Президентът не мисли за служебно правителство, ако се стигне до това, щял да кара по домовата книга

02 март 2024 00:43   2 коментара   1897 прочита
кадър vbox7
кадър vbox7


кадър vbox7

Държавният глава Румен Раде обяви, че все още не е мислил на кои възможности от Конституцията би се спрял, ако се стигне до назначаването на ново служебно правителство, предаде Дарик.

"Много ми е лесно. Отварям Конституцията, чета възможностите и карам по ред, по домовата книга. Тук идва въпросът за отговорността кой носи отговорност, това е големият въпрос. Едно сериозно управление иска да е ясно кой носи тази отговорност. В момента не е ясно, защото аз трябва да си харесам някой от хората, от тази стеснена опция, той трябва да избере министри от някъде, ще видим как. Аз няма да съм този, който посочва министрите, но трябва с моя подпис под мой указ, формално и юридически да нося отговорност. Виждате ли, то вече няма отговорност. Всичко е така размито, че да няма отговорност", отбеляза Радев. 

На 6 март трябва да има оставка на цялото правителство. Тя да се приеме от парламента и едва тогава да се премине към цикъла на консултации, подчерта той. 

Президентът отбеляза, че в Конституцията има опция, ако състава на Министерски съвет не му хареса да не подпише. 

"Има разбира се. Няма кой да ме принуди аз да подпиша указ, но там отиваме вече в хипотезата на една дълбока парламентарна и конституционна криза, от която никой няма интерес", подчерта държавният глава. 

Той обяви, че иска да види повече от министъра на отбраната Тодор Тагарев.  "Искам да видя министър, който работи за сигурността на България", каза президентът. 

"Някой от лидерите забелязваме, че искат от министър Тагарев да освободи поста, защото той не прави достатъчно за Украйна. За мен това е някак си висша форма на нихилизъм", каза той. 

Припомняме, че държавният глава участва в третото издание на дипломатическия форум в Анталия по покана на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Радев обяви, че е поканил Ердоган да посети страната тази година. "Зависи дали ще имаме устойчиво правителство, защото такава визита трябва да бъде подготвена много сериозно с нови и актуализирани меморандуми и голям бизнес форум", смята той. 
 

2 коментара
02 Март 2024 11:53 | ///
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Срамувам се, аз гласувах за този


02 Март 2024 20:05 | ооо
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Гумен Гадев пак се оака. Нормално за него. Импийчмънт за резилдента!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар