Слави Трифонов: Президентът Радев няма нищо общо с нашия референдум и идеята за президентска република

26 януари 2023 15:51   1 коментар   1880 прочита


Лидерът на ИТН Слави Трифонов настоя, че президентът Румен Радев няма нищо общо с идеята на партията му за инициираната от тях подписка за свикване на общонационално допитване за промяна на формата на управление на страната - от парламентарна в президентска република.

"Не съм се виждал с него, откакто той е президент, може би съм се виждал един път, не сме водили разговори по отношение на тази наша идея, тя касае нашата представа за мажоритарни избори, а президентската република е най-висшата форма на мажоритарния вот", настоя той на специално свикана пресконференция в централата на партията му, информира БНР, цитирани от Факти.бг.

Трифонов бе категоричен, че държавният глава няма нищо с "цялата тази история"

"Това ви го гарантирам, ние го подкрепихме на последните избори, не само ние и други партии също, но нашата подкрепа беше като политическа формация, но не съм водил никакви подобни разговори, което касае тази идея за референдум", отсече той.

В понеделник от "Има такъв народ" стартираха подписка за национално допитване с въпроса: "Подкрепяте ли провеждане на избори за Велико Народно събрание, което да реши въпросите за промени във формата на държавно управление от парламентарна в президентска република?".

От партията допускат, че гласуването може да се проведе заедно с местните избори през есента на тази година.

От ИТН сега имат 3 месеца, за да съберат 400 000 валидни подписа, които да бъдат внесени в парламента, който пък на своя страна трябва да обсъди въпроса и да насрочи допитването.

"Няма да се коалираме с никого на предстоящите избори, няма да има такава коалиция, тя е невъзможна", настоя лидерът на ИТН.

"Няма такъв милиард, не съм се обаждал на Кирил Петков да го търся. Съдя го затова, че обявява различни глупости и лъжи, че аз съм мафиот", посочи още Слави Трифонов.

"Смятам, че промяната в резултатите на ИТН на изборите е свързано с неудовлетворени очаквания на хората към нас. Нямахме възможност да направим правителство, защото партиите, с които можехме да се съюзим отказа публично - БСП, ДБ и Изправи се БГ. В следващия парламент можехме да направим, но вие сте свидетели на това, което се случи. Ще направим всичко възможно следващият парламент да е работещ", допълни той.

Слави Трифонов настоя, че има време да реши дали да бъде кандидат за депутат, но "имам още време да си помисля".

"ИТН ще направи всичко възможно да влезе в следващия парламент с един достоен резултат", каза той.

На свой ред Тошко Йорданов изрази съмненията си, че ИТН е получил разултат под 4% на предходните избори, след скандалите, които се разразиха преди месеци в пленарната зала с кодовете на машините за гласуване.

1 коментар
27 Януари 2023 08:06 | Чука
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Банда некадърници, умеещи само да се лигавят, подиграват и рушат.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар