В ИСУЛ спасиха крака на моторист с тъкан от труп

09 март 2023 22:51   3371 прочита


39-годишен мъж от Стара Загора ще може да проходи отново, благодарение на иновативна операция в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Използван е биологичен метод - присаждане на костен материал от тъканна банка от трупен донор, който по естествен начин подпомага зарастването на увредения крак.

На 1 октомври 2022 г. младият мъж претърпява ПТП като моторист и получава фрактура на лявото бедро. Лекуван е оперативно друга болница – фиксация с плака.

През февруари 2023 г. се установява псевдоартроза на фрактурата (несрастване), с данни за инфекция. Това налага повторна оперативна намеса. При нея травматолозите на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“  отстраняват металните импланти, при което се открива  тежък костен дефект в областта на счупването и той е запълнен с биологично стъкло. Самото счупване се стабилизира отново с плака, като бива присадена кост от трупен донор.

„Научих за проф. Кинов от мой приятел, също моторист, когото професорът е изправил на крака след тежко падане. Радвам се, че му се доверих“, разказва младият мъж, който най-вероятно ще пропусне този мотосезон, но отсега прави планове за следващия.

„Скоростта ми е в кръвта, не мога да се откажа от мотора“, признава той.

Старозагорецът е вторият млад пациент, при когото от Клиниката по ортопедия и травматология използват физиологичния подход в рамките на седмица. При първия се е наложил костен присадък след фрактура на бедрената кост, получена при неуспешно протезиране в друга болница.

Lupa.bg

 
 
 

Още за: моторист   крак   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар