Петков за сменения борд на „Булгаргаз“: Решенията им са довели до високи цени за потребителя

29 януари 2022 12:08   1 коментар   2975 прочита


Мораториумът ще падне в момента, в който в КЕВР ще има нови хора, които да правят пълния анализ и да сме сигурни, че техните решения защитават интереса на гражданите, прогнозира министър-председателят.

Решенията на сменения борд на "Булгаргаз" са били грешни и са довели до по-високи цени за крайните потребители. Това каза премиерът Кирил Петков.

Резултатът е налице - имаме по-високи цени на газа, отколкото трябва да имаме на базата на този борд. Не можем да се събуждаме на първи януари и КЕВР да казва, че цената на газа се качва с още 30%. Когато се види какви решения сме взимали надолу по веригата, да се вижда, че сме изпускали възможности тази цена да е по-ниска, предаде Дарикнюз.бг.

"Изборът на новия борд в "Булгаргаз" е изцяло на БЕХ и на министъра на енергетиката. Очаквам, че този тип решения, които в момента ние всички плащаме, няма да бъдат взети без анализ. Не знам дали са го направили нарочно или просто са допуснали грешки, или е имало частен интерес, който те са обслужвали, - това разследващите органи ще решат, но със сигурност изглежда, че тези решения са довели до увеличаване цената на газа до размерите, които са в момента", допълни премиерът.

Най-вероятно решенията, които са били взети от досегашния борд, имат определени договорености, от които ние няма да можем да избягаме веднага като държава, но се надявам, че следващите решения ще доведат до това, че крайният потребител няма да плаща цената за нечии печалби или грешки.

Мораториумът би трябвало да падне в момента, в който в КЕВР ще има нови хора, които да правят пълния анализ и да сме сигурни, че техните решения защитават интереса на гражданите, прогнозира министър-председателят.

"За КЕВР - когато имаме работещ регулатор, той не обявява цените на тези разходи, които представят дружествата. Работещ регулатор означава да разбере причините защо се покачват тези цени и да види дали най-правилните решения са били взети. Аз се съмнявам, че КЕВР е успял да вникне защо тези цени на газа са повишени. Би трябвало още много по-рано БЕХ да попита защо се взима това решение за поскъпване. Защото най-лесно е да се вземат грешките и неправилните решения и да ги плаща крайният потребител. Така че аз приветствам смяната на борда на Булгаргаз и се надявам, че с всяко такова решение българският потребител ще е по-защитен, и българският интерес като цяло ще бъде приоритет, а не нечии чужди интереси да бъдат приоритизирани, и накрая ние да плащаме сметката", посочи той.

"Доверявам се на министър Николов, както би направил един добър ръководител, коментира Петков слуховете за връзка на новия директор на "Булгаргаз" с Газпром.

1 коментар
29 Януари 2022 17:02 | Стефанов
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

А тока и търговците му?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар