От социалното министерство отхвърлиха предложението на петричанина Б. Тренчев

03 май 2012 00:02   5 коментара   4550 прочита
Б. Тренчев
Б. Тренчев


Б. Тренчев

С неуспех приключи инициативата на петричанина Борислав Тренчев за премахване прага от 350 лева на член от семейството, с който се лишават голяма част от българските деца от детски надбавки. По този повод Борислав Тренчев писа писмо до министър-председателя Бойко Борисов. От кабинета на премиера прехвърлиха сигнала към Министерство на труда и социалната политика. От приемната на Бойко Борисов задължиха хората на социалния министър Тотю Младенов да разгледат предложението на Тренчев и да излязат със становище.

С писмо до Тренчев Валентина Симеонова, заместник-министър на труда и социалната политика, благодари за активната гражданска позиция, но добави, че системата за семейно подпомагане се финансира само от държавния бюджет и при ограничените му възможности е невъзможно да бъде променена. Валентина Симеонова добавя, че за финансова помощ има и други инструменти за семейно подпомагане, като осигуряване на заетост на родителите, създаване на среда, която подпомага семействата в отглеждането на децата. В края на писмото си заместник-министърът посочва, че такива механизми са предвидени в Закона за социалното подпомагане, Закона за закрила на детето, Закона за насърчаване на заетостта, Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване.

Уважавам институциите в България и в този смисъл приемам отговора на госпожа Симеонова. Не мога обаче да се съглася с позицията й, тъй като според мен средата за отглеждане на деца в България по никакъв начин не улеснява родителите. Сигурен съм, че всички управляващи много добре разбират това, но позицията, на която се намират, не им дава възможност да го признаят. Жалко, дано все пак нещо занапред се промени, коментира полученото писмо Борислав Тренчев.

5 коментара
03 Май 2012 10:17 | 112233
Оценка:
11
 (
11
 гласа)

Боби, не можеш да пребориш държавата, за съжаление. Това си е чиста дискриминация на родители и деца. Но надявам се, да имаш желанието и волята да питаш омбудсмана на Република България и Европейския съюз за техните становища по този въпрос. Успех.


03 Май 2012 12:11 | Бобец
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

поне успя да накараш хората да заговорят за този проблем.


03 Май 2012 14:30 | Кефал
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Сама птичка пролет не прави!


03 Май 2012 14:31 | Защо?
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

А защо държавата ще дава пари и за частните училища? Щото, видиш ли, и там учат деца, които се оказаха дискриминирани! По тази логика, всички са деца на тази държава и тя трябва еднакво да се грижи за тях. Виж, ако иде реч за някакви социални помощи, то тогава трябва да има праг на доходите.


03 Май 2012 22:12 | istinska
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

не само не вдигат прага на доходите за детските но и не вдигат майчинството, детските надбавки..... Боико, Боико режи ленти и хич да не ти пука за народа.....
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар