Двойният убиец от Пловдив - Йордан Таков отново иска у дома, стрелял при самозащита

19 февруари 2021 13:04   2478 прочита


Апелативен съд за трети път поряза желанията му

Двойният убиец от Пловдив Йордан Таков иска на свобода. Той е подал молба до Апелативен съд, с която моли да му бъде изменена мярката за неотклонение от "задържане под стража" в по-лека такава. 

Припомняме, че на 26 ноември Йордан Таков застреля с пистолет Макаров съдружника си Христо Ботев /32/ и баща му Васил Ботев /51/. След извършването на убийството мъжът направи самопризнания, като е заявил, че е действал при самоотбрана, предаде trafficnews.bg.

Йордан Таков: Нямах друг избор! Знам историята на тези хора, единият дори е убиец

В крайна сметка магистратите не уважиха исканията на Таков. Те потвърдиха взетата му най-тежка мярка. 

Апелативният съд прецени, че събраните до момента доказателства – свидетелски показания, документи,  съдебномедицински експертизи на пострадалите, съдебно психолого-психиатрична експертиза на обвиняемия, балистична експертиза, комплексната съдебномедицинска и балистична експертиза, а също и обясненията на обвиняемия, водят до потвърждаване на извода на Окръжния съд за неразколебано обосновано предположение за съпричастност на Таков  към деянието, в което е обвинен.

Съдът смята, че при исканата от обвиняемия по-лека мярка за неотклонение „домашен арест“ има опасност той да извърши престъпление. Магистратите се аргументираха с обществената опасност на престъплението и характеристичните данни на Йордан Таков, които го  очертават като хладнокръвна личност, която би могла да действа отново, ако бъде предизвикана по съответен начин. Относно аргументите на защитата за дългия период на задържане от 13 месеца за обвиняемия, съдът прецени, че поради изключителната фактическа и правна сложност на делото, срокът е в рамките на допустимото.

Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно.

На 26 ноември 2020 година се навърши една година от жестокото убиство. 


Още за: убиец   Пловдив   съд   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар