„100 години футбол с любимия отбор“ събра стотици фенове на спорта в Благоевград. Кметът Илко Стоянов: „Пирин“ е легенда, символ, дух

17 май 2022 19:37   11 коментара   7690 прочита


Кметът на Благоевград и Димитър Бербатов откриха изложбата „100 години футбол с любимия отбор“. Илко Стоянов не скри емоцията си и любовта към ФК „Пирин“. „За мен е чест и удоволствие да открия празненствата по случай 100-годишнината на отбора, които преминават под мотото „100 години футбол с любимия отбор!“.

„Пирин“ е една легенда, един символ! „Пирин“ е дух! Благодаря на Димитър Бербатов, на Николай Петрунов, на Петър Михтарски, на всички, които сте тук! Вие сте дали много не само за футбола, а и за развитието на Благоевград! На добър час и много повече от още 100 години за „Пирин“! Вечен да бъде!“, каза в приветствието си кметът.

По време на събитието футболната легенда Димитър Бербатов благодари за поканата и посочи, че за него е чест и гордост да бъде в Благоевград, откъде тръгва професионалният му път. „Напълно нормално е да бъда гост на откриването на празненствата за 100-годишнината на „Пирин“. Чест, гордост, привилегия, особено за най- малките, които сте тук сред нас и които тръгвате по този път.

Пътят, който аз съм извървял, и не само аз, а всички легенди, които са били преди мен, начело с баща ми, който е тук с нас. Необходими са амбиция, талант, желание, инат, за да постигнете това, което искате! Радвам се, че „Пирин“ продължава да се развива и се надявам на светло бъдеще за него, за  футболистите, за ръководство, за града, откъдето тръгва моят житейски път.“, каза в част от словото си световният футболист Бербатов. 

На събитието присъстваха видни спортисти, сред които Петър Михтарски,   получил сребърен медал по време на Световното първенство по футбол ’94 в САЩ, ветерани от клуба, като Николай Петрунов, Борис Николов, Методи Стоянов, Йордан Самоковлийски, Борис Безев, Кирил Стойков и други именити футболисти и треньори,  които са свързани не само в историята на клуба, а и с историята на футбола в България. 

В празненствата по повод честванията за 100-годишнината на футболния отбор се включиха още младите надежди от „Хлапетата“, „Орлетата“, ДЮШ „Пирин“, ФК „Спортика“. Мажоретният състав на ФК „Пирин“ - Танцово студио „Deja Vu“, представиха изпълнение, като тематично бяха облечени с екипи на зеления тим. 

  Сред гостите на събитието бяха още Радослав Тасков, председател на ОбС – Благоевград, Силвия Домозетска, директор на дирекция „Култура, спорт и туризъм“ към Община Благоевград, управителят на БД „Спортни имоти“, Драган Стойков, треньорите на детските футболни школи на територията на града, представители от футболен клуб „Пирин - Лейдис“, сегашният футболен състав на ФК „Пирин“, родители, фенове, семейства на легенди, свързани с клуба, които вече не са сред нас, граждани и гости на Благоевград! 

ФК „Пирин“ е с дълга история. Създаден е през 1922 година, като първоначално е с името „Илинден“, а три години по-късно е прекръстен на  СК „Ботев“. През 1970 година получава настоящето си название „Пирин“. 

В Регионален исторически музей – Благоевград, както и пред зала „22 септември“ на пл. „Георги Измирлиев“ е подредена експозиция с непубликувани до момента снимки и информация, свързани с любимия отбор.

В сградата на РИМ – Благоевград, фенове на „Пирин“ и близките на спортисти, част от голямото семейство на „зелените“, предоставиха артефакти, като фланелки на тима от различни етапи, свързани с историята му, футболни топки, купи, медали, вратарски ръкавици, снимки и други предмети, които са предоставени във фонда на РИМ от дарители, докоснали се до магията „Пирин“ през 100-годишната му история.  

 

 


Още за: Благоевград   футбол   Още от: Общество

Принтирай статия
11 коментара
17 Май 2022 21:15 | цуцуманов
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

тоя скъсаняк Стефан Сотиров-Маслото що прави на снимката с големите заслужили.... б'си некадърното ренде, добре че го наприха даскалче по физическо


18 Май 2022 07:47 | Пиринец
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Пецовски, като разгледаш изложбата си спомни как постъпи с Ицо Бараката, най-великия играч на Пирин.


18 Май 2022 09:11 | КИРИЛ
Оценка:
-5
 (
5
 гласа)

ДО ЦУЦУМАНОВ
ТИ ГО НАПРАВИ УЧИТЕЛ ПО ФИЗИЧЕСКО, МАЙ А. СИГУРНО И ПО ФИЗИЧЕСКО НЕ СИ СЕ СЪБЛИЧАЛ НИКОГА АМА КОМЕНТАРИ ПРАВИШ. ПОНЕ ПРОЧЕТИ КЪДЕ И ИГРАЛ И КОЛКО Е ИГРАЛ. РЕНДЕ БИЛ, ДРУГИТЕ КАТО ЧЕ ЛИ НЕ СА БИЛИ РЕНДЕТЕ.


18 Май 2022 09:42 | Смях в залата
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Сотиров има точно два мача в Пирин и то, когато Чомбе разпродаде отбора и нямаше кой да играе.


18 Май 2022 10:23 | Митко
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

Това ли видяхте от цялата снимка- Стефан, всички, които са там явно са заслужили с нещо, за да са поканени. Но не... както винаги в този град трябва първо да се оплюят всички, хубавите неща не се гледат. И да има пари- недоволни, да няма пари - пак недоволни, все някой е виновен. А на стадиона- 20 човека. Нищо не заслужава тоя град с такива дебили писания


18 Май 2022 12:09 | зелен
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Защо пак почвате с обиди и жлъч бе. Темата е 100 години Пирин, вие се хванахте кой е на снимките.
Успех в организацията на събитията по случай юбилея. Дано тази година остане незабравим празник за феновете.


18 Май 2022 13:09 | До Митко
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Кое е хейт? Всичко написано за Сотиров е ИСТИНА.


18 Май 2022 17:46 | КафалО
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Чий го дири Тръчи Лажи на тази снимка, мазник долен!!!


18 Май 2022 20:18 | до КИРИЛ
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Кирил ли си на на кавал ли си свирил-вземи си го тоя бастун Сотиров дома да се онодите-педали смешни.


21 Май 2022 18:28 | Валката
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Бреййй, кога са му дали на Михтаро сребърен медал, не бяхме ли четвърти, то не е и бронз даже, объркали сте нещо металите


21 Май 2022 18:28 | Валката
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Бреййй, кога са му дали на Михтаро сребърен медал, не бяхме ли четвърти, то не е и бронз даже, объркали сте нещо металите
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар