Задържаха кмет за трафик на чужди граждани

20 октомври 2021 18:49   1 коментар   5292 прочита


Той е арестуван за срок до 72 часа

Задържаха за срок до 72 часа кметът на село Тича Якуб Шабанов. Това съобщиха от Районната прокуратура в Бургас. Шабанов е обвинен за това, че противозаконно е подпомогнал седем сирийски граждани да пребивават и преминават през територията на страната, целейки да набави имотна облага за себе си. Престъплението е осъществено вчера на второстепенен път в землището на Китен. За така повдигнатото обвинение в закона е предвидено наказание от 1 г. до 6 г. „лишаване от свобода“, както и глоба в размер от 5 000 лв. до 20 000 лв., предава Nova.bg.

Подробности по случая предоставиха пред медиите прокурор Георги Чинев - административен ръководител на Окръжна прокуратура-Бургас, наблюдаващият случая прокурор-Щилиян Димитров, както и комисар Антон Мирков-директор на Регионална дирекция „Гранична полиция“.

По време на разследването е установено, че Якуб Шабанов е организирал транспортирането на чуждите граждани от териториите на общините Царево и Приморско до вътрешността на страната. Той се е свързал с друго лице, притежаващо микробус.

Предварително му е съобщил, че ще бъдат превозвани чужди граждани, обещавайки му сума от 2000 лева. Вчера Якуб Шабанов и лицето, управлявало микробуса, са пристигнали в общините Царево и Приморско. Обвиняемият се е придвижвал в друго превозно средство.

По досъдебното производство е категорично установено също, че Шабанов е предоставял информация на сирийските граждани за местоположението, от което е трябвало да бъдат взети от водача на микробуса, използвайки приложение от мобилния си телефон. Със същото приложение е изпращал информация на водача на микробуса, предоставяйки му данни за местоположението на чуждите граждани.


Още за: кмет   арест   село   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
1 коментар
21 Октомври 2021 15:45 | ГРОБАРИЯ
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

да не се казва илко стоянов. брежанският мангал.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар