Планетата Земя я очаква масово измиране, което ще унищожи целия жив свят - учените разкриват още кога 

02 май 2024 10:13   5033 прочита


 
Хората ще изчезнат на Земята след 250 милиона години, ако незабавно спрем да изгаряме изкопаеми горива, установява ново проучване. 

Компютърни симулации показват, че нашата планета ще бъде изправена пред масово изчезване, което ще унищожи всички бозайници, съобщават експерти от университета в Бристол. 

Всички форми на живот, които все още са живи на Земята по това време, ще трябва да се справят с температури между 40 и 70 градуса, казват те. 

Но техните изчисления не вземат предвид парниковите газове, отделяни при изгарянето на изкопаеми горива и други източници, причинени от човека, така че датата на нашата смърт вероятно ще бъде по-ранна, съобщава Daily Mail. 


Това ще бъде първото масово измиране, откакто динозаврите са измрели, преди около 66 милиона години, когато Земята е била катастрофално ударена от масивни космически скали. 

Страшни прогнози на новото изследване 
Новото проучване е ръководено от д-р Александър Фарнсуърт, старши научен сътрудник в Училището по географски науки към университета в Бристол. 

„Погледът към далечното бъдеще изглежда много ужасен“, каза д-р Фарнсуърт. 

„Нивото на въглероден диоксид може да бъде два пъти по-високо от нивото на електричеството. Хората, заедно с много други видове, ще измрат поради неспособността си да изхвърлят тази топлина чрез потта, охлаждайки телата си", каза той. 

Образуване на нов континент 
След 250 милиона години всички земни континенти ще се преместят заедно, за да образуват суперконтинент, известен като Pangea Ultima, според изследователите. 


Земята ще образува формата на поничка с вътрешно море в средата, всичко, което е останало от някога могъщия Атлантически океан. 

Междувременно околният Тих океан ще заема по-голямата част от повърхността на Земята. Pangea Ultima е само една възможна проекция на това как може да изглежда Земята. 

Учените са почти сигурни, че земните континенти бавно ще се слеят и ще образуват една гореща суха маса. 

Тектонските процеси в земната кора, които биха сближили континентите, биха довели до по-чести вулканични изригвания, които биха довели до огромно отделяне на въглероден диоксид в атмосферата, което допълнително би затоплило планетата. Към това се добавя още една по-малко известна форма на глобално затопляне – естественото осветяване на Слънцето, което непрекъснато прави планетите все по-горещи и по-горещи. 

„Новоформиран суперконтинент би създал ефективно троен удар, включващ ефект на континенталност, по-топло слънце и повече CO2 в атмосферата, увеличавайки топлината за повечето планети“, каза д-р Фарнсуърт. 

Ненормални температури 
"Резултатът е предимно враждебна среда без източници на храна и вода за бозайниците. " Температури между 40 и 50 градуса по Целзий, а дори и по-високи, създават високо ниво на влажност и в крайна сметка ще предрешат нашата съдба“, казва лекарят. 


За изследването учените са използвали компютърни климатични модели, за да симулират тенденциите в температурата, вятъра, дъжда и влажността за Pangea Ultima. 

За да оцени бъдещите нива на CO2, екипът използва модел на движение на тектонични плочи, химически океани и други, за да картографира входовете и изходите на CO2. 

Изследователите подчертават, че не са взели предвид приноса на емисиите на CO2 от изгарянето на изкопаеми горива, които сега обикновено се цитират като най-голямата причина за изменението на климата, съобщава Daily Mail. 

 
 


 
 

 


Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар