Трусовете убийци като този в Чили водят нов всемирен потоп

08 март 2010 00:18   4 коментара   15106 прочита

България може да се окаже на дъното на единствения океан, Русия става тропическа страна

Катастрофалният трус в Чили с магнитуд 8.8 килна земята и съкрати денонощието - тези шокиращи вести в официалния сайт на НАСА са безспорен лидер в нета миналата седмица. Светлина върху реалния мащаб на земния катаклизъм са компютърните изследвания на физика Ричард Грос от Лабораторията по реактивно движение. Грос доказва, че движението на тектоничните плочи е предизвикало преразпределение на масата във вътрешността на планетата и е повлияло върху поведението и. В резултат на това земята е ускорила въртенето си и се е наклонила с 0,0027 от ъгловата секунда. Което на повърхността е няколко сантиметра. Денонощието пък се е свило с 1,26 микросекунди (микросекунда е милионна част от секундата).

Дали разрушителните трусове в Хаити и Чили не са предвестник за края на света, насрочен в календара на маите за 2012-а, се питат песимистите. Мнозина си спомнят, че подобна реакция − на изместване на оста Земята реагира и на кошмарното земетресение през 2004 г. в Суматра, съпроводено с разрушително цунами. Силата на труса тогава беше над 9 по Рихтер.

Ричард Грос изчисли, че преди 6 години оста се е изместила със 7 сантиметра, а денонощието е намаляло с 6,8 милисекунди. Различните реакции се дължат на това, че трусът в Суматра е станал на екватора, а в Чили − в средните географски ширини. Оказва се, че два удара са свили земята с 15 сантиметра и то за някакви си 6 години, а денонощието се е скъсило с около 8 милисекунди. И то без да се взема предвид трусът в Хаити.

Сега оста на въртене на Земята е наклонена на 23 градуса и 27 минути спрямо орбиталната , плоскост. Не е изключено наклон изобщо да не е имало или той да е бил различен - напълно вероятно е днешните показатели да са резултат на процеси в земните недра. За милиони години от намаляването с нищожни количества от ъгловите секунди могат да се получат тези над 20 градуса наклон. Според един от най-кошмарните сценарии нещата в бъдеще могат да стигнат дотам, че Земята съвсем да се преобърне и разруши след поредния твърде силен трус. Впрочем нещо подобно вече се е случвало - при Всемирния потоп трусът е бил толкова силен, че на сушата е връхлетяла гигантска вълна.

Земетресенията, съкратили денонощието, всъщност действат обратно на друг глобален процес - стабилното удължаване на денонощието. Т.е. Земята сама постепенно забавя въртенето си, което налага специална международна служба да добавя по секунда към денонощието. От 1972 г. досега са направени над 20 подобни добавки.

По данни на английския астроном Ричард Стефънсон за 5000 години удължаването на денонощието е довело до това, че времето на изгряване на Слънцето се е изместило с около 7 часа. А около 530 милиона години Земята се е въртяла толкова бързо, че денонощието е било от 21 часа, а годината - от 420 дни. Преди милиард години денонощията са се менили с вихрена скорост - били са само по 15 часа. Учените знаят тези сензационни факти от обитаващите тогава земята синьо-зелени водорасли, цианобактерии: на светло те растели вертикално, на тъмно - хоризонтално.

Става ясно обаче, че в историята на планетата ни има най-малко два периода, в които Земята рязко е увеличила скоростта си на въртене. И постепенно удължаващите се денонощия изведнъж са намалели с два-три часа. Това се е случило преди 400 и преди 200 милиона години.

Тайната на внезапното ускорение разгадава Филип Машетел, директор на Института за Земята в университете в Монпелие, Франция. Земята се е разтърсила сама, а не от гигантски астероид, смята френският учен. А именно в дълбините , са протекли процеси, предизвикали преместването но внушителни скални маси по-близо до центъра. По аналогичен начин постъпват фигуристките − притискат ръце към тялото си и започват да се въртят по-бързо.

Машетел съставя компютърен модел на земните недра с кипящ долен слой и по-хладен горен. И показва как възникват пропаданията − гигантски лавини, които късат преходната зона. Към центъра на Земята може да се премести огромен къс с размерите на Луната, което вече се е случвало, твърди Машетел. Нещо подобно става и по време на земетресения - само че с тектоничните плочи.

Човечеството не е застраховано от глобален катаклизъм, причинен от изместване на земната ос, предупредиха наскоро руски специалисти, участвали в поредната хималайска експедиция, ръководена от световноизвестния учен акад. Ернст Мулдашев. Екипът изследва т.нар. непалски ступи - каменни религиозни съоръжения, всяко от които разполага с изображение на необикновено око. Изследователите установиха, че повечето от ступите са ориентирани по линия, сключваща ъгъл 60 градуса със земната ос, по направлението, в което била разположена оста на Земята преди милиони години. По онова време екваторът и полюсите също били на други места. Тяхното преместване, дължащо се на внезапния танц на оста, предизвикало страхотен катаклизъм от планетарен мащаб, Всемирния потоп.

Има вероятност този потоп да се повтори, убедени са руските учени. Науката не е наясно поради каква причина земната ос се е преместила на 60 градуса, но тази или аналогична на нея причина би могла да се задейства отново и да унищожи човечеството. Ако това стане, едно от първите последствия ще е преместването на Северния полюс на територията на САЩ, която ще бъде скована от дебели ледове. Русия пък ще се превърне в тропическа страна. Най-добрите места за живот в апокалиптичния период ще са крайбрежието на топлия (тогава) Северен ледовит океан - полуостров Таймир, Якутия, Колима, Чукотка, Камчатка. Басейните на реките Об, Енисей и Лена ще заприличат на сегашната Амазонка. Райски кътчета ще са и Москва, Мурманск, Швеция, Финландия, Дания и Норвегия - без зима, с природа като на Канарските острови. Междувременно нивото на океаните ще се покачи средно с 12-15 метра - понеже поне половината от ледената покривка на Северния и Южния полюс ще се стопи.

Огромната водна маса ще залее България, Великобритания, Холандия, Белгия, северните части на Германия, Полша, части от Украйна, Франция и Италия.

Страхотна вълна цунами ще унищожи значителна част от населението на Земята, тъй като то обитава предимно равнини, разположени по-ниско от морското равнище. Земетресения, разцепване на континентите, изригвания на вулкани ще унищожат малкото хора, спасила се от цунамито. Адът ще продължи и след това - ще настъпи полярен студ, в условията на който биха издържали малцина.

Като контрамярка американски и японски учени разработиха авангарден проект, чиято цел е да преместим Земята. Създадена е супермодерна технология, с която трябва да се отблъскват небесни тела - комети и астероиди - намиращи се в опасна близост до планетата ни. Ако тази технология се приложи с обратна сила, може да привлича, вместо да отблъсква космическите скиталци. Към тях ще се изпращат ракети, които ще ги удрят на точно подбрано място. Странстващите обекти, без да се сблъскват със Земята, ще я зареждат с част от гравитацията си и така ще ускоряват движението , около Слънцето. Това ускоряване постепенно ще ни отдалечава от нашата звезда и ще възпрепятства преместването на земната ос. Дано обаче не опрем до този вариант!

4 коментара
08 Март 2010 05:01 | !!!
Оценка:
3
 (
13
 гласа)

Аман вече от вашите глупости за врачки, извънземни и измишльотини на жълти сайтове! Пишете за истинската наука, за технологии, интересни факти. Ако подражавате на некой - подражавайте на големите световни вестници и сайтове, а не на вестник Шок.


08 Март 2010 14:35 | ТТ
Оценка:
-2
 (
6
 гласа)

Хем много глупаво,хем в голямо количество.


08 Март 2010 14:42 | от САЩ
Оценка:
5
 (
9
 гласа)

За изследване последствията от земетресението в Чили, проведено от учени на НАСА имаше информация в yahoo.com миналата седмица. За съжаление е вярно, че денят е намалял с 1,26 микросекунди и наблюденията и изследванията продължават.


08 Март 2010 17:39 | До САЩ
Оценка:
6
 (
12
 гласа)

И аз усетих това намаление-сутринта се успах.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар