Темида подхвана фалшивата "магистърка"

28 септември 2020 13:22   3 коментара   3497 прочита


Районната прокуратура в Пловдив обяви, че се е самосезирала и е разпоредила проверка по журналистическото разследване на GLAS.bg на тема: "Как се взема степен "магистър" без "бакалавър?"

По случая е образувана преписка и е назначена предварителна проверка, която ще се извършва от отдел "Икономическа полиция" на ОДМВР – Пловдив, за установяване на евентуално извършено документно престъпление.

По преписката ще бъдат проверени изнесените данни в публикацията за съставен неистински официален документ – служебна бележка за завършена бакалавърска образователна степен.

Срокът за приключване на проверката е едномесечен, съобщиха от Апелативната прокуратура в града под тепетата.

Да припомним

Вчера ви разказахме как се гради кариера с фалшива диплома за висше образование, а след това с документа да те назначат на като главен експерт в общинска администрация в Пловдив.

През 2010 г. "магистър" Десилава Йорданова почти с отличие е завършила специалността "Обществено здраве и Здравен мениджмънт", като формата й на обучение е задочна.

Документът е с печата на тогавашните - декан и ректор на университета и в никакъв случай не буди съмнение за достоверността му. Влизането за обучение по тази магистърска степен задължава кандидата да представи диплома за завършено поне бакалавърско образование. Нещо повече – трябва да си приложил тази диплома към набора от документи за кандидатстване за по-висшата форма на обучение.

През 2009 г. Йорданова кандидатства в Медицинския университет с молба, в която освен квитанция за платена такса, прилага и копие от диплома за завършено висше образование икономика в ПУ "Паисий Хилендарски". Само че, от Медицинския университет не откриват такова копие на диплома.

"Открихме служебна бележка, предоставена от другия университет, в която се декларира от името на университета, че лицето е завършило такова образование бакалавър, в съответна специалност на един от факултетите на този университет", обясни пред GLAS.BG настоящият ректор на Медицинския университет професор д-р Марияна Мурджева.

В служебната бележка е посочено, че Десислава Йорданова има завършено висше образование в ПУ "Паисий Хилендарски" във Факултет "Икономика" - специалност "Маркетинг и мениджмънт". Откриваме няколко правописни грешки. Освен това от печата на документа не става ясно кой го издава. По-късно разбираме, че това е така, защото е неистински. Става ясно, че Йорданова не е завършила "Икономика", защото такъв факултет не съществува там. Няма и такава специалност "Маркетинг и мениджмънт", категорични са от ръководството на университета.

Иначе Десислава Йорданова твърди пред екипа ни, че е завършила "Стопанско управление" в "Стопански факултет" към ПУ. Настоява, че има диплома за завършен бакалавър и обещава да ни я покаже.

Но коя е Десислава Йорданова? Председател на Районния съвет на БСП - район "Западен" в Пловдив.

На сайта на партията във визитката й е посочено, че е завършила висше образование степен "бакалавър" в ПУ "Паисий Хилендарски", специалност "Стопанско управление".

В продължение на няколко дни Йорданова обещава да се срещнем, но всички срещи отпадат по различни причини. Започва кореспонденция, в която подробно ни обяснява, че е в болница. Изследват я за COVID 19. Твърди, че е на системи, а в същото време в социалните мрежи пуска снимки от партийни мероприятия. В продължение на няколко дни тя обещава да ни изпрати снимки на дипломата си от ПУ "Паисий Хилендарски", но...

Докато чакаме да се срещнем с Йорданова, разбираме, че дипломата й в Медицинския съвет е анулирана с решение на Академичния съвет на университета.

В момента Десислава Йорданова работи в Община Родопи в отдел "Образование" като главен експерт "Здравеопазване и социални дейности". За заемането на поста и помогнала невалидната вече диплома от Медицинския университет.

Кметът на Община Родопи Павел Михайлов ни обясни, че тя е назначена в началото на юни.

"Аз съм изключително изненадан от това. От Вас разбирам, че дипломата е анулирана. Нямах представа. Когато кандидатствала е била с нормална диплома за завършено висше образование", обясни той и допълни, че след като направи официална справка дали дипломата на Десислава Йорданова е анулирана, ще вземе адекватни мерки.

Справката получихме и ние. Как обаче се е стигнало дотук? Студент без бакалавърска степен да завърши магистър. Бившето ръководство на Медицинския университет към момента няма отговор на този въпрос, но ние все още се надяваме да получим такъв от Десислава Йорданова. Следва продължение!


Още от: Синя лампа

Принтирай статия
3 коментара
28 Септември 2020 14:00 | ПРОСТО НЯКОЙ
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

ПРОСТИ, НАХАЛНИ И МЪРЗЕЛИВИ-ТОВА Е СЪБИРАТЕЛНИЯТ ОБРАЗ НА КАРИЕРИСТА.
ТЪПИ И МЪРЗЕЛИВИ ДА ПОУЧАТ МАЛКО КАТО ОСТАНАЛИТЕ МЛАДЕЖИ... НООО ПЕТИМНИ ЗА ВЛАСТ И КАРИЕРА. НООО- ОКАЗВАТ СЕ НАПЪЛНО ПОДХОДЯЩИ ЗА СИСТЕМАТА НА ИЗДИГАНЕ НА КАДРИ - АБСОЛЮТНО СБЪРКАНА СИСТЕМА....
ЯСНО ЗАЩО СМЕ НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ!


28 Септември 2020 18:41 | Поебльото
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Тази лоена топка май я избраха в новото ръководство на БСП на кака Кури? Да ви имам кадрите! Досега ГЕРБ промотираше "калинки", сега и БСП-то не остана по-назад!


29 Септември 2020 09:45 | 123
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Tа нали и Гана Калпачка дебелата е същата енергийни икономики педагогики научни бизнес и какво ли още не една неграмотна ДЖАБА и двамата с мъжа и тежат по 1 тон
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар