Между 5 и 6 лв. за килограм череши на пазара в Благоевград

19 май 2024 12:13   2 коментара   3612 прочита


Между 5 и 6 лв. за килограм е цената на черешите в момента и хората си купуват по-често.

Черешите на пазара и в Благоевград, и в Кюстендил са основно от района на Петрич, а търговците очакват понижаване на цената в следващите седмици.

„В сравнение с миналата година, тази година череши има повече. Миналата година нямаше череши и затова цената беше по-висока и не беше толкова качествена черешата. Тази година черешата е доста качествена“, твърди търговецът Димитър Стоянов, цитиран от bTV.

Според производителите обаче ниските температури през април и май може да доведат до слаба реколта. В кюстендилско все още няма ранни череши заради лошото време.

„Започва напукване на черешата, засега те са още в по-ранна фаза, но в момента, в който започнат да избистрят, да наедряват, ще има напукване при всички положения. Това ще свали между 30% и 40%, в някой масиви до 50% от продукцията, която имат в момента на дърветата“, казва производителят Валери Йовев.

Община Кюстендил се опитва да подпомогне местните производители и инициира редица срещи преди черешовата кампания, свързани с реализацията на продукцията и охрана на кампанията. Предстои им и още една важна среща за решаване на дългогодишен проблем – градушките.

„Изграждане за напред на площадка за борба с градушките, защото в Югозападна България, по специално в Кюстендил, няма такава площадка. А всяка година голям риск за нашата реколта, която е над 19 дка. крият градушките“, обяви пред bTV кметът на Кюстендил Огнян Атанасов.

Община Кюстендил започва и процедура за защита на географското понятие „Кюстендилска череша“ с цел да гарантират качеството на отгледаните в района плодове.


Още за: череши   килограм   цени   Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
19 Май 2024 22:22 | БАЙКУШЕВ
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

аз съм на черешата отдавна..... да го духате


20 Май 2024 11:53 | Д
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

В София са от 2 до 4 лева, селяни нагли
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар