Рекорд: Над 600 страници решение писа АС-Пловдив по делото срещу Ахмед Муса и имамите му 

20 февруари 2021 09:45   2097 прочита


  


Пловдивският апелативен съд потвърди изцяло наказанията на магистратите от Пазарджик по т. нар. "имамско дело". По него бяха осъдени 14 души, сред които и Ахмед Муса Ахмед, съобщиха от съда. 

В Пловдив 12 от подсъдимите поискаха да бъдат признати за невинни. В решението си, написано на цели 621 страници, апелативният съд посочва, че по делото не са били допуснати съществени процесуални нарушения, довели до нарушаване правото на защита. Събраните доказателства са били обсъдени от първоинстанционния съд внимателно и задълбочено, въз основа на което са направени и съответните правни изводи. Наложените наказания са справедливи и отговарят на тежестта на извършените престъпления, смята пловдивският апелативен съд. 

През декември 2019 г. пазарджишкият окръжен съд призна Ахмед Муса Ахмед за виновен за това, че от ноември 2013 г. до 25 ноември 2014 г. в Пазарджик, Пловдив и Асеновград е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово – непосредствено и чрез интернет, с организиране издаването и разпространението на книгата “Вероотстъпване “ на български език, както и с муджахидински жест с показалец на ръката, изразяващ се във верска нетърпимост към неизповядващите и непрактикуващите салафитското течение на исляма. 

Ахмед е признат за виновен и в това, че при условията на продължено престъпление в периода от ноември 2013 г. до 25 ноември 2014 г. в Пазарджик, в джамията „Абу Бекир“ и посредством профил в интернет сайт е пропагандирал война. Наложено му е едно общо най-тежко наказание от 7 г. и 6 месеца, което е увеличено с една година. 

Така наказанието, което той ще следва да изтърпи, е 8 г. и 6 месеца лишаване от свобода и глоба от 9 500 лева. Останалите подсъдими са осъдени на лишаване от свобода от 2 г. до 3 г. и 6 месеца. 

Решението на Пловдивския апелативен съд не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок. Правен свят 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар