Извънредно! ГДБОП разби банда за данъчни измами, ощетила държавата с милиони

20 декември 2018 11:24   1 коментар   6017 прочита


Разбита е организирана престъпна група за данъчни престъпления в особено големи размери. Това стана ясно от думите на заместника на главния прокурор Иван Гешев, зам.-директора на ГДБОП Стоян Темелакиев, зам.-ръководителя на Специализирана прокуратура (и наблюдаващ делото прокурор) Кирил Пейчинов по време на нарочен брифинг.

Само тази година са запорирани, иззети, обезпечени по дела на Специализираната прокуратура над 50-60 млн. лева. Това се дължи на добрата работа с НАП и КОНПИ, както и на обезпечаване на глобата и конфискацията при определени престъпления, посочи Гешев. Той изтъкна, че след разкриването на групата за данъчни престъпления са иззети 750 хил. лв. и 150 златни монети.

"Успехите, които до момента не са се случвали", се дължат на доброто сътрудничество с МВР. Само паричните гаранции по дела за тази година са над 2 млн. лв. "Ние ги съобразяваме с реалното имущество, с което разполагат обвиняемите лица. За нас тази мярка е много силна, защото тези средства от гаранцията влизат в държавата", отбеляза той. Имало е обществени поръчки, които са за саниране на сгради. За тях обаче фактурите не се осчетоводяват от тези фирми., По този начин се променя данъчния резултат", посочи схемата Кирил Пейчинов.

Наблюдаващият прокурор Кирил Пейчинов, че над 180 хил. лв. са невнесени суми от ДДС. Иззети са парични средства от лице, ръководило тази престъпна група. Към наказателна отговорност са привлечени 4 лица. На две от тях е повдигнато обвинение за данъчно престъпление и едно от лицата е привлечено под отговорност за пране на пари. Мярката им за неотклонение е задържа под стража.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов заяви, че информация за задържаните лица е получена през октомври 2017 г. Става ясен механизмът на злоупотреби на тези фирми. Въпросните фирми развиват дейност, но не отчитат цялата информация за собствени приходи.

Пейчинов обясни, че не е имало проблем с извършването на обществените поръчки, а с това че фирмите не са си плащали данъц Фирмите са регистрирани на социално слаби хора, поясни на свой ред Гешев като тяхната дейност е била на територията на различни общини - Главинци, Лисичово и др. "Вие че не сте ги чували тези общини, вярвайте ми, парите са потресаващи!", допълни Гешев./blitz.bg


Още за: група   размери   прокурор   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
1 коментар
20 Декември 2018 12:50 | тамерланд
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

АМА НИЕ СМЕ ИМАЛИ И ДЪРЖАВА УЧУДВАЩО
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар