Новините на югозападна България
Домашен мехлем разрушава шиповете  
   РегистрацияЗабравена парола

Три второкурснички от ЮЗУ взеха участие в Национална Студентска Академия по Хирургия - 2019 година, кандидат акушерката Аннели Никова със специална награда от форума


3 декември 2019 09:45  2 коментара   4519 прочитаСтуденти от специалностите "Медицинска сестра" и "Акушерка" в ЮЗУ Неофит Рилски - Благоевград взеха активно участие в Х-та Национална Студентска Академия по Хирургия - 2019 година организирана от Асоциация на студентите по медицина в България - Софийски университет, със съдействието на УБ "Лозенец" и Медицински факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Две акушерки и една медицинска сестра от благоевградския университет имахме честта да се обучават в хирургията и операционните на УБ Лозенец (бивша Правителствена), под ръководството на светила в хирургията, като доц. д-р Радосвет Горнев- началник на клиниката по обща хирургия в УБ Лозенец, преподавател по обща хирургия в МФ при СУ "Св. Климент Охридски".

От шиене до поставяне на байпас, лапароскопска хирургия, съдови и чернодробни операции - това са само част от основните хирургични знания и умения, които студентите по медицина от цялата страна придобиват по време на Националната студентска академия по хирургия.

Тя е една от малкото специализирани извънучебни форми у нас не само заради мащаба си, но и защото е предназначена за студенти от 4-и до 6-и курс, а този път и за второкурсници.

Подобни курсове има, но дори и в чужбина обикновено те са на ниво следдипломна квалификация.

“Във Великобритания например има такива курсове, в същия обем и почти на същото ниво, но са за специализанти. За хора, които са завършили вече медицина”, разказва доц. Радосвет Горнев, завеждащ Клиниката по обща хирургия в университетската болница “Лозенец”, където се провежда академията. Тя е учебно-клинична база на Медицинския факултет към Софийския университет. Иновациите в съвременната медицина и в частност в хирургията са всеки ден. Безспорно този вид академии съкращават пътя за въвеждането им у нас. “Поддържането на добро ниво на информация, а и на въвеждане на тези нови методи в практиката не може да стане без следващата генерация. Моят учител казваше: “Аз съм хирург на XX век, ти трябва да си на следващия век, така че те трябва да бъдат следващата генерация хирурзи и в това е връзката. Хирургията е не само занаят, изкуство и наука, а всичко заедно. Това се учи най-добре от човек на човек и се предава в следващите генерации, въвеждат се нови и нови неща”, казва доц. Горнев.

Аннели Никова бе първата студентка- акушерка наградена за активно участие в сесия по презентация, със свое научно-изследване относно Рак на Шийката на матката. За своята презентация Никова получи специална награда. Благоевградските студенти яха поканени от хирурга Проф. Росен Дребов, който им преподава Хирургия в Благоевград.

Още за: студенти  участие  академия Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


2 коментара

3 декември 2019 09:55 | Н
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Обичам те Анелкаа


3 декември 2019 10:46 | 123
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Браво момичета!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.