Брендо – от "кокаинов" крал в дребен дилър на ганджа. Какво се е объркало?

15 септември 2021 10:28   2 коментара   16814 прочита


За разлика от други бегълци от правосъдието като Ангел Христов и Пламен Галев, познати като Братя Галеви, или убиеца от "Соло" Илиан Тодоров, които успешно се укриват близо десетилетие и повече, приблизително само 4 г. продължи "волният живот" на Евелин Банев-Брендо.

В петък стана известно, че наричаният "кокаинов крал" е бил задържан в къща край украинската столица Киев, където с още двама мъже отглежда марихуана.

Брендо е бил арестуван на 6 септември, а на 7 септември българските власти били уведомени, че заловеният всъщност е издирваният с червена бюлетина от Интерпол Банев.

Какво е принудило "кокаиновия крал", за когото преди повече от десетилетие се твърдеше, че има сметки в швейцарски банки, да стигне до гледач на марихуана, само той си знае. Не е изключено да се е издължавал за провалените канали, за да остане жив.

Брендо има три окончателни присъди, издадени в България, Румъния и Италия. Най-голямата е 20 г. затвор за трафик на кокаин, потвърдена от касационния съд в Рим. Другата отново е за трафик и тя е 10 г. лишаване от свобода, издадена в Букурещ. Най-малко е българското му наказание - 6 г. затвор за пране на пари.

По нашето дело от 2014 г. той е с най-леката мярка за неотклонение "подписка", потвърдена от два състава на Софийския апелативен съд. Причината да бъде с “подписка” е, че дотогава никога не се е укривал от делото, имал добро процесуално поведение, винаги се появявал в съда и не е ставал причина за отлагане на делото.

Заради леката му мярка за неотклонение за бягството му се разбра едва след като през април 2018 г. ВКС го осъди окончателно. Когато служителите на съдебната охрана отишли в дома му в кв. "Бояна" в София, за да го отведат към затвора, разбрали, че той вече не е там. Не е ясно кога е напуснал страната, въпреки че официално забраната му да излиза извън пределите на България, не е махана никога.

Отсега е сигурно, че на 8 октомври Брендо ще посрещне 56-ия си рожден ден зад решетките. Едва ли дотогава обаче процедурата по екстрадицията му ще е приключила. Не е ясно колко ще се проточи тя, пише "24 часа".

Защо е избрал Украйна?

Вероятно защото там не действа Европейската заповед за арест, която се прилага само в страните членки на съюза, и по нея процедурата е доста по-съкратена. Тя се развива в рамките на 40 дни. Затова и повечето бегълци от правосъдието предпочитат държави извън Европейския съюз.

Засега не е ясно дали Италия и Румъния също ще изпратят искания за екстрадиция до украинските власти. Ако това се случи, украинските магистрати ще бъдат изправени пред сложен казус.

Според нашето законодателство, когато две и повече държави искат някого, се вземат предвид много фактори, включително и коя е първата молба за екстрадиция. Ние предвиждаме и питане до Евроджъст (звеното за съдебно сътрудничество на ЕС - б.р.).

Тази служба веднъж вече имаше възможност да се занимава с Брендо през 2013 г., когато Софийският градски съд я попита какво да прави, защото от две държави - Италия и Румъния, го искаха. Вероятно Брендо ще изправи пред нов казус юристите. Тепърва ще се изяснява къде ще излежава присъдите, получени в Румъния и Италия.

Вероятно българската ще е първата, а те ще са след това. При разрешенията за екстрадиция, които българските съдилища даваха, се поставяше условие, че при окончателно осъждане той ще изтърпява у нас наказанията, но дали ще е така, тепърва ще се разбере./Glasnews.bg


Още за: брендо   арест   украйна   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
2 коментара
18 Септември 2021 16:06 | Красимир Славянски
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Евелин Банев -Брендо е един несравнимо находчив и извънмерно съобразителен мъж, който извършвайки предполагаемо строго наказвани незаконни дейности успя въпреки това да натрупа толкова огромно богатство, че дори след 200 години потомците му ще продължават да живеят в изключителен разкош благодарение на него. Прави силно впечатление, че като че ли на него цялата Вселена му сътрудничи и го улеснява всячески във всичките му дейности в хода на жизнения му път, който е изпълнен с вълнуващи, но и толкова веществено обогатяващи го приключения. Да, определено Евелин Банев е човек, на когото толкова много мъже биха имали основание да му завиждат. Той е изключително добре сложен в тялото, всички дрехи му стоят безупречно, винаги се радва на цветущо здраве и действително греби с пълни шепи от благата и радостите, които животът предоставя.


18 Септември 2021 16:18 | Красимир Славянски
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Послепис: В същото време в България е пълно с мъже като мен, леко до много силно затлъстели, неспособни да доведат до успешен край дори и най-обикновено начинание, плахи във всяко си действие, изключително нерешителни, телесно болнави и не рядко склонни да се опияняват с алкохолни напитки и да се тровят и да тровят околните пушейки цигари. Мъже, които в една бъдеща война срещу една много войнствена съседна ни страна с която от векове имаме много лоши отношения, ще се оставят да бъдат победени почти без съпротива! Тъжно е, но това е истината. В България находчивите, силни, телесно здрави и смели мъже като Евелин Банев вместо да бъдат военни служители, те се занимават с отявлено незаконни дейности, а мъжете, които са почтени и съобразяващи се със законите пък в същото време са нерешителни, плахи, ненаходчиви и слабоволеви! И затова българското общество е като цяло толкова недъгаво, болно и все по-загниващо.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар