ЮЗДП ще произвежда сладко от горски плодове. Продуктът ще се прави в „ДГС Самоков“

06 юли 2022 15:02   2 коментара   4032 прочита


В момента на територията на ЮЗДП се произвеждат плодове в големи количества. В „ДГС Рилски манастир“ има 7 декара ягоди, в Етрополе се очаква добра реколта от  малини. Създаде се над 5 декара плантация от синя американска боровинка в Самоков. Поради тази причина предстои изграждането на предприятие за преработка на балкански плодове и направа на сладко. Предприятието ще се намира в двора на „ДГС Самоков“, в промишлена сграда, собственост на ЮЗДП, съобщи инж. Димитър Димитров, началник отдел „Промяна в държавни горски територии, иновации и странична дейност“. Предстои да се възложи проектиране на самото оборудване и да започне  направата на сладко. Всеки желаещ ще може да си закупи от продукта, за което ЮЗДП ще информира своевременно.

За желаещите да си купят горски плодове, към момента могат да го направят в „ДГС Пирдоп“, които са пионери в производството на синя и червена боровинка. Очаква се и втората реколта от ягоди в „ДГС Рилски манастир“.

Предстои да бъдат създадени и овощни градини от сини сливи, ябълки и круши, отново в Самоков, ще се добави още една поточна линия – за сушени плодове. 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


Още за: ЮЗДП   сладко   Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
06 Юли 2022 21:22 | Хую
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Милев тъпото ченге пенсионера ли прави сладкото


07 Юли 2022 10:20 | ХАХАХ
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Еми то толкова хора са на хранилка като се почне от ГС и се стигне до ЮЗДП ако ги впрегнат не само сладка и конфитюри но и компоти, могат да покрият целият пазар в България!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар