Признание! Почетният гражданин на Благоевград, основателят на група ФСБ, Константин Цеков, отличен с Почетния знак на президента

16 май 2024 17:51   3 коментара   8467 прочита
К. Цеков / последният в дясно/ с отличените творци
К. Цеков / последният в дясно/ с отличените творци


К. Цеков / последният в дясно/ с отличените творци

Цеков е отличен за своя значим цялостен принос като уважаван и признат музикант, композитор, аранжор, вокалист и продуцент, както и за активната си роля в творческото обогатяване, развитие и утвърждаване на съвременния облик на българското музикално изкуство.

Един от основателите на легендарната група "ФСБ", почетният гражданин на Благоевград, музикантът и композитор,Константин Цеков получи днес Почетния знак на президента. Отличието се връчва на отдадените на високите творчески стандарти и родните художествени традиции български творци, които са пример и неделима част от духовната мощ на България. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на церемонията в Гербовата зала на „Дондуков“

Константин Цеков полчи признанието за своя значим цялостен принос като уважаван и признат музикант, композитор, аранжор, вокалист и продуцент, както и за активната си роля в творческото обогатяване, развитие и утвърждаване на съвременния облик на българското музикално изкуство.

Роден е на 24 декември 1952 г. в Благоевград. От седемгодишна възраст се занимава с пиано при Лидия Кутева, а през 1972 г. завършва и нейния клас в Музикалното училище в София. През 1978 г. завършва Музикалната академия в класа по пиано на проф. Лили Атанасова.

През 1976 г. създава ФСБ заедно с Александър Бахаров и Румен Бояджиев. Константин Цеков е автор на множество аранжименти на песни, както и композитор на песни на Васил Найденов, Орлин Горанов, Йорданка Христова, Васил Петров, Камелия Тодорова, Ирина Флорин и други. Създал е музика за документални филми, както и театрална и детска музика. 

През 1995 г. Константин Цеков издава албум с авторски композиции „Вертикали“. Албумът притежава модерно звучене близко до прогресив-рок звученето. 

 

На 30 март 2018 година е обявен за почетен гражданин на Благоевград. Миналата година Цеков навърши 70 години. По този повод инициативен комитет начело с бившия областен управител Николай Шушков предложи Цеков за носител на почетния знак на президента.

В приветствието си към отличените държавният глава посочи, че те са безспорни авторитети и достоен пример за следване в своите поприща на музикалното, певческото, танцовото изкуство и читалищното дело. „Вие олицетворявате потенциала на България и това, което можем да постигнем, когато се посветим на отговорната мисия да градим духовност и да утвърждаваме авторитета на

Родината далеч отвъд нейните предели“, заяви държавният глава. Той открои приноса на удостоените с Почетния знак на президента към съхраняването на родните традиции и културната ни идентичност и предаването ѝ на младите поколения. „Обединили воля, интелект и талант, вие вдъхновявате и водите с личен пример“, добави президентът. 
 
„Вашите изключителни постижения са онази здрава основа, върху която ние градим България като държава на духа“, подчерта държавният глава и посочи, че церемонията по удостояване с Почетния знак на президента е израз на признателността на цялото общество към отличените за техните родолюбие и всеотдайност, за тяхното творчество и за това, че предават своите ценности и устрем на младото поколение, за да пребъде България."

Петя Колева


Още от: Общество

Принтирай статия
3 коментара
17 Май 2024 00:17 | БЛГ
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Браво един от най великите Благоевградчани!!!


17 Май 2024 10:59 | Запрян
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Къде е Байкушев с Плакета ?


17 Май 2024 17:21 | Браво
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Браво на талантливия музикант!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар