Не е забравен! 4 години без любимеца на Пиринско, актьорът и певец Николай Кимчев

03 февруари 2022 16:19   5 коментара   8183 прочита


Точно преди 4 години, на 3 февруари 2018 година Симитли, Благоевград и цяло Пиринско загуби една от легендите на ДТ "Никола Вапцаров", певецът и актьор Николай Кимчев. Кимчев напусна този свят на 65 години, като остави след себе си онази светла диря, която да показва пътя на поколения актьори, певци, родолюбци.

Николай Кимчев е роден на 14 декември 1952 година в плевнята на бащината си къща в Ораново, по-късно слято със Симитли. Още като млад той показва любов към изява на сцената.

Рецитирал стихове, пеел песни и забавлявал с голямото си артистично сърце всички приятели и близки. През 1979 година завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. Именно във висшия институт, той усъвършенства и развива таланта си. Завършва класа по актьорско майсторство на професор Димитрина Гюрова. От 1 юли 1979 година до смъртта си Николай Кимчев е в трупата на Благоевградския театър „Никола Вапцаров“, като за кратко е и негов директор. Кимата бе неизменна част от делника и празника на Симитли! Всички с нетърпение го чакаха да излезе на сцената и да запее красивите си песни. Пред силата на гласа му всички оставаха безмълвни...

И до ден днешен, спомене ли се неговото име, хората веднага се сещат за някоя от неговите роли. Кольо Кимчев не е забравен! И до днес е жив в спомените на всички, които са го познавали! Великият Кимчев остава в сърцата ни с гласа си, с песните си, с незабравимите си роли.

Поклон пред паметта му.

5 коментара
03 Февруари 2022 17:46 | Потников
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Крайно време е тия в кметството и общински съвет в Симитли да вземат решение за смяна на името от ул. " Георги Димитров " на " Николай Минчев". Не трябва да има улици с името на националния предател Гошо Тарбата и тем подобни, а в цялата община е пълно с такива... дори и ул. " Ленин" в Крупник. Не знам, как и защо " десния " депутат толкова години нищо не прави по въпроса или е на .... " тате що каже".


03 Февруари 2022 17:47 | Потников
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

...на ул . " Николай Кимчев"


03 Февруари 2022 18:07 | Ицо Стоянов
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Предполагам НЧ" Васил Коларов" с . Железница да бъде с името на " Николай Кимчев". Ние сме единствената община, която не смени имената на тези комунисти


03 Февруари 2022 18:30 | Марин
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Много е забравен даже в Симитли.. Нека площада в Симитли да бъде с името на " Николай Кимчев" вместо комунистическото " Септември".


05 Февруари 2022 09:53 | зрител
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

И кой го канонизира за любимец на пиринско този алкохолик?!?!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар