Бракониерите озверяха – бият и влачат с коли държавните служители, спипали ги на местопрестъплението

23 март 2019 11:54   3 коментара   12786 прочита


Над 30 случая на нападения от бракониери срещу инспектори от ИАРА са регистрирани през последните две години като някои от тях се отличават с изключителна жестокост. „Това са случаи, регистрирани на територията на цялата страна“, уточни изпълнителният директор на ИАРА Галин Николов, цитиран от „Телеграф“. За 2017 година в Бургаски регион са били нападнати и бити повече от 10 служители, а за миналата година са регистрирани „само“ три случая.

Един от най-фрапиращите случаи през 2018 г. в бургаския регион е нападение през март. Тогава инспектори на ИАРА-Бургас пристигнали в района на язовир „Мандра“ след подаден сигнал за бракониерски улов на риба в близост до цех за риба. Докато служителите извършвали проверката, техен колега останал на брега, за да охранява служебния автомобил. В този момент той бил нападнат от няколко мъже и пребит жестоко. Проверяващ от агенцията от клона в Пазарджик е бил влачен почти пет метра от кола, с която бракониери от язовир „Батак“ се опитали да избягат, за да не им съставят акт. Случката се е разиграла в курорта „Цигов чарк“ край язовира срещу островчето, където нарушители са били спипани да ловят риба в размножителния ѝ период с незаконни уреди.

Когато инспекторите се легитимирали и помолили бракониерите да предадат уредите за незаконен риболов и да останат на място, за да им напишат актове, те се метнали на колата, с която били дошли и се опитали да потеглят. В това време служителят на агенцията се опитал да им попречи, но шофьорът на лекия автомобил бил замахнал към гърдите му с метална стойка за въдица. Приспособлението имало заострен преден край и само бързата реакция на инспектора го спасила от сигурна смърт. Колата с нарушителите потеглила и повлякла по земята държавния контрольор. „Човекът се влачи поне 5 метра докато не се пусна, за да не го наранят повече“, коментираха летовници, станали свидетели на инцидента.

Малко по-късно същия ден в Костандовския залив в местността Дъното на язовир „Батак“ са били засечени още 3 джипа с бракониери. Когато инспекторите приближили към тях, те офейкали, а водачът на третия джип тръгнал рязко срещу единия от инспекторите. За да не го смачка, проверяващият успял да се метне на предната броня, но шофьорът на возилото започнал да го върти в кръг като за малко не го прегазил. В агенцията имат и трети фрапиращ случай – по време на проверка за бракониери на язовир „Копринка“ служители на ИАРА се натъкнали на нарушител. Той започнал да се кара със служебните лица като прекрачил границата и заплашил единия от тях с убийство.

„Определено има нарастване на случаите на насилие. Хората озлобяха, вижте как се бият за паркоместа. Но от миналия юли имаме нови правомощия с промените в закона. Надявам се да имаме и автомобили със специален режим на движение, за да може да спираме на пътя и да проверяваме, да имаме възможност за задържане, употреба на помощни средства и т.н.“, каза Христомир Копчев, началник на отдел „Рибарство и контрол – Южна България“./blitz.bg

3 коментара
23 Март 2019 15:16 | Инж. Любен Симеонов
Оценка:
15
 (
15
 гласа)

АМА ЗАЩО СЕ РАЗПРАВЯТЕ С ОЛИГОФРЕНИ?
С ЕДИН ДРОН ОБИКАЛЯТЕ ОТ ВИСОКО ЦЕЛИЯ ЯЗОВИР, ДОКУМЕНТИРАТЕ ЛИЦА КОЛИ, НОМЕРА И СЕ ОБАЖДАТЕ НА АНТИТЕРОРИСТИТЕ.
ХОРАТА В ЗАТВОРА, КОЛИТЕ КОНФИСКУВАНИ И ДА ВИДИМ ДАЛИ ЩЕ СЕ ПОВТОРИ:)


23 Март 2019 19:03 | Иван И.
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Тези хора трябва да бъдат въоражени, и при сапротива-куршум във главата.


23 Март 2019 21:24 | тодор
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

тук в Благоевградска област и началника на ИАРА не става за нищо. Този Попов гледа само да се нагажда с власта. Сега вместо да хванат 1-2 а може и доста като събират стотици килограми СКОБАР в момента той е по притоците и хвърля хайвера, а бракониерите това чакат а Попов пие в някоя кръчма с Дамянов от ЮЗДП. А както винаги е било най-големите бракониера са горските
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар