Каналджии се гаврят с БГ граничари с клипчета в TikTok с арабска чалга, а бежанците нахлуват на тумби

06 август 2022 15:32   3 коментара   10360 прочита


От началото на лятото трафикантите масово са свалили цените за преминаване през България

Бежанци буквално на тумби прескачат оградата на границата. Дори не използват и алуминиевите стълби, а действат само с ръце и крака. За капак си правят клипове в Тик-Ток и ги озвучават с арабски хитове, пише „Телеграф“.

От МВР пък заявиха, че натискът е скочил двойно през летните месеци. В петък служебният силов министър Иван Демерджиев отиде на инспекция на българско-турската граница.

 

Промоция

Агенти на ДАНС са засекли, че от началото на лятото трафикантите масово са свалили цените за преминаване през България. Ако досега тя беше по 1000-1200 евро на човек, в момента е по Е800-900. „Причината е, че групите вече са от минимум 30-40 човека. По-лесно се минава през гори и планински райони. Температурите го позволяват“, обясниха агенти на родното ФБР.

В същото време от гръцка и турска страна масово са започнали да пускат надуваеми лодки, които по р. Марица стигат до българския бряг. Само преди няколко дни афганистанка роди в такава лодка. Мигрантите в лодката пробвали да стигнат от турския окръг Одрин до Гърция. Гръцките граничари обаче за следващ път  изтласкали незаконните мигранти назад към Турция.  

Щрак

Проверка на медията показа, че един от най-оборотните каналджии в момента се казва Мохамед. Той атакува всяка седмица границата ни по няколко пъти и води групи предимно от сирийски бежанци.

В Тик-Ток публикува всяка своя крачка, като дори позира пред обектива. Кара бежанците да махат и да се усмихват. На един от клиповете се вижда как десетки мъже, облечени в черни спортни дрехи и черни раници на гърба, прескачат абсолютно необезпокоявани оградата на българско-турската ни бразда. Той снима и точното местоположение, което е написано на метална табелка, закрепена на мрежата.

На друго видео каналджията изписва дори тарифата за преход през България на арабски, а след това озвучава с клип на египетски певец. Мохамед се е изгаврил в последното си творение в Тик-Ток. На него е накарал бежанците да полегнат на зелена поляна и да наредят край себе си багажи все едно са на пикник.

Маршрут

Граничари разказаха, че трафикантите превозват групите в момента най-вече с камиони, в ремаркета и тирове. Причината е, че групите са големи и не могат да бъдат блъскани в таксита както преди или в леки коли. Тук-там имало по някой джип, но вече се държало основно на тежките возила с големи каросерии. Преди месец беше хванат каналджия, натоварил група в багажното, който опита да избяга в района на Средец.

„За да не ги хванат, тъй като вече им беше осветен маршрутът през Ихтиман, трафикантите оставят бежанците в село Калугерово. Оттам тръгвали към Калотина, за да влязат в Сърбия.

Служебният МВР шеф на инспекция

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев в петък бе на работно посещение на българско-турската граница в зоната на отговорност на РДГП - Елхово, казаха от МВР. Целта е да се запознае на място с организацията на работа, динамиката на миграционните процеси и оперативната обстановка.

Демерджиев ще отиде и в областната управа на Русе. На място ще бъде обсъден трафикът на превозни средства през ГКПП Дунав мост - Русе./БЛИЦ.бг


Още за: бежамци   каналджии   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
3 коментара
06 Август 2022 16:53 | 5
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Боклуци долни!


06 Август 2022 17:54 | Стефанов
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Налице е тотално сбъркана система за охрана на границата. Нещо повече - водещи са контрола и наблюдението. А това предполага от само себе си пасивно отношение към тази важна държавна дейност. Инфраструктура, логистика, липса на безкомпромисни действия, както и редица детайли от дейността на граничните органи допринасят за пропускливостта на границите ни. За съжаление...


06 Август 2022 18:14 | Граничар
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

Ах защо не е както беше преди и да се опитат да минат границата...!!!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар