Проф. Огнян Герджиков: Безпътицата върна НДСВ на политическата сцена в България

19 февруари 2023 15:30   6 коментара   23478 прочита


Мечтае за уредена и просперираща България, за такава, за каквато мечтаят българските граждани, заяви бившият министър председател 

Роден на 19 март 1946 г. в София 

Завършил е Юридическия факултет на СУ “Св. Кл. Охридски”. 
Специализира във Виенския университет и в хамбургския институт “Макс Планк” 
Професор по търговско право и преподавател в СУ 
Председател на 39-ото НС (2001-2005). Депутат в 39-ото и 40-ото НС 
Член на НДСВ 
Носител на орден “Стара планина” 
Премиер в първото служебно правителство, назначено от президента Румен Радев през 2017 г. . За политиката у нас, за възраждането на НДСВ, с професор Герджиков разговаря репортер на Struma.com.

1. Проф. Герджиков, Вие сте врял и кипял в политиката, бивш министър председател в служебния кабинет на президента Радев 2017 г., преди това председател на НС, ще избегна шаблонния въпрос, който напоследък ви задават масово журналистите, защо се връщате в политиката. Иска ми се да Ви попитам как ще сглобите мозайката в парламента, предвид влизането на повече партии, защото безспорен факт е, че НДСВ ще влезе в парламента
 

В личен план доскоро не можеше да ми дойде на ума да се връщам в политиката. Предполагам, че и на повечето колеги от НДСВ. Но вече две години страната ни се върти в омагьосан кръг. През няколко месеца нови и нови избори. Служебни правителства... Докога? Тази безпътица провокира мисълта, че НДСВ би могла да помогне да се излезе от този омагьосан кръг. Все пак допреди 13 години ние бяхме решаващ фактор в политическата система на страната ни. По наше време България изглеждаше по-различно. 
 НДСВ е една мечта, която хората бяха позабравили, след 13 години отсъствие на НДСВ от политиката, както казахте, България изпадна в безпътица, политическия хаос и разрив в обществото. В този сложен политически дискомфорт, как ще мотивирате хората да гласуват за НДСВ? 
 

Искаме просто да им припомним няколко факта, които са лесно проверими. Участвахме в управлението два пълни мандата, от 2001 до 2009 г., през което време България стана пълноправен член на Европейския съюз и на НАТО. Никой непредубеден не може да отрече, че основната заслуга за това е на НДСВ. По наше време, по данни на Transparensy International, България е с най-нисък коефициент на корупция в годините след 1989 година. През този период данните за икономическото развитие на страната ни са най-добри за последните вече 33 години. Бизнесът се чувстваше комфортно. 
 Не, че сме били безгрешни, но като цяло бяхме много успешни. 
  Разбрах, че ще бъдете водач на листа, от кой МИР ще се явите? 
 -Най-вероятно ще бъда водач на листата в 25 МИР, където бях и през 2001 и 2005 година. 
 

Почеркът, с който НДСВ се афишира в политиката е влизането в ЕС и НАТО. Какви цели си поставя царската партия оттук нататък? 


 -Нищо особено по-различно от тогава. Бихме работили в подобна посока - България да влезе в Еврозоната и в Шенген, както и да създадем максимално благоприятни условия за развитие на бизнеса, защото икономиката е в основата на просперитета на всяка нация. Затова е необходимо намаляване на бюрокрацията, която спъва развитието ни. 
 Първата асоциация, която човек прави с партия НДСВ са експерти, с потенциал и авторитет. Няма да измените на тази линия, нали? 
 -Ни най-малко. Това беше нашата сила преди, така ще бъде и сега. 
 

Как самоопределяте НДСВ по спектъра ляво - дясно? 


-Нашата ориентация винаги е била център-дясно. Това, според нас, е необходимо за развитието на България – нито крайно дясно, нито подчертано ляво. 

 Човечеството е оцелявало в много по тежки времена, които вероятно вашето поколение добре помни. Разделението в обществото или непрекъснатото заклеймяване е проблемът ни, професоре? Вашето мнение? 
  -Няма съвършено общество. Хората сме различни като индивидуалности. Даже в най-малката клетка в обществото – семейството, по правило има по-големи или по-малки противоречия. Те са неизбежни, но едно успешно семейство и успешно общество успяват да ги минимизират. Стремежът ни трябва да бъде в тази насока. За целта е необходима зряла правна система и качествено правораздаване. Това е също една от насоките, в които трябва да се работи. 
Не е тайна, че пишете и издавате книги на различна тематика. В една от книгите „Аз не бях политик“, Вие показвате, една различна страна от Вашия живот. В този контекст да Ви попитам, за каква България мечтаете, професоре? 
 

-За такава, за каквато мечтаят българските граждани – уредена и просперираща. Убеден съм, че това не е кауза пердута. Напротив. Наближава времето, в което България ще тръгне нагоре. За това обаче се изисква усилие от всички ни, не само от политиците, от управляващите... 

Разговаря: А. Стефанова 


 


Още за: Герджиков   НДСВ   Още от: Отблизо

Принтирай статия
6 коментара
19 Февруари 2023 16:21 | Митрофанова
Оценка:
9
 (
19
 гласа)

БЕЗПЪТИЦАТА ли ВЪРНА другарката-полковник Митрофанова за обща снимка в резиденцията на вашия патрон Кобургота?!?!??


19 Февруари 2023 17:11 | истината
Оценка:
15
 (
17
 гласа)

Скрий се бе смешник .Царски шут.


19 Февруари 2023 18:26 | Ганьо Б.
Оценка:
-1
 (
15
 гласа)

Изборите на 2 април са излишни, защото няма да решат нищо. А това е така, защото българската политическа класа се страхува да управлява. Основната причина за това е очертаващият се разгром на Украйна във войната. И никоя партия не желае да свързват управлението и с военен разгром или с изпращането на български войници на фронта, което САЩ могат да ни наложат. Защото и за слепите и глухите е ясно - НАТО и ЕС са част от тази война. Следователно един разгром на Украйна, ще бъде разгром за НАТО и ЕС. А политици загубили война отиват в небитието. Този страх тресе нашите политици. Най-удобно за тях ще бъде до края на войната да управлява Президента. Именно заради това нашите тарикати ще въртят и сучат, но редовно правителство няма да има. Защото при тях водещ е личният, а не народният интерес.


19 Февруари 2023 20:42 | Гиорето
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

КАК БЕ. ЗА 8, 000. 000, 000 дни сме готови


19 Февруари 2023 21:37 | Петръчки кафал
Оценка:
9
 (
13
 гласа)

Сон те лаже, баровец, че сте върнали някъде, от небитието никой още хне се е върнал!


20 Февруари 2023 09:03 | Българи
Оценка:
8
 (
14
 гласа)

Сектата " Възраждане" вън от парламента и политиката.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар