Скандалът след дербито Челси - Ман Сити се разраства

11 декември 2018 13:25   4337 прочита


Дербито в челото на английската Висша лига в събота се оказа натоварено със събития и емоции не само на терена, но и по трибуните. Група фенове на домакините замесиха клуба в грандиозен скандал на расистка основа, като атакуваха словесно нападателят на „гражданите“ от Сити Рахийм Стърлинг.

На този етап Футболната асоциация все още не е изяснила всички реплики и фрази, насочени към чернокожия футболист. Самият играч обаче призна, че подобни нападки е имало и той се е почувствал дълбоко засегнат. В профила си в социалната мрежа Инстаграм, Стърлинг порица поведението на въпросната група от фенове на „Челси“. Той обаче отдаде расистките подмятания по-скоро на отрицателното влияние и изопачаване на фактите от страна на популярните медии на Острова, като визираше най-вече всекидневника „Дейли Мейл“. Според Стърлинг вестникарските заглавия и „жълти“ новини са силно изопачени и много различни, когато се отнасят до бели играчи, и такива с по-тъмен цвят на кожата.

Фрустрацията на играча несъмнено беше засилена от загубата на неговия отбор в дербито. „Челси“ бяха по-добрият отбор на терена в съботния следобед и заслужено се поздравиха с успех с 2-0. Н’голо Канте отбеляза първия гол за домакините в последната минута на първото полувреме. Доминацията на „сините“ продължи и през втората част, като Давид Луиз удвои преднината им за крайния резултат в 78-а минута.

Загубата коства първото място на „Манчестър Сити“ в класирането. Те бяха изместени от „Ливърпул“, които записаха лесна рутинна победа над „Борнемут“ с 4-0 в ранния мач от съботните двубои. Макар преднината на „мърсисайдци“ да е само точка, букмейкърите на Острова веднага коригираха леко коефициентите си за нов шампион. Най-добрите и атрактивни коефициенти по традиция предлага гигантът bet365, базиран в Стоук.

Английската футболна асоциация обаче се вълнува далеч повече от недопускането на прояви на расизъм по стадионите в родината на футбола. Официалното изявление от прес-центъра на Асоциацията гласи: „Ние приемаме всеки един сигнал във връзка с каквато и да е форма на дискриминация изключително сериозно. Съответно ще положим всички усилия и ще работим с двата замесени клуба, както и с отговорните публични власти, до пълното изясняване на детайлите около инцидента. Футболната Асоциация остро осъжда всички форми на дискриминация в нашия спорт, и призовава всеки волен или неволен свидетел на подобни прояви да подаде сигнал по някой от съответните канали – директно в нашата централа, в някой от нашите ригионални офиси, или чрез нашите партньори в кампанията - Да изритаме расизма извън футбола.“

Футболната асоциация организира специална комисия, която да разследва всички детайли около неприятния инцидент. След категоричното установяване на самоличността на нарушителите, те най-вероятно ще бъдат лишени от правото да посещават футболните стадиони в Англия за определен период от време. Домакините от „Челси“ най-вероятно ще се разминат само с глоба за недобра организация относно сигурността и реда по трибуните.


Още за: Челси   терен   емоции   Още от: Спорт

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар