Две години затвор грозят Софи Маринова, покатери се върху защитен обект

17 октомври 2018 09:53   2 коментара   5947 прочита


Две години затвор грозят певицата Софи Маринова, защото се покатери върху защитения обект Каменни гъби край Кърджали.

Това гласи чл. 278 от Наказателния кодекс (НК), засягащ обругаването и повреждането на природни защитени обекти. Причината ромската перла да се метне върху скалните масиви бе най-новият й клип "Мили, мили", в който участие взима и партньорът й Гринго. Той от своя страна също е заснет да ходи по каменните масиви.

Който унищожи или повреди защитен природен обект и с това причини вреда, се наказва с лишаване от свобода до две години или с поправителен труд", гласи ал. 1 от НК. Според кодекса, ако не са причинени значителни вреди, но има такива, лицето може да бъде глобено с 20 хил. лв.

Местни хора са категорични, че Скалните гъби се рушат по всяко време на годината, а катеренето по тях със сигурност ги съсипва. Природният феномен е защитен от 1974 г., а значителна човешка намеса може да застраши животински видове като орел змияр, египетски лешояд и испанско каменарче.

Самата Маринова потвърди, че видеото на песента й е заснета именно при Скалните гъби, пише novini.bg.

От години легендите около природния обект не стихват, а местни жители са категорични, че формациите могат да лекуват рак.

"Скалните гъби нямат лечебни свойства, дори са опасни за здравето, защото съдържат клиноптилолит, който е вреден", коментира минералотерапевтът Гергана Митева, пише в. "България днес".

Скалите са изградени от вулканичен туф и вид скала - риолит. За жалост през годините те се рушат заради многобройните туристи.

Митева разкри, че голяма част от гъбите са разрушени заради вредата от хората, които освен че ги посещават, си чупят от скалите и си ги взимат за спомен. Само преди години иманяри взривиха най-голямата и най-красива гъба в местността. Метеорологичните условия също вредят на скалите, които не спират да се ронят.

С. Петров


Още за: затвор   обект   кодекс   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
2 коментара
18 Октомври 2018 07:15 | тамерланд
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

СТИГА С ТИЯ ЦИГАНИ


18 Октомври 2018 17:29 | читател
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Значи клино - птилолитът е вреден, а го продават дори уж за пречистване на вода... на какво е способна човешката алчност за пари
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар