След над 6 часа дебати ВСС реши съдбата на Иван Гешев

22 юли 2021 18:12   2 коментара   3969 прочита


Съветът определи за недопустимо искането за отстраняване на главния прокурор

След повече от 6 часа тежки дебати - ВСС реши, че няма да прекратява правомощията на главния прокурор Иван Гешев. Един от основните въпроси беше дали въобще министърът на правосъдието, в случая Янаки Стоилов, има право да внася подобни искания.

Дебатът бе изключително напрегнат, а на моменти дори се стигна и до скандали, тъй като голяма част от магистратите във висшия орган сметнаха внесения сигнал за абсолютно безпочвен, а сигналът, изготвен от служебния вътрешен министър Бойко Рашков, беше базиран на медийни публикации и изрезки от коментари към тях, които нямат никаква правна стойност, предаде БЛИЦ.

„Сигналът на Рашков е нищожен, в него няма правни аргументи! Напада се политически прокуратурата, защото за пръв път засегнахме смятани за недосегаеми хора, политици и агенти, които работят за чужди държави“, обяви главният прокурор Иван Гешев.

В край на дебатите се взе решение да се гласува, че ВСС оставя без разглеждане, като недопустимо внесеното разглеждане на министъра на правосъдието за отстраняване на главния прокурор. По така направеното предложение имаше 12 гласа „за“ и 8 „против“, като част от тези с отрицателен вот не бяха съвсем съгласни със самата формулировка.

До същинско гласуване за отстраняване на Гешев така и не се стигна.

2 коментара
23 Юли 2021 14:36 | Vvv
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

ИСКАМЕ ГЕШЕВ В ЗАТВОРА ДОКАЗАНО ПОКРОВИТЕЛСТВА ОЛИГАРДИ И МОЩНИ БИЗНЕСМЕНИ УЖ ....ТОЙ Е ПАЗИТЕЛЯ НА КРАДЦИТЕ НА НАРОДА ....САМИЯТ ТОЙ ИМА СМЕТКИ В ЧУЖДИ БАНКИ С ПО НЯКОЛКО МИЛИОНА ЕВРО..... СЪДА Е ПРОБИТ ОТ КОРУПЦИЯТА В ЦЯЛАТА СТРАНА... КОРУМПИРАНИ СЪДИИ И ЧИНОВНИЦИ НАВСЯКЪДЕ ...КАК ЩЕ ИСКАТ ДА МАХНАТ ГЕШЕФ ТА ТЕ СА КАТО НЕГО ....БЕЗСКРУПОЛНИ И АЛЧНИ НЕМИЛЕЕЩИ ЗА НАРОДА


24 Юли 2021 06:10 | Стефанов
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Вижте парадокса - човек избран от двайсетина члена на ВСС има по-голяма власт и е по-трудно сменяем от президента на републиката, избран с над 2 милиона гласа. Егати и държавата сме....
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар