Изграждат 800 метра велоалеи и нов атракционен парк в местността Голак край Разлог

18 юни 2024 13:18   3 коментара   4781 прочита


Паркът ще е на площ от 5623 кв.м, разположена на север от строителните граници на града, с денивелация 17,5 метра.

Пешеходният достъп до него ще е от началото на пешеходната алея „Стъпалата“ и по пешеходната пътека от ул. „Голак”.

Идеята за парка е още от втория мандат на разложкия кмет Красимир Герчев, но реализацията му стана възможна сега благодарение на проект „Балкански алтернативни мобилни маршрути за устойчив целогодишен туризъм по програма ИНТЕРРЕГ”.

Той ще включва парк за планинско колоездене, разделен на 2 зони – за малки деца и начинаещи и за юноши и възрастни със средни и напреднали умения, а общата дължина на велоалеите в него ще е 800 метра.

Планирани са още тематични детски площадки, обединени в 2 зони за игри, и 1 детска работилница на открито. Ще има сграда за информационно-техническо обслужване със застроена площ 100 кв.м, няколко зони за почивка из целия парк, както и многофункционална пътека за достъп, която да обслужва пешеходци, туристи и колоездачи за връзка с града и зоните в парка. Естествена туристическа пътека ще води до живописната кула в парка, която е една от разложките забележителности.

Хълмът Голак над Разлог е един от туристическите обекти, които предлагат възможност посетителите да се докоснат до природата в непосредствена близост до града. До него води панорамната алея „Стъпалата“, която е с повече от 50 места за отдих и почивка и 30 места за наблюдение.

По тази пътека на 11 октомври 1912 г. Българската армия влиза в Разлог и освобождава града от османско владичество. Днес до нея е разположен хотел за насекоми, а на върха има амфитеатър и 12-метрова кула за съзерцаване на планините, които обграждат местността.


Още от: Общество

Принтирай статия
3 коментара
18 Юни 2024 17:32 | Чичо Ваньо
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Пак някой ще облажи.


18 Юни 2024 23:22 | Бел
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Ясно е кой ще облажи нашите фирми от дпс


19 Юни 2024 01:23 | Ivan11
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

В днешно време е трудно да се намери сериозен заем предвид няколкото измами, свързани с реклами в интернет.
Но случайно попаднах на г-н DIDIER DELAFONTAINE, който ми помогна много при получаването на заем от 38 000 евро. Признавам, че в началото не бях склонен към това предложение, но в крайна сметка реших, че той е наистина сериозен и добродушен. . Горещо препоръчвам да се свържете с него, ако имате нужда от заем, можете да го намерите на: didierdf93 @gmail. com
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар