Кой бе Къро - последният Дон?

25 май 2023 14:33   4 коментара   10938 прочита


Само допреди две седмици името му бе далеч от популярността на именитите представители на ъндърграунда

Издирваният с червената бюлетина на Интерпол Красимир Каменов е застрелян в къщата си в ЮАР, заедно с жена си и домашната прислужница, съобщи по-рано БЛИЦ. 

Подозираният в заговор срещу главния прокурор, висши магистрати и полицаи криминален бос бе смятан за поръчител, освен на убийството на Любо Полицая, но и на много други знакови разстрели, сред които и този на Георги Илиев

До преди едва две седмици името на Къро бе далеч от популярността на именитите представители на ъндърграунда. Вероятно и заради това, когато главният прокурор Иван Гешев оповести разкритията за готвен заговор срещу него самия, други висши магистрати и полицаи, малцина осъзнаваха какви точно са мащабите на проблема.

А той е, че повече от 30 години след началото на демократичния преход някогашните мутри дотолкова са успели да се приспособят към новия свят, че спокойно уговарят фабрикуването на компромати, наемат лобисти в Щатите, ползват дори евродепутати, инвестират в партии, използват медии като пощенски кутии, за да прокарват интересите си и най-вече да останат извън обсега на наказателните разследвания на магистрати и спецполицаи. 

Всъщност Къро далеч не е случаен, нито безобиден. Той е сред малцината останали „големи фигури“ от криминалния свят на мутрите от зората на демокрацията. Може би една от причините да остане недосегаем е и тази, че от доста време не живее в България, а в ЮАР, понякога и в Дубай. Парадоксално, но изглежда дори и оттам, въпреки разстоянията съумява да контролира хората си у нас. Всичко това дава основание да се приеме, че Къро е един от последните донове на родната „Коза Ностра“.

Започнал като част от групировката ВИС.

Официалният бизнес 

Името на Красимир Каменов-Къро се свързва със собствеността на няколко от най-големите земеделски борси у нас. Твърди се, че свързани с него фирми държат концесиите на най-оборотните плажове по Черноморието.

Последното показва и същината на проблема. Плажните концесии се определят с решение на правителството. И след като вече три десетилетия наследници на някогашните ВИС и СИК държат най-известните и посещавани български плажове, то явно проблемът е в държавата или в тези, които я управляват. За Къро се смята, че контролира и най-големите частни паркинги в центъра на София.

Ъндърграунд 

Неофициално името му се свързва с наркотрафик, но доказателства за това никога не са представяни. Поне не са известни. И това е логично. Малцина са тези, които са били готови да се изправят срещу Къро. Казват, защото бил много суров, много отмъстителен и жесток.

Други му преписват „бащинството“ на легендарната „Бригада на чуковете“ – мутри, станали известни с жестоките си методи за контрол над наркодилърите и особено на онези от тях, които пробват да работят като независими пласьори и са известни в тези среди като „шанаджии“. 

И понеже говорим за „Коза Ностра“, най-големите й печалби се свързват с контрола върху каналите на наркотици от Латинска Америка към Европа. Смята се, че Къро също има размах в тази посока, а теориите на конспирациите достигат дотам, че му преписват закрила на най-влиятелните служби в света, контролиращи пазарите на наркотици от маковите полета в Афганистан до джунглите в Колумбия.

Обвинението

От миналата седмица Красимир Каменов-Къро, макар и задочно, вече е обвинен като поръчител на убийството на Любо Полицая. Покушението срещу бившия полицай от софийското Шесто РПУ - Любомир Иванов, бе извършено на 10 май м.г. в сутрешните часове пред блок в кв. „Лозенец“.

Убийство, кадри от което всеки може да види в платформите за споделяне на видеосъдържание. Работното обвинение е, че физически извършител на убийството е Кристиян Илиев. Първият е под домашен арест, а вторият на свобода отскоро срещу 10 000 лв. гаранция.

Мотивите според разследващите бяха показателни за отмъстителността на Красимир Каменов – Къро.

Списъкът

И макар да е обвинен за поръчителството само на убийството на Любо Полицая, оперативната информация на службите приписва на Къро доста солиден списък от поръчкови убийства. Но към момента нито едно друго не е потвърдено със сигурност. 

Едно от убийствата, което трябва да бъде извадено от шкафчето със студените досиета, е това на Георги Василев през 2005 г. Става въпрос за бившия шеф на „Паркинги и гаражи“ в София. Предполагаемият мотив е, че Василев не е бил съгласен ВИС да контролира най-големите паркинги в столицата. 

През март 2013 г. Стойчо Стоилов, търговец на зеленчуци, бивш служител на ветеринарния пункт на митницата в „Свиленград“ е пребит до смърт пред дома си в столичния квартал „Редута“. Подозренията са, че поръчката за побоя е свързана с т.нар. „златен гьол“, контролиран от Къро на българо-турската граница. 

Същата година, но в началото, на стълбите пред Съдебната палата в София, докато се движи с охраната си, е прострелян Златомир Иванов – Златко Баретата. Подозренията са, че между Къро и Баретата е имало спор именно за контрола по българо-турската граница, като Златомир Иванов също искал да влезе в бизнеса с проверката на земеделска продукция, внос от Турция.

Началото на 2020 г. недалеч от дома си жестоко е пребит журналистът Слави Ангелов. В съдебна фаза е делото за побоя, по което са подсъдими трима – двама близнаци и още едно лице. Всичките имат връзки с футболни агитки и са смятани за хора именно на Каменов. И макар още в началната фаза на разследването да се смята, че именно той е поръчител, до момента обвинение в тази посока няма.

През април 2021 г. на Околовръстното шосе е прострелян търговецът на автомобили Николай Драгополов. Няколко месеца по-рано собственикът на автокъща губи 8 луксозни автомобила, които са запалени, защото е отказал да плати рекет от 1 млн. лв. на хора на Красимир Каменов. Интересно е, че Къро не е подозиран за ликвидирането на Драгополов, а друг човек, с когото убитият е имал пререкания. 

Преди 13 месеца в покрайнините на София бе убит Боби Белята – Борис Борисов. Начинът, по който е ликвидиран, говори, че той се е познавал с убиеца си.  

Нито едно от тези убийства не е доказано, че е поръчано от Красимир Каменов - Къро, но името му е свързано с всичките жертви. /

източник Блиц.бг.


Още от: Синя лампа

Принтирай статия
4 коментара
25 Май 2023 14:43 | Чакало
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

дупнишкия таки е следващия хахахха иван


25 Май 2023 14:44 | Бахамата
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Ке ви изтепам ситее ей


25 Май 2023 15:41 | Нищо чудно
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Ами Радев скоро беше там. Може пък той да го е поръчал?


25 Май 2023 15:48 | Тяляно маляно
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

E бсхама ти си безопасна игла, да го тургам на женати у кафявата точка.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар