Германия оказва натиск върху България за Македония

18 октомври 2020 07:31   1 коментар   2541 прочита


Германия оказва натиск върху България за започването на преговори на СР Македония за присъединяване към Европейския съюз. Това заяви вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

„Някои македонци смятат, че германците и някои други европейски държави ще ни натиснат и ние да се съгласим безусловно да ги подкрепим. Те ни натискат, факт! България има своето достойнство, своята политика и е суверенна държава. Никой не може да ни каже, че трябва да загърбим 1000 години“, заяви по Нова тв Каракачанов.

Той посочи, че на първо място става дума за страната, която председателства ЕС в момента.

Германия е много активна с аргумента - вие можете да ги спрете пак“, добави Каракачанов.

Той припомни, че през 1941 г. не България обявява война на Кралство Югославия, а фашистка Германия, но в Македония няма нито една плоча за немските окупатори.

„Сигурно в СР Македония днес се притесняват да говорят за това, защото канцлерът Ангела Меркел и Германия са водещите в ЕС, но смятат за възможно да говорят за българските окупатори“, посочи Каракачанов.

Според него македонците смятат, че договорът с България е празен лист хартия, но в него е казано какво трябва да направят.

„Скопие не само не спазва Договора за добросъседство и приятелство, но дори смята, че няма задължение да го спазва. В СР Македония трябваше да се усетят навреме, когато на 9 октомври миналата година българският парламент гласува рамковата позиция, в която се казва: да се промени говора на омразата, да се променят учебниците по история, география и литература, в които виждаме откровена кражба на българска история, отричане на българската идентичност на населението в Македония, обидни квалификации към българите“, заяви Каракачанов.

По въпроса за Гоце Делчев Каракачанов заяви, че в Скопие искат да го представят като български учител, но македонец по националност като пропуснат, че той сам се е определял за българин. Същото и за цар Самуил, който не бил българин, а македонец, но искал да се напише наследник на българските царе.

Не можеш да си присвоиш историята на една държава и да очакваш тя да седи и да си мълчи“, заяви министърът на отбраната. /БГНЕС

1 коментар
18 Октомври 2020 08:31 | Стефанов не
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

А на бас, че накрая ще клекнем на Европата и макетата ще влязат в ЕС. Така е защото сме България т. е. зависима държава, продажни политици, беднотия довела народа до единствената мисъл да оцелее, бягащи млади, пълзящо изменение на генофонда към тъмен цвят... Така че, северомакедонците имат късмет с нас.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар