тежки последици за българския бизнес климат“, добави Цонев.

„Няма да ни стигне един мандат да ревизираме кражбите на правителството. Нашата задача е да покажем на обществото какво е вършил Борисов последните години“, отбеляза от своя страна Явор Божанков от БСП, призовавайки към разум.
Божанков поиска в работата на комисията да се добави сключването на всички сделки от предприятие и дружества с над 50% държавно участие.

Любен Дилов от ГЕРБ-СДС изрази две опасения. „Този акт, който предстои да извършим, се прави с пропаганден характер, или не е добре помислен."

"Мащабността на работата, която си поставяте, няма как да бъде свършена за три месеца", допълни Любен Дилов. Той предложи комисията да стане постоянно действаща и да се обмисли какъв ще е експертният й състав.

От ГЕРБ предложиха временната комисия да е 10-годишна, защото е имало три кабинета „Борисов“.

9 коментара
16 Април 2021 14:35 | Бай Ху Й
Оценка:
5
 (
11
 гласа)

А ми сега!?


16 Април 2021 14:40 | Петричанин
Оценка:
6
 (
12
 гласа)

Трябва да се направят РЕВИЗИИ за цялото управление на най ПРОКЛЕТА ПАРТИЯ ГЕРБ ГРОБ ГЕПИ през всички тези години, откакто си на власт!!!!!


16 Април 2021 14:48 | Киро
Оценка:
6
 (
14
 гласа)

Ей, тоя фъфлещ Дилов! Голям защитник на Герберасите, бе! Като Матросов е.


16 Април 2021 16:40 | Питащ
Оценка:
6
 (
12
 гласа)

Тази ревизия може да доведе само до политическа отговорност на бандата на Борисов. Затвора иде от правосъдната система, а тя е на 101 процента Бойкова.


17 Април 2021 12:40 | коко
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Ревизия се прави от компетентни одитори, а не от комисия.


17 Април 2021 17:55 | Ъха
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Това е функция на съда, аз искам хора в затвора отт всички партии


17 Април 2021 18:13 | АЧО-ДУПНИЦА гиздова махал
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

борисов в затвора заедно с изродите около него


17 Април 2021 18:15 | АЧО-ДУПНИЦА гиздова махал
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

ние от гиздос маалос у дупница ще гласуваме срещу герб като преди това ще им вземеме парите и ще ги преебеме


18 Април 2021 16:39 | джоро
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

и това ли е най важното? заради тъпотията и реваншизма ще останем без европари и тогава ще видят къде зимуват раците!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар