Обвиниха Местан за причиняване на смърт по непредпазливост

23 юли 2020 15:53   2 коментара   5058 прочита


Прокуратурата в Кърджали внесе в съда обвинителен акт срещу Лютви Местан и Юсеин Ахмед за катастрофата, при която загина 6- месечно бебе, предава “24 часа”. На 14 април 2019 г. на кръстовище край момчилградското село Загорско при опит на Местан да се включи в главния път за Маказа последва сблъсък с БМВ, движещо се от Кърджали за Кирково. В колата пътува Юсеин Ахмед със семейството си, прибират се в родното си село Първица.

След удара беемвето изхвърча от пътя и пада в близкото дере. Загива 6-месечната Еджрин, 10-годишнотобратче и родителите им са ранени. 59-годишния политик, лидер на партия “ДОСТ” е предаден на съд за това, че при управление на лек автомобил, марка „Фолксваген“, модел „Фаетон“ е нарушил правилата за движение по пътищата и правилника.

Местан като сам и в условията на независимо съпричиняване с Юсеин Ахмед водач на лек автомобил, марка БМВ, извършил пътнотранспортно произшествие. Според обвинението Местан е извършил маневра завиване наляво и навлизане на път с предимство, като не се съобразил с пътен знак Б2, не се съобразил с идващия по пътя с предимство към кръстовището лек автомобил, марка БМВ, не го пропуснал, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на детето. Бащата не се движел възможно най-вдясно в платното за движение, не намалил скоростта и в случай на необходимост не спрял, когато е възникнала опасност за движението.

Юсеин Ахмед не се е движел със скорост над нормативно разрешената от 90 км/ч. за участъка, навлязъл върху остров с налична пътна маркировка и не осигурил всички условия за безопасното превозване на малолетния пътник в автомобила му – 6-месечно дете, като не му поставил обезопасителните колани на системата за обезопасяване на деца в колата, която не била монтирана с триточков колан за задната седалка, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на малолетното дете.

Делото за пътнотранспортното произшествие край с. Загорско, е наблюдавано от екип от прокурори от Окръжна прокуратура-Кърджали, като разследването се е извършвало от екип следователи от Кърджали. Досъдебното производство е било взето на специален надзор от Върховна касационна прокуратура и от Апелативна прокуратура-Пловдив.

Делото е над 1 200 страници, разпределени в 12 тома. По време на разследването са били разпитани като свидетели 22 лица, приобщени са множество веществени доказателства, сред които и двата леки автомобила – БМВ и „Фолксваген Фаетон“, които се намират на съхранение в база на МВР, изготвени са четири съдебно-медицински експертизи, комплексна и петторна автотехнически експертизи, както и химически експертизи, които са установили, че няма наличие на алкохол в кръвта на двамата водачи.

Към момента Юсеин Ахмед е опод гаранция в размер на 1000 лева, а политикът е съъс същата мярка, но в размер на 10 000 лева. Предстои Окръжен съд-Кърджали да насрочи делото в разпоредително заседание в двумесечен срок


Още за: местан   катастрофа   дело   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
2 коментара
23 Юли 2020 19:07 | Стефанов
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Е, видехте ли защо е нужно НСО - просто политиците ни не могат да карат автомобили. Това е!


23 Юли 2020 21:27 | Мишо
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

НСО е създадено да охранява, ако търсят шифьори.... на друго място.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар