3000 тютюнопроизводители блокираха автомагистрала „Тракия“

22 декември 2009 00:20   6006 прочита
Тютюнопроизводителите блокираха автомагистрала „Тракия“ въпреки големия студ и призоваха Европа на помощ
Тютюнопроизводителите блокираха автомагистрала „Тракия“ въпреки големия студ и призоваха Европа на помощ


Тютюнопроизводителите блокираха автомагистрала „Тракия“ въпреки големия студ и призоваха Европа на помощ

Министър Мирослав Найденов попари надеждите им да получат пари до края на годината

Близо 3000 тютюнопроизводители от Пловдив, Пазарджик, Хасково и Стара Загора блокираха с жива верига за няколко часа вчера сутринта автомагистрала „Тракия“ над детелината до село Труд. С окичени с родния трикольор и знамена на Европейския съюз трактори към тях се присъединиха и фермери от Ивайловград, Момчилград и Крумовград, които преди това бяха парализирали движението на пътя Пловдив-Карлово. Заради протеста към 12 часа над 100 леки и тежкотоварни автомобила стояха в капан и в двете посоки на автомагистралата. „Искаме си нашите пари“, „Не оставайте децата ни гладни“, „150 хиляди семейства са обречени на гибел“, „Тютюнът е спасил България“, „Алтернативата на тютюна е популизъм и безработица“ - това са част от надписите на плакатите, които протестиращите едва удържаха от смразяващия вятър.

Въпреки че липсваше разрешение за протест, под засилено жандармерийско присъствие внушителната колона премина към гражданско неподчинение и с викове пое към магистралата, за да блокира и отсечката за Бургас - Свиленград. Служителите на жандармерията бяха оборудвани с палки, предпазни каски и щитове. Имаше и представители на Специализиран отряд за опазване на обществения ред към Областната дирекция на МВР. До сблъсъци с полицията за щастие не се стигна.

Хората очакват точно тук правителството да даде отговор кога ще бъдат изплатени премиите им и в какъв размер, заяви председателят на Асоциацията на тютюнопроизводителите в България Юлиян Кенански. За пръв път това се регламентира от приетия Закон за бюджета, а не от Закона за тютюна, каза Кенански, като уточни, че точно от това е провокиран протестът им. В приетия Закон за бюджета е фиксирано, че премиите им ще бъдат в размер на 80 млн. лв., вместо 160 млн. лв., както всяка година, в Закона за бюджета е записано още, че изплащането на премиите им ще започне едва през второто полугодие на годината, каза Кенански. Досега премиите им са били изплащани преди коледните празници. Тютюнопроизводителите са обезпокоени и от неясните позиции, изказани от правителството до този момент, по отношение бъдещето на отрасъла. Още днес е възможно протестът от Пловдив да се пренесе към турската и гръцката граница, заканиха се производителите на тютюн.

Искаме до края на декември да ни се изплатят в пълен размер премиите от тазгодишната реколта, както на животновъдите и зърнопроизводителите. Ще стоим тук, докато не получим писмено уверение за това от министъра на земеделието и премиера. Ако това не се случи, ще блокираме цялата страна, зарекоха се от стачния комитет.

До момента тютюнопроизводителите не са получили нито стотинка държавни премии за килограм изкупен тютюн. Фермерите настояват да се запазят миналогодишните премии в размер на 3,15 лв. за кг за едролистните тютюни, а за дребнолистните - 4 лева, и те да са валидни до 2013 г.

Ако са верни слуховете, че ще се гласуват 80 милиона лева за премии, те ще паднат до 1,40 лева за килограм, а това ни обрича на банкрут, заяви Евгени Хаджиев, член на Националната организация на тютюнопроизводителите. Той обясни, че изкупните цени за реколта 2009 били с около 80 стотинки до лев по-малко от миналата година. Средно за страната цената на тютюна е 4,15-4,20 лв. за дребнолистните тютюни, които миналата година се изкупуваха за 5 лева. Себестойността за 1 килограм тютюн от сорт „Вирджиния“ е около 4,50 лева. С изкупната цена и намалената премия, няма да можем да си покрием разходите. Цените паднаха не само заради по-богатата реколта, но бяхме притиснати от правителството до 4 декември да предадем тютюна, а това никога досега не се е случвало. Целта е тази година за последно да се дадат премии на тютюнопроизводителите от бюджет 2010 г. Ние ще настояваме премиите да продължат до 2013 г. В този отрасъл пряко участват около 150 000 души, които са обречени да останат на улицата, коментира още Хаджиев.

Тъй като тютюнът е акцизна стока, от която има постъпления от около 2 милиарда и 400 милиона лева, и формира голяма част от брутния вътрешен продукт на страната, мислим, че спокойно могат да бъдат отделени 180 милиона за подпомагане на тютюнопроизводството. Така ще се запази като печеливш сектор не само за производителите, но и за икономиката на страната, заяви Нина Ламбова - юридически съветник на тютюнопроизводителите от Пловдив и Стара Загора. Това би могло също да облекчи социалния, финансовия и демографския проблем. За тютюна няма друга алтернатива. За него бе обещана подкрепа още по време на предизборната кампания, но до настоящия момент не е предложена алтернатива, допълни г-жа Ламбова.

Към 13 часа на мястото на протеста пристигна министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, придружаван от заместника си Цветан Димитров. При появата им хората вдигнаха блокадата и ги заобиколиха със скандирания „Искаме си нашите пари“. Найденов им обясни, че предстоят преговори, а Управителният съвет на фонд „Тютюн“ ще заседава във връзка с изплащането на премиите за 2009 г. На заседанието се очаква да бъде взето решение как и кога ще бъдат изплатени парите. Решението ще бъде предложено за одобрение в сряда на Министерския съвет, уточни министър Найденов. Исканията на тютюнопроизводителите са крайни и ще се опитам да им обясня това в една поспокойна обстановка. Така министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов коментира ситуацията. Той заедно с контактна група от протестиращите и шефката на Областна дирекция „Земеделие“ Велина Панчева, която по-рано пристигна на протеста, се отправиха към кабинета й, за да проведат диалог, а хората го изпроводиха с викове „Оставка“.

Тези средства, които тютюнопроизводителите искат, са от Бюджет 2009 и те не са заложени там, уточни министърът. Той поясни, че не е възможно до края на годината по никакъв начин тези пари да им бъдат изплатени. В Бюджет 2010 са заложени 80 млн. лв. за премии на тютюнопроизводителите и те ще бъдат изплатени по схемата за национални доплащания следващата година, поясни Найденов. Той каза още, че правителството прави всичко възможно да подпомогне не само тях, а и земеделските производители, но в момента ситуацията е такава, че е влязъл в дефицит 0,5 млрд. лева.

Българските евродепутати, в лицето на Мария Неделчева, са внесли в Европейския парламент искане да бъде отворена процедура, която ще разреши и след 2009 г. да продължи подпомагането на сектора у нас, посочи Найденов. Той допълни, че се водят интензивни разговори за програмата за развитие на селските райони, по която да се намери допълнителен ресурс. Правителството търси и алтернатива на заетост на хората от отрасъла чрез тези проекти. Бъдещето на този отрасъл е определено с реформа през 2004 г. от Европейския съюз, според която 2009 г. ще е последната, която разрешава подпомагане на отрасъла. Той изрази и нотка на съмнение, че някой злоупотребява и спекулира с търпението на тези хора.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар