Открадната картина на Петър Дочев за 10 000 долара се превърна в покривка на дърва

22 септември 2013 16:01   1 коментар   27388 прочита


Крадена картина на приблизителна стойност 10 000 долара се превърна в завивка за клошар. Покъртителната история започва в столичния квартал „Младост 1”, където живеели наследниците на известния живописец Петър Дочев (починал през 2005 г.).

Те оставили платното „Работник с лопата” на склад между етажите. Там попаднал и бездомник, който искал да се приюти на завет. Той обаче забелязал картината и я изрязал с макетно ножче от рамката й. След като преспал, навил голямото платно на руло и изчезнал.

Още същия ден мъжът се опитал да продаде картината в няколко антикварни магазини, но от там не проявили интерес към нея. Така творбата се озовала срещу 20 лева у ром, който се препитавал с продажба на вехтории на битака в „Малашевци”. Картината обаче и там не се радвала на голям интерес и циганинът решил да покрие старата си жигула с нея.

Платното обаче хванало окото на негов мургав колега, който му го отмъкнал заедно с три други картини. Вторият циганин също не успял да изтъргува творбата и така скъпата картина се озовала в циганския квартал „Факултета”.

Там мургавият антиквар бързо й намерил приложение – направил импровизирана вратичка, с която пазел дървата за чудото си от дъжд и сняг. Докато „Работник с лопата” се прехвърляла от ръка на ръка, полицията търсела следите на платното. Малко след изчезването й наследниците на Петър Дочев сигнализирали за кражбата и така служителите на реда тръгнали да я търсят.

Те видели и лицето на клошаря, което било запечатано от камера в блока. Така малко по малко стигнали до платното под циганския сайвант, където с него покривали дървените трупи.

„Ако не бяха тези момчета, творбата щеше да изчезне безследно”, обяснили роднините на именития художник.


Още за: картина   дърва   художник   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
1 коментар
29 Септември 2013 22:27 | Бай Ботю
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Смешни сте всички който пишете тези глупости тук .Първо защо картината не е стопанисана от собствениците ???Второ това е картина боклук и половина и струва 50-60 лева и само малоумник би я купил .Аз лично я видях на битака как стъпваха по нея но кой ще купи това като българските автори се продават вече на търг в Виктория по 80 -100 лева ??/и за колко ще я продадат като управниците убиха с закона за културното наследство всичко, културно, в България
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар