Децата на Благоевград ще плуват без пари в новия басейн

13 март 2015 09:55   1 коментар   21284 прочита


Благодарение на програмата "Научи се да плуваш", децата на Благоевград ще могат да се плуват безплатно. Това ще се случи и в новия плуване басейн, като бъде завършен до лятото, както обеща кмета Атанас Камбитов. Одобрение на своите проекти по тази програма получиха и двата плувни клуба в града Пирин и GD Sport. Изпълнението на програмата в Благоевград стартира на 1 април и приключва на 18 декември 2015 година. До откриването на новия басейн в квартал Еленово, децата ще могат да направят първи стъпки в плуването на Закрития плувен комплекс Аквапарк.

ПК Пирин ще обучава децата в периода 1 април – 30 септември, за което от Министерството на спорта ще финансира клуба с 11.100 лева. Клуб GD Sport ще обучава деца от 20 април до 18 декември, за което ще получи финансиране от 10.170 лева. В Сандански също ще работят по тази програма, а проектът на стойност 4.840 лева е на клуб Спартак, като тренировките в периода 11 май- 12 август ще се провеждат на басейна на хотел Панорама.

300 000 лева са предвидени за финансиране от Министерството на младежта и спорта на одобрените от министър Красен Кралев 26 проекта на спортни клубове по програмата "Научи се да плуваш". Тя ще се реализира през 2015 г. в 13 населени места. Планираният общ брой на децата, включени в програмата, е 3099. Заниманията ще се провеждат под ръководството на 74 спортни специалисти/ треньори на 21 басейна. Целта на програмата е начално обучение по плуване на деца с цел подобряване на тяхното здраве и физическа дееспособност и създаване на предпоставки за последващи системни занимания с водни спортове.

Очакваните резултати от реализирането на програмата са придобиването на първоначални знания за спазване на правила за безопасност при къпане и плуване, самопомощ и помощ при инциденти във водата с оглед намаляване на водните инциденти сред децата.

Лъчо Петров


Още за: програма   басейн   ПК Пирин   Още от: Спорт

Принтирай статия
1 коментар
13 Март 2015 21:44 | катя
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Чудесна новина. Много добро попадение! Камбитов си знае работата!




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар