Най-накрая българският елит се срещна с творенията на гениалния Анди Уорхол

27 март 2010 00:20   5 коментара   11722 прочита
Попфолк иконата на България - Преслава
Попфолк иконата на България - Преслава


Попфолк иконата на България - Преслава

Розовата Мерилин е фаворит на силните жени

Само преди няколко десетилетия бащата на движението, наречено „поп арт“, каза: „Всеки ще бъде известен за 15 минути“. Под всеки надали е имал предвид своето собствено вдъхновение Мерилин, защото именно той веднага след нейната смърт я увековечи в 10 страхотни картини в различни цветове. За картините и начина им на изработка вече се знае много. Само тези, които са ги виждали обаче, могат да познаят въздействието върху сетивата на Мерилин в различни цветове. Тя може да бъде истинска наслада за тези, които имат око да я видят. Специалистите разказват, че много често именно различното усещане за Мерилин става повод милионерските семейства да изпадат в спорове кой цвят да изберат. За най-красива се смята Розовата Мерилин, поради което и тя е с найвисока цена.

Произведенията на Анди Уорхол днес са истинска находка и красят домовете на най-заможните хора в света, а останалите ежегодно наддават, за да я притежават. Очевидно няма съпруг, който би отказал да подари на своята половинка едно подобно розово бижу с лика на Мерилин.

За вечния интерес към Мерилин найдостоверно може да ни говорят от световноизвестния Аукцион Christie’s, където всяка година се провеждат различни търгове, посветени на поп иконата на всички времена. Именно там се събира елитът от цял свят, за да види изяществото на всичко, свързано с Мерилин, да се докосне до нея и, разбира се - да наддава с милиони, за да притежава нещо, свързано с нея. Факт е, че да си собственик на една такава Мерилин, струва цяло състояние, но за истинските колекционери и хора с възможности това е несравнимо удоволствие.

Притежанието на Мерилин освен въпрос на чест и висок социален статус, може да се окаже изключително разумна инвестиция. Картина от колекцията през 1962 г. се е продавала за 250 долара, днес за минимум 250 000 долара, а утре може да е цяло състояние. Така например именно на търг в Christie’s преди година настоящият милионер Ричърд Уайдман продаде своята Жълта Мерилин, закупена за 250 долара, за над 15 000 000 долара. Пак в аукциона на богатите през 2006 г. бе продадена и Оранжевата Мерилин на колосалната цена от 16 500 000 долара.

Благодарение именно на творците като Анди Уорхол днес любимата на всички Мерилин може да бъде открита навсякъде за много по-символична стойност. Редица успешни марки носят името и лика й, с което стават фаворит сред жените за отрицателно време. За размерите на България не е учудващо, че родната марка Мерилин стана тотален хит и всички жени смятат, че е символ на истинската жена. За тези, които не можем да си позволим да дадем няколкостотин хиляди долара достатъчно е, че можем да открием духа на Мерилин навсякъде около нас.

5 коментара
27 Март 2010 11:29 | М.
Оценка:
1
 (
7
 гласа)

Абе с какви глупости ни занимаваш ти ? що за кретен си ? Мерилин , Анди Уорхол са простоиии ....!!??? " само пирин никой друг мерилин е за буклук "


27 Март 2010 12:49 | Бряст
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

За щастие, в тази страна и в този град има хора, които се интересуват от изкуство и култура! Браво на Струма за публикуваната статия! Може би с повече такива статии (публикации, новини) ще помогне да се възвърне интереса на повече хора (не само на EЛИТА) за посещения на изложби, концерти и всякакъв вид изкуство. На коментиралия с инициали "???": МОЛЯ да си направи труда да посети някое такова мероприятие, не само футбол, сигурно има още надежда да оцени и нещо друго освен ПИРИН( отбора естествено), защото планината със същтото име едва ли му е направила някакво впечатление (все още).


27 Март 2010 14:22 | Стефан Данаилов
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Не се джафкайте, тази статия е скрита реклама на цигарите-боклуци мерилин, които се правят от слама ;)


27 Март 2010 20:15 | Н.Н.Н.
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Браво, "СТРУМА" - най-сетне, нещо за душата.... хм прекрасно, розовата Мерилин, синята Мерилин....


28 Март 2010 05:40 | с цървули на запад
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

Да бе , за някои Лас Вегас е световната културна столица !!
Знае ли човек ??
Анди верно бил гей!!А тези портрети както и повечето му "творби" бих казал че са квинтесеншъл кич !!
Много як !!
Само Пирин!!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар