В черквата "Света Богородица" в Мелник са открити 124 находки от камък, керамика и метал!

26 февруари 2024 17:04   2 коментара   5555 прочита


По време на археологически разкопки  през 2023 г., с подкрепата на община Сандански, са открити находки от камък, керамика и метал.

Проучването се ръководи от гл. ас. д-р Методи Златков от Национален археологически институт с музей при БАН, а консултант - проф. д.и.н. Виолета Нешева.

В екипа участваха д-р Мария Пашова от Регионален исторически музей - Благоевград и Елисавета Иванова от Археологически музей - Сандански. Реставрацията на движимите паметници се извършва в лабораторията на НАИМ-БАН от Ренета Караманова (стенописите и каменните находки) и гл. ас. д-р Петя Пенкова (металните находки).

Сред находките е фрагмент от средновековния надпис от XIII – XIV в., част от който се откри в предходния сезон. Най-вероятно това е строителният надпис на първия период на църква. Друга находка е част от мраморна релефна плоча от XVIII – началото на XIX в., на която е изобразен серафим (четирикрил ангел).

Разкопките   дават много ценни научни данни и възможност за експониране на един важен и интересен паметник за историята на Мелник.

Обектът е включен с постер във временната изложба „Българска археология през 2023 г.“, която се откри на 15 февруари 2024 г. в Националния археологически институт с музей при БАН. Плочата с изображението на ангела и част от стенописите ще бъде изложен в експозицията на НАИМ – БАН до 26.05.2024 г.


Още за: мелник   църква   Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
26 Февруари 2024 18:35 | Добри
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

По време на археологически находки са открити разкопки.


26 Февруари 2024 18:42 | 112
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Целият текст е написан като от първолак.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар