Членове на инициативен комитет се бъркат с по 1000 лв. за възстановяване църква в с. Влахи

12 август 2010 00:04   5 коментара   17336 прочита
Кр. Спасов
Кр. Спасов


Кр. Спасов

Акция за възкресяване за нов живот на църквата “Света Богородица” в село Влахи по случай 250-годишнината й подхваща инициативен комитет от общественици и бизнесмени в Кресна. Идеята е на едноличния търговец Красимир Спасов и свещеник Георги Танчев. Основаван бе и инициативен комитет, в който освен Спасов и отец Танчев се включиха общинският кмет инж. Илиян Кръстев, управителят на “ВиК” Милчо Караджов, началникът на служба “Земеделие и гори” Марио Миразчийски, бизнесмените Огнян Стоименов, Димитър Аргиров, Борислав Трендафилов, Кирил Петров, Спас Танчев, Николай Георгиев, Спас Сандански, Емил Илиев, Красимир Начев, Васил Солтарийски.

Предвижда се смяна на покрива, изграждане на нов иконостас, освежаване на стените и дворното пространство и възстановяване на унищожените стенописи. Целта е църквата да стане отново място за служби. Инициаторите на първа ръка дават дума всеки да дари поне 1000 лв.

Църквата е строена през 1750 година и е най-старата все още съществуваща сграда в Кресненско. Някога стените й са били изографисани, но впоследствие стенописите са унищожени от Серския гръцки силогоз /гръцка организация/. Строена е полувкопана в земята, за да не се набива в очите на турците. След почти физическото й унищожение през 1844 година село Влахи построява новата църква “Свети Пророк Илия”.


Още за: църква   инициатива   Влахи   Още от: Общество

Принтирай статия
5 коментара
12 Август 2010 10:46 | Бай Хай
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Ей, най-после нещо хубаво да се чуе, инициативата е много благородна!!! Искам и аз да помогна според собствените си възможности, надявам се да не ми откажат.


12 Август 2010 12:20 | ВЛАХИ
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

СВЕЩЕНИК НА ВЛАХИ Е ОТЕЦ КЛИМЕНТ ТОЗИ СМЕШНИК И ЖЕНКАР ДА СИ ХОДИ В ГРАДЕШНИЦА ВСИЧКО ДРУГО Е ДОБРЕ САМО ДАНО ДА СЕ ИЗПЪЛНИ


12 Август 2010 12:23 | ДО ВЛАХИ
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

ВЛАХИ КАКВИ БИЗНЕСМЕНИ СА КИРИЛ ПЕТРОВ ГРАКАЛАТА И СПАС ТАНЧЕВ ДЕБИЛНИЯ ЗАЩО СЕ СЪГЛАСЯВАШ


12 Август 2010 12:55 | мълчание добротворно
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Пак виждам кресненски изгъзици. Какво ве интересува вас дали са бизнесмени а?Те поне ще помогнат,а вие само плиувате гадни отрепки такива, завистници. Дори пред една такава хубава идея,не се спряхте и я очернихте с коментарите си. Вие сигорно не знаете каде се намира вратата на църквата,а гледате само да гнусите.От такива идиоти-като вас -сме на това дередже. Като селски баби, вървите по селото и обсъждате хората. Вие праведни ли сте? Не ходите ли по мъже/жени/ а? Гнус ме е като се сетя само колко сте нагли,и колко злоба има във вас. Това е много благородна идея затова наведете глави и се засрамете


12 Август 2010 13:57 | Бай Хай
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Стига глупости!!!
Дали отец Георги е женкар или не, е негов проблем - не ние сме призвани да съдим хората за техните пороци, а Господ!!!
Дали Графо и Спас са бизнесмени или не, това няма апсолютно никакво значение - важното е, че искат да помогнат!!!
И накрая, когато се изказваме по теми, касаещи съхраняване на духовността и историческото наследство, сме длъжни да го правим с уважение!!!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар