Наши ученици живяха 5 дни в замък от 13 век, във Франция връстниците им учат само 4 дни в седмицата

30 ноември 2009 00:19   3 коментара   17574 прочита
Българските, френски, немски и английски екипи по проекта в каменното селище Бори
Българските, френски, немски и английски екипи по проекта в каменното селище Бори


Българските, френски, немски и английски екипи по проекта в каменното селище Бори

Децата влизат в клас на 3 години, нямат учебници, домакините от селото с 1500 жители Кабриер Д’Авиньон в Прованс имат 2 школа, които нямат намерение да закриват, и колеж

Пет дни ученици от IХ основно училище “Пейо Яворов” в Благоевград живяха при свои връстници в село Кабриер Д’Авиньон в област Прованс, Южна Франция. Петокласниците Мариос Серафимов и Бетина Герова и четвъртокласниците Веселин Методиев и Гергана Попова бяха заедно с учителката си по френски език и помощник-директор Любима Костадинова, логопеда Ася Живкова и директора и ръководител на екипа Василка Величкова на работна среща по европейски проект за междуучилищно партньорство на стойност 20 000 евро, по който IХ ОУ е координатор. Училища от Франция, Германия и Англия са партньори на IХ ОУ в Благоевград по проекта, финансиран от Европейската комисия.

Заради свинския грип в европейските страни плануваната от юни среща във Франция на ученици и учители била застрашена от отлагане, но за радост на всички не се наложило да променят плановете си. Най-голям късмет извадили момчетата от благоевградското IХ ОУ Мариос и Веселин, които били настанени при връстници в замък от ХIII век, собственост на англичанка и шотландец. Провансалското село Кабриер Д’Авиньон е с 1500 жители, има две начални училища с по 150 ученици, и колеж, в който учат деца от 12 до 15-годишна възраст. Там не закриват училища и не разбират оптимизацията както в България, коментира впечатлена директорката на IХ ОУ В. Величкова.

Българските гости били изненадани, че училището е едноетажна сграда, входът към всяка стая е откъм двора и почти не се използват учебници. Момчетата и момичетата от IХ ОУ разказаха, че във всяка класна стая има интерактивна дъска и учениците във Франция почиват освен през уикенда и в сряда. Обучението има практическа насоченост, децата постъпват в училище на 3 години и до 11 г. са в начален етап на образование. Също както в Англия детската градина не съществува извън рамките на училището, обясни пом. директорът на IХ ОУ Л. Константинова. В. Величкова разказа, че колежката й във Франция Натали Беланж има работа в дирекцията за административната дейност само 1 ден седмично, защото е освободена от излишна бумащина.

3 коментара
30 Ноември 2009 18:26 | Lucho А.
Оценка:
16
 (
36
 гласа)

Трябва да има повече такива проекти ! Поздравления за амбиционзния проект към екипа на училището !


01 Декември 2009 20:00 | ккк
Оценка:
1
 (
23
 гласа)

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!!! Пишете повече за хубавите неща в училище! Такива учители и ученици го заслужават! Успех в по-нататъшната реализация на проекта!


07 Декември 2009 21:24 | ЛИЛИ
Оценка:
4
 (
14
 гласа)

ТОЗИ САИТ Е ХУБАВ ЗАЩОТО ИМА МНИГО ИНТЕРЕСНИ НЕЩО
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар