Новините на югозападна България
Тайната на една отвара, която прави чудеса с тялото ви   
   РегистрацияЗабравена парола

Прерязаха лентата на новата клетка към Регионално депо за неопасни и инертни отпадъци Петрич


11 октомври 2019 19:35  3 коментара   7753 прочитаДимитър Бръчков: Решаваме дългосрочно проблемите на община Петрич


„Новата Клетка 4 е обект от първостепенно значение, защото решава проблемите с депонирането на отпадъци за години. Това е инвестиция с дългосрочно измерение“, посочи кандидатът за кмет Димитър Бръчков. Припомни, че изчерпаният капацитет на Клетка 3 още преди четири години е наложил спешни действия от страна на Общината за недопускане на криза с отпадъците.

„Притеснението тогава беше огромно“, призна Димитър Бръчков. Така се стига до подготовка на проекта и защита на финансиране от ПУДОС в размер на 1 055 238 лв. за новата Клетка 4. На Регионалното депо за битови отпадъци край Петрич годишно се депонират около 15 000 тона битови отпадъци и около 2 500 тона строителни отпадъци.

Новата клетка 4 към е с площ от 15 160 кв м. Тя може да приеме около 135 900 куб м отпадъци за период от осем години напред. Освен новата клетка Община Петрич защити и финансиране по ОП „Околна среда“ за изграждането на други две възлови съоръжения към депото – Компостираща инсталация за зелени отпадъци и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци.

Инвестицията е за над 10 млн лв. „Относно значимостта на тези инсталации искам да обясня, че ще се намали, както обема на депонираните отпадъци, което удължава срока за експлоатация на клетката, така и размера на таксите за депониране. Това е същественото икономическо измерение за Община Петрич“, каза Димитър Бръчков.

„В страната се изграждат модерни системи за депониране на отпадъци, една от тях откриваме в Петрич и се решава належащ проблем. Но големият проект на община Петрич- Компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на отпадъци е същинската стъпка към сепариране на отпадъците и тяхната повторна употреба“, подчерта министър Нено Димов.

Заместник-председателят на Комисията по околна среда към НС Борис Ячев си спомни, че като общински съветник в Петрич през 2002г. е присъствал на първата копка на Клетка 1, за която тогава Общината е чакала шест години и половина.

„И днес като чуваме, че в рамките на по-малко от две години, Община Петрич е изготвила и защитила проекта си за новата четвърта клетка и двете инсталации, мога само да поздравя г-н Бръчков и общинското ръководство“, каза Борис Ячев и допълни, че Петрич е една от най-бързо развиващите се общини в България.

 

Още за: депо  отпадъци  Д. Бръчков Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


3 коментара

12 октомври 2019 03:20 | георги анев
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Как да ви депонираме вас, политически б_____и? който и да изберем все е зле!


12 октомври 2019 12:10 | bobi
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

гнусотии с костюми


12 октомври 2019 13:42 | Радо
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Тези на снимката там ли остават, ако е така е супер.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.