Чистка в КЗП! Уволниха благоевградчанина Л. Палаханов и още 7 негови колеги, за да намерят място на БСП калинки!

11 август 2022 10:08   33 коментара   35042 прочита


Обвиняват К. Нинова и К. Методиев в Отворено писмо до българските медии

Отворено писмо до българските медии разпространиха вчера уволнени служители от комисията за защита на потребителите ,сред които е и благоевградчанинът Любомир Палаханов. В писмото долуподписаните твърдят,че са отстранени от работа ,за да бъдат назначени на тяхно място червени активисти,близки до Корнелия Нинова и Калоян Методиев. Ето какво пишат в писмото си : 

Отворено писмо до българските медии 

от 

Иван Бъчваров – главен секретар, работи в КЗП от 1998 година, а от 2001 г. е главен секретар на КЗП 

Николай Стойков – директор на РД Бургас, работи в КЗП от 1998 г. 

Елеонора Димитрова – директор на РД Монтана, работи в КЗП от 1997 г. 

Елена Гунчева – директор на РД София, работи в КЗП от 2006 г. 

Христо Милев – директор на РД Варна, работи в КЗП от 2017 г. 

Цветан Христов – директор на РД Русе, работи в КЗП от 1999 г. 

Таня Димитрова – директор на РД Пловдив, работи в КЗП от 2011 г. 

Любомир Палаханов – гл. експерт в звено Благоевград, работи в КЗП от 1998 г. 

Константин Райков, Член на Комисия за защита на потребителите от 27. 03. 2015 г. до 27. 05. 2022 г. 

Константин Арабаджиев, Член на Комисия за защита на потребителите от 27. 03. 2015 г. до 27. 05. 2022 г. 

Уважаеми Дами и Господа, уважаеми медии, 

в качеството си на уволнени без каквито и да било принципи или основания, единствено с цел разчистване на свободни позиции за назначаване на партийни функционери и активисти на БСП, и в качеството на бивши членове на ръководството на КЗП, приветстваме назначената от Министъра на икономиката и индустрията проверка на Инспектората към Министерство на икономиката и индустрията по отношение на масовата чистка в Комисията за защита на потребителите, извършена от новоназначеното ръководство на Комисията в лицето на Председателя Иван Френкев, идейно и административно одобрена от бившия министър на икономиката и индустрията и лидер на БСП Корнелия Нинова и бившия началник на кабинета на министъра Калоян Методиев. 

С настоящето отворено писмо бихме искали да представим на Вашето внимание някои факти и обстоятелства около извършената чистка в Комисията за защита на потребителите, които сме готови да предоставим и споделим и с компетентните органи. 

Въпреки краткото време на работа на настоящето ръководство на Комисията за защита на потребителите, само за два месеца бяха уволнени главният секретар на Комисията, четирима от общо шест регионални директори на институцията. Останалите двама ръководители на регионални дирекции в момента са в болнични, но за тях също са издадени заповеди за уволнение. В някои от структурите в областните градове са уволнени и редови инспектори. 

Мотивите за нашите уволнения са идентични за всички ни – „дигитална некомпетентност“, а повечето от нас над 10 години професионално, съвестно, с отговорност и доказана компетентност изпълняваме своите функции като част от екипа на КЗП. В нито една от заповедите няма и едно доказателство или факт, които да доказват нашата непригодност да изпълняваме служебните си задължения. Нашите уволнения струват на КЗП до момента 150 000 лв. за обезщетения, които ние не сме искали, но ни се полагат по Кодекса на труда. Това води до намаляване на и без това ниския бюджет на Комисията, който не е достатъчен за обезпечаване на многобройните отговорностите на КЗП и очакванията на обществото от нея. 

Опасяваме се, че в контекста на предстоящата предизборна кампания контролният орган, ръководен от активисти и приближени на ръководството на БСП, би могъл да бъде използван за тясно партийни цели, било то чрез злоупотреба или превишаване на правомощията му или чрез използване на институцията и усилената работа на нейните служители като ПР колона на предизборната кампания на партийните листи на „Коалиция за България”. 

Във връзка с изявленията на Председателя на Комисията Иван Френкев, че Комисията работи добре, бихме искали да Ви информираме, че следствие на чистката, извършена от него, работните процеси в Комисията са силно затруднени, цари хаос, страх и смут сред останалите служители, които очакват също да бъдат уволнени. Вече е факт, че има забавяне и най-вероятно няма да стартират традиционни сезонни кампании, които целят превенция на нарушения и засягане на интереси на потребителите. 

За нас, като дългогодишни служители на Комисията за защита на потребителите, е фрапантно, скандално, неморално и абсолютно нарушение грубият опит да бъде заобиколен Закона за държавния служител при извършваните и в момента назначения на хора в регионалните звена без конкурс и без необходимите за длъжността професионален опит и стаж. 

Как става това?! Тези лица се назначават на експертни длъжности, за които не е необходимо провеждане на конкурси, но са нарочно упълномощени със заповед на Председателя на КЗП да изпълняват функциите на регионални директори. При това на намалено работно време. Още по-скандално е, че се назначават и лица със съмнителна репутация в обществото. Всичко това се извършва от хора, които претендират, че се борят срещу корупцията, нередностите, нарушенията и беззаконието в България. 

Тази чистка, целяща само едно – осигуряване на постове на ключови позиции в държавен контролен орган на кръг от хора, близки до Калоян Методиев и Корнелия Нинова, е безпрецедентна в 25 годишната история на КЗП. 

За съжаление КЗП, финансирана през държавния бюджет и данъците на всички граждани, беше превърната в инструмент на партийния предизборен ПР на ръководството на БСП, което ще се случи на гърба и чрез труда на всички служители на КЗП, а ще доведе и до вреда за потребителите, чиито истински и реални интереси няма да бъдат защитавани принципно и мотивирано, а само в контекста на популистки, ПР и партийни интереси и предизборни цели. 

Съмнения будят и различни публични факти относно законността на избора на новото ръководство на КЗП и тяхната компетентност, управленски способности и морални качества, което води до неработеща и неефективна КЗП в ущърб на всички потребители. 

Иван Френкев, под закрилата на лидера на БСП Корнелия Нинова, заяви, че върху Комисията се оказвал политически натиск. 

Ние бихме искали да попитаме- какъв натиск беше оказан на Комисията по време на тяхното управление, когато ние, професионални служители, някои от нас дали повече от 20 години в работа за защита на правата на потребителите, бяхме уволнени без каквито и да било основания?! Ние го наричаме злоупотреба с власт с цел извличане на лични и партийни ползи. Нас обаче нямаше кой да ни защити публично. Не сме под партиен чадър. Затова се обръщаме към независимите, свободни български медии. И към съда, където обжалваме заповедите за уволнение и вярваме, че справедливостта и законността ще възтържествуват. 

С УВАЖЕНИЕ, бившите служители на KЗП 
 


Още за: КЗП   чистка   Още от: Общество

Принтирай статия
33 коментара
11 Август 2022 10:21 | Един друг
Оценка:
59
 (
61
 гласа)

За 24 години в КЗП, какво допринесе този Палаханов за нас като потребители? Едно голямо нищо!!! Сега се жалва, че е махнат от хранилката. Това място не е на неговата фамилия, за да го чакат да се пенсионира там!


11 Август 2022 10:37 | ДЯДО ЙОЦО
Оценка:
51
 (
53
 гласа)

Съгласен съм с горе пишещия. Какво помага на потребителите, едно голямо нищо. Какво направи за цената на метана, скри се и даже не даде изявление пред журналистите. Защо в Благоевград цената на метана е една от най-скъпите. Защитавал ме бил, да, ама -НЕ... точно на хранилка толкова години.


11 Август 2022 10:37 | Майстор Миро
Оценка:
40
 (
40
 гласа)

Мааааарш пичко матерна. Тоя дебелак научих преди 2г че работи там гледах като изтребител и то работи незнам колко години ццццццццц


11 Август 2022 10:37 | От Ъндърграунд
Оценка:
44
 (
44
 гласа)

Цял блягоевград знае че ъндъра е собственост на палаханов. Елате при нас за да видите как не спазваме законите. Всичко е в извън закона.


11 Август 2022 10:38 | факт
Оценка:
37
 (
37
 гласа)

Е сега да се хване да поработи малко, да види как се изкарват парите с труд.....


11 Август 2022 10:47 | Стефчо
Оценка:
28
 (
28
 гласа)

Свършиха рушветите, а?


11 Август 2022 13:16 | Всички знаем, че
Оценка:
20
 (
20
 гласа)

Шефовете на КЗП по места са всъщност шефове на Комисия за Защита ОТ Потребитрелите! Конфликт на интереси е да си работодател и да отстояваш правата на потребителите/ клиентите/, ама не и за тоя борец за права!


11 Август 2022 13:49 | Е и?
Оценка:
28
 (
28
 гласа)

Нали в съседната статия пишете че празнувал юбилей на яхта с шампанско, в компанията на Алекс Раева. Няма кво да го мислим.


11 Август 2022 13:52 | смях
Оценка:
34
 (
34
 гласа)

Този държавен служител, кога ще да де отчет какво е свършил. Палаханов на практика само се е разписвал за заплата-0 свършена работа, 0 защита, 0 действия. За 24 години този хубавец ни струва стотици хиляди лева платени от нас данъкоплатците. А знаете ли колко такива калинки има в държавната администрация само в Благоевград - стотици, И после се чудим защо сме бедни и защо няма пари. Същото е дереджето и в общината управляване от неговия съпартиец и приятел Илко Стоянов.


11 Август 2022 14:45 | Ози Озбърн
Оценка:
-32
 (
32
 гласа)

Горните, да му смучете пилето на Бубата


11 Август 2022 14:54 | Чичо Том
Оценка:
30
 (
30
 гласа)

Време му беше на това грубо и арогантно комунистическо Палаханово чедо да го изгонят. В бащиния беше превърнал КЗП, а работа за 2ст не е свършил.


11 Август 2022 15:06 | Владимир
Оценка:
32
 (
32
 гласа)

Този нали е "известен Благоевградски бизнесмен". Как така хем бизнесмен, хем държавен служител от '98, няма ли конфликт на интереси?


11 Август 2022 15:31 | Ози Озбърн
Оценка:
-12
 (
16
 гласа)

И други се появиха .....кандидати за близалка


11 Август 2022 16:41 | Стефчо
Оценка:
11
 (
13
 гласа)

Ози, споко, няма да те лишаваме от работа


11 Август 2022 16:47 | !
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Явно има защо да ги махнат!!!


11 Август 2022 18:07 | Боже, вземи си вересиите!
Оценка:
22
 (
22
 гласа)

В Благоевград КЗП има само на хартия. Наложи ми се да ги търся 1-2 пъти, нито телефон отговаря, нито адрес открих и се отказах. Паразитна структура за лапане на пари и рушвети!


11 Август 2022 19:06 | Илко бутилко
Оценка:
22
 (
22
 гласа)

Да направим уточнение!
Първо, това теле не е от Благоевград, а от Смочево, село до рилското корито.
Второ, баща му беше функционер на БКП и по тази линия това теле завърши 12 клас, университет и започна да работи в КЗП.
Трето, това теле продаваше наркотици през 90' години.
Четвърто, дискотеката му продава менте алкохол и укрива данъци.
Спомнете си, че скоро данъчни ги спипаха за Не издаване на касов бон в ъндъра и в съда излезе, че данъчните не видяли касовия бон....
И тоя не е комунистическа утайка...


11 Август 2022 21:09 | един познат
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

ако, ако... всичко се връща. не може вечно да се лапа:)


11 Август 2022 21:51 | 8677
Оценка:
12
 (
12
 гласа)

Честито! Няма да сте вечни я! Нека други поядът малко! Стига реви има работа, търсят се общи работници! Стига държавна хранилка!


11 Август 2022 22:14 | !
Оценка:
1
 (
9
 гласа)

Нали ревахте срещу ГЕРБ. Хайде духайте супата


11 Август 2022 22:16 | Хахахах
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Браво. Получиха заслуженото. Тези никой не ги познава


12 Август 2022 06:31 | Са де
Оценка:
14
 (
14
 гласа)

Тая комисия са за разстрел!
Наложи ми се преди време да пускам жалба и отварям гугъл да ги намеря в Благоевград, къде им е седалището.
Чичо гугъл казва, че е до дриймс. Качвам се аз там и уй, нема КЗП. Звъня на телефоните, пак уй. Някой ми каза, че тия от няколко години са в общината. Добре е. Отивам там, пак уй. Работят до 12:30ч. Отивам на другия ден, пак уй. Няма никой.. Цяла седмица не мога да ги открия.
Накрая ги сгащих в офиса им,.....


12 Август 2022 10:23 | Килмистър Леми
Оценка:
11
 (
11
 гласа)

Сега вече се почувствах по-защитен като потребител, де. Дано на потомственото комуне Палаханов да му се наложи да поизпоти дупето някъде в частния сектор. Хем ще влезне във форма, хем храната и сънят ще му бъдат по-сладки.


12 Август 2022 14:51 | караваната на Скиф
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Тва бише да каже какво е свършил за толко години в тая институция. Търса скараджия да дойде


12 Август 2022 16:25 | Байпас на корема
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Този търбух, дето живееше в София и рекетираше малките магазинчета и дето продава фалшив алкохол със Сандев, е за затвора не за увеличаване!!!!


12 Август 2022 18:59 | Гост
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Този психо ли е или така си "гледа"..... изключвам като виновник дрогата.....


12 Август 2022 20:36 | Георги БУЗОВ , журналист
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Ако има класация за некадърници и хора, които цял живот са били в наведено състояние, това е този мързеливец. Едва ли ще се намери поне един човек в Благоевград, който ще може да представи доказателства, че Палаханов е свършил работа поне за пет стотинки.
Щял да бъде заменен с "калинки" от БСП. А той как беше назначен като поредния парашутист?


12 Август 2022 20:40 | Георги БУЗОВ , журналист
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Ако има класация за некадърници и хора, които цял живот са били в наведено състояние, това е този мързеливец. Едва ли ще се намери поне един човек в Благоевград, който ще може да представи доказателства, че Палаханов е свършил работа поне за пет стотинки.
Щял да бъде заменен с "калинки" от БСП. А той как беше назначен като поредния парашутист?


13 Август 2022 00:14 | l1
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

тоя не заби ли Алекс Раева


13 Август 2022 10:02 | Ха така
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Това и заслужавате герберски боклуци


13 Август 2022 11:25 | Някакъв
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

След 6 месеца управление на БСП следват 50 години тъмни времена и така всеки път. 80 000 униформени фуражки не могат да арестуват 300 комунисти. В каква държава живеем?


13 Август 2022 20:17 | Чука
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Няма по-як кеф от това да гледаш, как се гърчи комсомолец от стар комунистически род :)))))


14 Август 2022 20:32 | НИК
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

ТОЗИ ПАЛАХАНОВ ЗА НИЩО НЕ СТАВА. ДОБРЕ ЧЕ Е ИЗГОНЕН
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар