Ќовините на югозападна Ѕългари€
© —н.: iStock.comяжте повече банани и авокадо, ето защо  
   –егистрац舫абравена парола

Ѕраво! —ъби јтипов от село  очан отвори четири училища в »спани€


25 юни 2019 16:03  1 коментар   5355 прочитаЌаш сънародник с корени от село  очан в община —атовча е открил четири български училища в »спани€. ¬ 4 града в област Ќавара над 400 деца изучават български език, литература и истори€. –ъководената от —ъби јтипов културна асоциаци€ "ќрфей Ѕ√" е организатор и на първи€ събор на българите в ѕамплона.

јтипов пристигнал в ѕамплона преди повече от 20 години. ƒецата му са родени в »спани€ и говор€т български, но само в семейството.

"» когато ходим л€тото на ваканци€, когато отиваме да видим нашите родители, те н€маше да могат да говор€т с т€х и да ги разбират", казва той пред ЅЌ“. ќколо 7000 българи живе€т в област Ќавара и според —ъби децата им искат да изучават говоримо и писмено български. «атова през 2007 година със собствени средства и с помощта на близки и при€тели откриват първите български училища в ѕамплона и “афа€. «а десет години заедно с тези в градовете ¬итори€ и “удела те станали четири. ¬ т€х децата учат безплатно, а над 20 квалифицирани учители преподават различни предмети.

"≈дна от основните цели на нашата асоциаци€ е да запази майчини€ родни€ език и децата да зна€т истори€та на своите предци от къде са, какъв народ сме и те тр€бва да познават освен езика, българската истори€. ƒа зна€т за Ѕотев, за Ћевски за другите наши велики хора българи", допълва јнтипов.

…ордан —имонски от Ѕлагоевград, който шие традиционни носии, е бил поканен на събора на българите, които живе€т в Ќавара, за да покаже сво€та колекци€.  азва, че е впечатлен от силата на духа на сънародниците ни, които са избрали да живе€т в »спани€.

"јз вид€х дечицата на пет и шест години, които са в т€хната детска градина, които играеха макар и несръчно с много желание пееха и рецитираха български песни и стихове", сподел€ —имонски.

ќт културната асоциаци€ в ѕамплона се над€ват, че през следващата година участниците и гостите в български€ събор ще бъдат повече.

 ќще от: ќбщество
ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат


1 коментар

25 юни 2019 22:23 | ѕетко
ќценка:
3
 (
3
 гласа)

Ѕраво!
¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.