Бившият депутат от Благоевград, бизнесменът Вл. Табутов ще прекосява Северния ледовит океан с гребна лодка

21 юни 2024 10:21   4 коментара   6482 прочита
сн. БТА
сн. БТА


сн. БТА

Имало е и други плавания в Северния ледовит океан, но те са на по-кратки дистанции - от Северна Норвегия до Свалбард или от Свалбард до Ян Майен, досега не е имало пълен преход през целия океан и също така ще се опитаме да стигнем до най-северната точка, достигана с гребна лодка.

Това каза Стефан Иванов за БТА малко преди да се насочи към поредната пионерска експедиция. От София чрез карта в смартфона си той посочи предстоящия маршрут на Full Arctic Rоw - FAR: “Този път ще се опитаме да направим не само най-дългото плаване, но и първото прекосяване на Северния ледовит океан с гребна лодка - от край до край”.

Вторият мъж в лодката и коскипер на Стефан Иванов е благоеградският бизнесмен Владимир Табутов, политически активен бизнесмен, когото гребецът описа като “един мой приятел, българин. Той е много жилав, много жизнен, млад човек. С триатлони обича да се занимава - плуване, бягане, колоездене. Иначе е малко работохолик, работи по 20 часа на ден…”. Табутов участва в триатлоните “Лъвско сърце”, планински маратони, прави дълги преходи и по думите на Иванов отговаря на критериите за добър партньор в лодката - да бъде готин човек; да е човек, с когото можеш да се разбираш, можеш да се облегнеш, да разчиташ на него, човек, който подхожда сериозно към една такава трудна цел, подготвя се за нея…

Преди да започне да поставя спортни рекорди, Стефан Иванов е банкер и има интересни истории, които разказва увлекателно, както за големите световни банки, където е работил, така и за стартъпите и големите компании, с чието финансиране се занимава сега, когато не гребе.

Преди да се срещнем в София по повод кариерата му на гребец, Стефан Иванов вече е преплувал Ламанша през 2011 година, участвал е в поредица от състезания за издръжливост, а през 2020 година заедно с Максим Иванов, който му е син, бяха първите хора прекосили Атлантика от изток на запад, изцяло през сезона на ураганите, на борда на собственоръчно построената им гребна лодка НЕВЕРЕСТ, за която двамата разказват в едноименната книга. 

Стефан Иванов определи влажния студ като “по-голямото предизвикателство - не, че е огромна дистанцията, не че са огромни вълните, а по-скоро това, че е студено и студът е влажен. За разлика от сухия студ, където можеш да си на минус 20, минус 30 и повече се издържа, когато си в лодката, влагата е практически на 100% - ти си на 30 см от повърхността на водата, влизаш, излизаш в каютата - внасяш влага, ако си закачиш сухи ръкавиците в каютата, след два часа те са напълно подгизнали”, каза той и по-късно допълни за последната експедиция, че “всъщност беше само шест дни, докато сега ще бъдат 30-45 дни т.е. сега наистина ще бъде в пъти, в пъти по-трудна”.

Full Arctic Raw (FAR) ще започне между 23-ти и 25 юни южно от 60-ия паралел. Иванов и Табутов ще тръгнат от Хагесунд в Норвегия, ще плават покрай брега и ще се наслаждават на фиордите, по думите на Стефан, “за да може Владо да се оморячи, за да свикне с океана и ако се наложи да акостираме по една или друга причина, недай си, Боже”.

Планът е да гребат, докато стигнат до вечния лед. “Вечният лед е малко условно казано, тъй като той все повече се топи и се оттегля на север, уточни Иванов, но това в момента означава над 80-ия паралел - 82-рия, 83-тия, надявам се, да стигнем, което е около 1500 морски мили, което прави към 2700-2800 км”. 

На Северния полюс, където по принцип се води по-топло, отколкото на Южния, юни, юли и август са летни месеци. Очаква се температурата да бъде около нула градуса и постоянно да е светло, защото по това време на годината слънцето там не залязва, което напомня на Стефан Иванов за шегата на Табутов: “Да, да, както каза Владо -  За един ден ще го направим.”  

Каузите, за които двамата ще гребат са свързани с опазването на живота - човешкия и на планетата. От една страна, подкрепят битката Да! За живот“ на Министерството на здравеопазването, която призовава повече хора да решат и информират близките си дали искат, или не след смъртта си да бъдат донори на органите си за животоспасяващи операции. От друга страна, продължават кампанията за защита на Южния океан и предлагат да се присъединим към петицията за обявяване на нови четири млн. кв. км защитени морски зони. 

В списъка с големите опасности за тандема Иванов-Табутов е и да не паднат в студената вода. Когато започнат да приближават вечния лед, температурата ще бъде малко над нула градуса и човек измръзва буквално в рамките на минути. Освен т.нар. сух костюм, който можем да си представим като гигантски чорап, изолиращ от влагата, гребците имат и допълнителни неопренови костюми, които биха позволили престой във водата до няколко часа, но все пак те не гребат по неопрен. За да не се озоват във водата - “било то, защото лодката се е преобърнала, ударила се е и си припаднал, и си паднал от борда”, ще са вързани и с въжета през цялото време, докато са на палубата, така че да не отплават надалече от лодката.

Друга уникална опасност на района са белите мечки.

Белите мечки могат да плуват, доколкото разбрах, с повече от четири възела в час, смята Стефан Иванов. Ние можем да гребем с не повече от три възела в час - три и половина, ако се напрегнем много, така че не можем да избягаме от бялата мечка и трябва да се държим по-далече от бреговете на Свалбард, където те обикновено ловуват.

Гребците ще носят факли, сигнални ракети, с които да уплашат бялата мечка, но, “ако е много гладна, може и да не се уплаши”, допълни Иванов пак с усмивка. “Аз много се надявам да видим бялата мечка, но да не ѝ усетим дъха”.

НЕВЕРЕСТ

Иванов и Табутов ще гребат на борда на НЕВЕРЕСТ, която е преоборудвана след последното плаване на Иванови в Атлантика - сега всички соларни панели са сменени, рулят вече е с желязна каса, спасителната лодка е нова, има и над 10 сателитни устройства за комуникация с екипа на сушата - съпругата на Стефан Жени, която постоянно бди и координира логистичните въпроси, навигаторът капитан Валери Петров и д-р Калин Димитров, лекар на експедицията. 

Още едно предизвикателство ще бъдат не големите айсберги, които се виждат отдалеч, а т.нар. growler-и или малки късове лед, които плуват във водата и не се виждат над нея. Понеже лодката е направена от фибростъкло, тя е не по-дебела от 0,5 см и евентуално по-остро парче лед може да я пробие. Разбира се, Стефан и Максим са я направили така, че дори да бъде пробита, да не потъне - има 14 различни водоизолирани помещения и ако някое от тях се напълни с вода, дори и най-голямото, би трябвало да останем над водата, каза Иванов-баща. 

Той добави, че не си прекарва времето в търсене на следващото по-страшно или по-опасно преживяване, но експедициите го зареждат “с атомно гориво, чувстваш че батерията ти е на 100% след това месеци наред”.

За мен, когато се потопя в прегръдките на природата, дали ще е в планината, дали в океана - това ме изпълва с емоции, каза Стефан Иванов. Той обича да пита събеседниците си кой е следващият им Неверест и напомня, че Макс е измислил думата: “Аз не се опитвам да натрапя на никого, че трябва да гребе в океаните или да ходи в планината, но Неверест има и в работата – нов проект, продукт, клиент. 

Всичко ново в началото плаши, но пък след това ти носи много повече удовлетворение.”

Иванов не отговаря директно на въпроса дали пътешествията му променят хората, които мислят, че Земята е плоска. От хората, с които си говорим на тези теми, казва той - и аз ги питам какво обичат да правят, какво е твоето следващо преживяване, кой е твоят следващ Неверест, половината обикновено имат отговор, другата половина обаче нямат и имам чувството, че в тези разговори ги провокирам да намерят отговора за себе си, да си набележат свой Неверест”.


Още от: Общество

Принтирай статия
4 коментара
21 Юни 2024 10:36 | Тони ама не Стораро
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

най-добрата най-добрата фирма нашта еееее..... ееееее


21 Юни 2024 18:28 | иван
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

тия да вземат да плащат като хората на колекторите че се ненаядоха начело със бай слав


21 Юни 2024 19:04 | Общак
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Некой ше каже на нас работници ебаньььье.
Ние ще отговорим гребанььььььееее.


21 Юни 2024 21:26 | до иван
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

нема как да плащат на раята -ПЛАЩАХА ЗА КАМПАНИЯТА НА т. н. Кмет-Рахит
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар