Убийството на Стамбето - самозащита или екзекуция?

26 март 2021 11:34   7392 прочита
Станимир Иванов - Стамбето /вдясно/
Станимир Иванов - Стамбето /вдясно/


Станимир Иванов - Стамбето /вдясно/

Самозащита или екзекуция? Каква е истината за смъртта на 36-годишния Станимир Иванов по прякор Стамбето, който бе застрелян вчера следобед в офис на фирма за бързи кредити?

Иванов, който е с дебело криминално досие, е бил убит с един куршум в главата. Трагедията се е разиграла в центъра на града, на ул. "Цар Симеон Велики" 142. Стамбето имал среща с братята Владимир и Милен Младенови Василеви, с които имал общ бизнес от няколко години.

Той се занимавал с текущата дейност в петте заложни къщи на братята. Влязъл минути преди 17 часа, заедно с управителката на къщите - Десислава, с която живеели на семейни начала. Младенови изпратили Десислава да вземе някакви документи от един от офисите и тримата останали сами в сградата.

Малко по-късно на 112 е получен сигнал за убит мъж на въпросния адрес. Когато полицаите отишли на място, Владимир Младенов предал оръжието си и заявил, че той е застрелял Иванов след скандал. Двамата братя са имали разрешителни за късоцевно огнестрелно оръжие. Заради дебелото си криминално досие, Иванов не е имал право да носи огнестрелно оръжие и такова не е открито у него. Според окръжния прокурор на Стара Загора Димо Атанасов убитият е имал в себе си нож. На този етап обаче няма никаква информация убитият да е използвал хладно оръжие. 

Според близки на Иванов, мотивите за убийството са наранено честолюбие и неуредени финансови отношения, пише TrafficNews. 

Проблемите между тримата започнали преди половин година, след като данъчните направили акт за нарушения на една от фирмите. Актът бил "оправен", но Младенови обвинили Иванов за нарушението и започнали да удържат периодично суми, за да възстановят загубите си. Стамбето бил категоричен, че той няма вина за акта, а проблемът е счетоводен. Според запознати сумата, която той и Десислава трябвало да възстановят, била около 20 000 лева. Известно време след "глобата" обаче, братята установили липса на злато и пари от оборота и съответно поискали обяснения от Стамбето. Това изнервило старозагореца до крайност и той  започнал да вдига скандали. Последният бил във вторник, ден преди убийството, когато позвънил пиян на Младенови и започнал да ги обижда.

"Стамбето смяташе себе си за супер бандит и не гледаше сериозно на двамата братя. Никога не ги е приемал като заплаха, въпреки финансовите им неуредици. Затова и е отишъл на срещата, без да се тревожи за себе си", твърдят познати на Иванов. 

Според тях убийството е било предумишлено, защото час по-рано камерите в сградата са били изключени, в преддверието е имало само един охранител, а управителката Десислава е била отпратена. 

Последните думи, които жената чува, преди да излезе от стаята, където са двамата братя, са думите на Владимир, който се обръща към Станимир: "Хайде сега да се разберете с Милен". 

Хората, които познават двамата братя, имат съмнения и относно авторството на убийството. "Владимир е по-уравновесеният от двамата. Но разследването трябва да установи дали нещата са така, както се представят", казват те. 

Братята са сред най-заможните старозагорци. Те са наследници на бизнесмена Младен Василев, починал преди 4 години.  Той пък наследява проспериращата фирма "Пещостроене и изолации", която се занимава със строителство и ремонти в комплекса "Марица изток", от своя баща Васил Данчев. Данчев е директор на ТЕЦ-а по времето на социализма, а след това приватизира фирмата.  

Задържаният Владимир Младенов  е собственик на петнадесетина търговски дружества, повечето от тях са наследени от баща му. Двамата братя демонстрират висок стандарт на живот, движат се с охрана. 

Владимир Младенов

 

Фамилията има огромно имение на езерото край село Колена, близо до Стара Загора. Според местни хора, чести гости в имението били министри, магистрати, данъчни, митничари.

Там има и ловно стопанство, в което гостите се забавлявали. 

Любовта на Младенов към оръжията е документирана в профила му във Фейсбук.

Чичо на двамата братя е хотелиерът Йордан Василев, който е собственик на няколко хотела - "Зорница", "Палас" и "Калина" в Казанлък, атракцион и много недвижими имоти в града. 

С имението е свързана и трагична история. Преди много години майката на двамата Владимир и Милен е открита мъртва на дъното на езерото. Мълвата в района е, че смъртта на жената не е случайна, но разследването е претупано. 

"Дано и с това разследване да не стане така, защото в Стара Загора вече се говори за едни 200 000 евро, които били на "масата за преговори", коментират местните. 

Криминалното досие на Стамбето не е в негова полза. През 2016 година след разюздан купон, Иванов се барикадира в апартамент в квартал "Три чучура" и замеряше полицейските служители с буркани със запалителна течност. Тогава  въоръжени полицаи блокираха районът около кооперацията, където живее Стамбето, но не успяха да го задържат и той бе обявен за общодържавно издирване. Мъжът се появи месец по-късно с адвокат, за да се предаде.

В съдебната зала твърдеше, че хвърлил първата бомбичка от терасата, защото се припознал в минаваща край детската площадка мъжка фигура. Решил че е полицай, с когото бил във влошени взаимоотношения. За случая от 28 март 2016-а беше осъден на година и осем месеца затвор. В съдебна зала стана ясно, че в близост до дома на обвиняемия е намерен пистолет „Макаров“ с изтрити номера, а в жилището се е вихрел купон с участие на шестима млади наркозависими приятели на собственика. Той има присъди за палеж и наркотици./глас.бг

 

 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар